fbpixel

Search icon
Search
H απίστευτη ιστορία του πιο ασυνήθιστου κοσμήματος της πριγκίπισσας Diana
STYLE PEOPLE

H απίστευτη ιστορία του πιο ασυνήθιστου κοσμήματος της πριγκίπισσας Diana

H Lady D είχε τη μαγική ικανότητα να εντάσσει iconic κομμάτια στα looks της. Αυτή είναι η περίπτωση του σταυρού Attallah.


Όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο το 1981, η Lady Diana Spencer μετατράπηκε από ένα νεαρό preppy κορίτσι σε μια stylish πριγκίπισσα, λάτρη των λαμπερών κοσμημάτων και των φορεμάτων με τα εμβληματικά puff sleeves. Με την πάροδο των χρόνων, η πριγκίπισσα της Ουαλίας τελειοποίησε τις ενδυματολογικές της επιλογές, έγινε πιο τολμηρή και μερικές φορές ακόμα έπαιξε με την εικόνα της. Κάτι τέτοιο συνέβη και στις 27 Οκτωβρίου 1987, σε ένα φιλανθρωπικό gala στο Λονδίνο, όπου έκανε την εμφάνισή της με ένα σκούρο μπορντό φόρεμα ελισαβετιανού στιλ, το οποίο είχε ψηλό γιακά, γύρω από τον οποίο κρεμόταν ένας εντυπωσιακός μωβ σταυρός.

Ένας επιβλητικός σταυρός που ήταν η μόνη που τόλμησε να φορέσει

«Εκτός από την Diana, σχεδόν κανείς δεν θα μπορούσε να "σηκώσει" αυτό το κόσμημα», λέει σήμερα ο Ramsay Attallah, γιος του ιδιοκτήτη του ιδιαίτερου αυτού κομματιού, Naim Attallah, τότε διευθύνοντος συμβούλου της Asprey, ενός αξιοσέβαστου λονδρέζικου οίκου γνωστού για τα κοσμήματά του. Φίλος της Lady Diana, ο Naim της είχε δανείσει τον σταυρό, τον οποίο είχε φορέσει σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Ramsay Attallah θυμάται ότι στα παιδικά του χρόνια, αυτό το special αντικείμενο ήταν «πάντα επάνω στο τραπέζι στο χριστουγεννιάτικο γεύμα» και ότι «δεν τον έχει φορέσει ποτέ κανείς άλλος έκτοτε, εκτός από την Diana.» 

diana-cL4Pw.jpg
Photo Credit: Tim Graham

Αυτό το εξαιρετικό κόσμημα που φέρει την υπογραφή Garrard τίθεται σε δημοπρασία

Το κρεμαστό αυτό σπάνιο κόσμημα, κατασκευασμένο από χρυσό, ασήμι, αμέθυστο και διαμάντι, δημοπρατείται τώρα από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο. «Είναι ήδη ένα εξαιρετικό κομμάτι από μόνο του, και αφού το επέλεξε η πριγκίπισσα Diana έχει μετατραπεί σε κάτι πραγματικά εμβληματικό», λέει ο Kristian Spofforth, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών. 

Οι προσφορές για το κόσμημα είναι ήδη ανοικτές, με τιμή-οδηγό που κυμαίνεται από 90.320-135.480 ευρώ. Ωστόσο, ο ειδικός πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεφύγει σε τιμή. «25 χρόνια μετά τον θάνατό της, ο κόσμος εξακολουθεί να μιλάει για εκείνη.»  

Η πριγκίπισσα φόρεσε τον σταυρό Naim Attallah σε φιλανθρωπικό χορό για την ενίσχυση του Birthright, ενός οργανισμού για την υγεία των γυναικών, του οποίου έγινε προστάτιδα το 1984. Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Regent Street, στις εγκαταστάσεις του Garrard και ως συνήθως η Diana ήταν μια καλλονή. Η επιλογή τους φαίνεται πως υπήρξε ιδανική, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σταυρός δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Garrard. Λίγα είναι γνωστά για αυτό το κόσμημα που ήταν εμπνευσμένο από την Αναγέννηση, αλλά σύμφωνα με τον Kristian Spofforth, υπήρξε πιθανώς μια ειδική παραγγελία, ίσως ακόμη και αντίγραφο ενός ιστορικού κομματιού.

Η Diana οικειοποιήθηκε το κόσμημα με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα σύγχρονος και σεβαστός

diana.jpg
Photo Credit: Shutterstock

Έτσι κι αλλιώς, ήταν το τέλειο αξεσουάρ για το θεατρικό φόρεμά της, το οποίο σχεδιασμένο από την Catherine Walker, μια από τις αγαπημένες της couturier. Η ίδια επέλεξε να το φορέσει μαζί με το δικό της μακρύ μαργαριταρένιο κολιέ. «Δείχνει πώς η πριγκίπισσα συνδύαζε τα κοσμήματά της με ένα αίσθημα ευλάβειας και παιχνιδιάρικης διάθεσης, δημιουργώντας κάτι περισσότερο από ένα επιτυχημένο σύνολο», εξηγεί η συγγραφέας και ιστορικός κοσμημάτων Vivienne Becker. «Το μέγεθος και ο αντίκτυπος αυτού του σταυρού, που φοριέται ασυνήθιστα σε ένα μακρύ κολιέ, παραπέμπει επίσης στο στιλ της Madonna στα '80s, και στο καθεστώς ενός star.»

Επιπλέον, ο μωβ σταυρός αντικατοπτρίζει τη διαρκή σχέση της Lady Diana με τον Garrard. Η τιάρα που φορούσε την ημέρα του γάμου της είχε αρχικά προσαρμοστεί από τον οίκο για την οικογένειά της στη δεκαετία του 1920, και από τους ίδιους επέλεξε το δαχτυλίδι αρραβώνων της με ζαφείρι το 1981. Επίσης, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της, στη Βασιλική Όπερα το 1997, φόρεσε ένα κολιέ από μαργαριτάρια και διαμάντια που επίσης δημιούργησε ο γνωστός κοσμηματοπώλης. 

Η Kate Middleton συνεχίζει τον άτυπο κώδικα που ξεκίνησε η Diana 

xoris-titlo-fcMRj.jpg
Photo credits: Karwai Tang

Με τη σειρά της, η νέα πριγκίπισσα της Ουαλίας, Kate Middleton, φόρεσε ένα φόρεμα Catherine Walker με μαργαριτάρια. Στις 13 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Μνήμης, η ίδια συνδύασε ένα μαύρο militaire φόρεμα με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με μαργαριτάρια που ανήκαν στη μητέρα του συζύγου της.

Με πληροφορίες από τη VOGUE UK.