fbpixel

Search icon
Search
Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για το κίνημα #FreeBritney
PEOPLE & MOMENTS

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για το κίνημα #FreeBritney

Βλέποντας τα βασικά στοιχεία του «κινήματος» που βγήκε ξανά στην επιφάνεια


Η Britney Spears μέχρι και σήμερα θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών, κερδίζοντας αναρίθμητα βραβεία και πουλώντας συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η γνωστή και ως «πριγκίπισσα της pop», έχει καταφέρει να διαθέτει μία συνεχώς εξελισσόμενη καριέρα για περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ υπάρχουν ακόμη fans της που λατρεύουν να ακούνε τα τραγούδια της είτε live σε κάποια συναυλία είτε από το αγαπημένο τους cd. 

Who is Who

2-B67IW.jpg

Η ενασχόλησή της με τον κόσμο του θεάματος ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 90’, όταν σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών συμμετείχε στο δημοφιλές τηλεοπτικό show «The Mickey Mouse Club», από το οποίο αναδείχθηκαν και άλλοι μεγάλοι stars, όπως ο Justin Timberlake, η Christina Aguilera και ο Ryan Gosling. Αυτή η εκπομπή ήταν η αφετηρία για το μακροχρόνιο ταξίδι της μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, το οποίο συνεχίζεται εντατικά μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, παρά τη φήμη, τον πλούτο και τη δόξα, που απέκτησε από πολύ μικρή ηλικία, η ζωή της δεν ήταν ιδιαίτερα ρόδινη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο αλκοολισμός του πατέρα της, όταν αυτή ήταν ακόμη παιδί, αλλά και το γνωστό πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη δημόσιο mental breakdown, που έπαθε η ίδια το 2007.

Το 2007, ακόμη, η Britney Spears πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της, Kevin Federline, μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά για λιγότερο από μία ημέρα, ξύρισε εντελώς το κεφάλι και το ίδιο βράδυ επιτέθηκε με ομπρέλα στο αυτοκίνητο ενός φωτογράφου, με τη δικαιολογία ότι εκείνος παραβίασε την ιδιωτικότητά της. Απόρροια αυτού ήταν να χάσει εντελώς την κηδεμονία των παιδιών της. Ωστόσο, η ίδια μη θέλοντας να τα εγκαταλείψει ολοκληρωτικά, δέχτηκε το 2008 να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική. Στη συνέχεια, ο πατέρας της υπέβαλε αναφορά στο ανώτερο δικαστήριο του LA County για έκτακτη προσωρινή κηδεμονία της κόρης του. Η ρύθμιση αυτή, η οποία έγινε δεκτή τότε, πολύ σύντομα μετατράπηκε σε μόνιμη κατάσταση.

The story of her life

1-mXz5s.jpg

Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης νομικής κηδεμονίας δεν έχουν γίνει απόλυτα γνωστές μέχρι και σήμερα, αλλά βάσει της συμφωνίας οι κηδεμόνες της Britney Spears, μεταξύ των οποίων είναι και ο πατέρας της, έχουν τον απόλυτο έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και της καριέρας της. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας της που είναι ο βασικός κηδεμόνας της έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα, να πουλήσει την ιδιοκτησία της ή ακόμη και να περιορίσει τους επισκέπτες της. Η νομική κηδεμονία κατά γενική ομολογία εφαρμόζεται, όταν ένα άτομο θεωρείται ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του και σε αυτήν την περίπτωση ένας ή περισσότεροι ενήλικες από το περιβάλλον του μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου το δικαστήριο να ελέγξει τις υποθέσεις αυτού του προσώπου. Συνήθως σε συνθήκη νομικής κηδεμονίας εισέρχονται ηλικιωμένα άτομα, άτομα με ανίατες ασθενείς ή και με ειδικές ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια του 2008 αρκετοί fans της δημοφιλούς τραγουδίστριας άρχισαν να διαφωνούν με την αναγκαιότητα της κηδεμονίας βασιζόμενοι σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Britney Spears και στην οποία εξομολογήθηκε, ότι «η ζωή της χωρίς τους περιορισμούς θα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς πάντοτε η βασική της επιδίωξη ήταν να είναι ελεύθερη». Το κίνημα #FreeBritney δημιουργήθηκε κι επίσημα το 2009, όταν οι οπαδοί του site «Spears Breathe Heavy» ξεκίνησαν μία εκστρατεία με το ίδιο όνομα, ασκώντας έντονη κριτική στη νομική κηδεμονία της. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου site, Jordan Miller, λίγο αργότερα αποκάλυψε, ότι δεχόταν απειλές από τον πατέρα της Spears, ο οποίος δήλωνε ότι θα κλείσει πάση θυσία το site τους.

#FreeBritney

3-hAzv4.jpg

Το κίνημα αυτό επανήλθε λοιπόν στο προσκήνιο μία δεκαετία μετά, το 2019, όταν η Britney Spears ακύρωσε τη δεύτερη συναυλία της στο Las Vegas, λόγω της κακής υγείας του πατέρα της. Μετά από αυτό το γεγονός ακολούθησε μία τρίμηνη απουσία της από τα social media κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρχε η φήμη, ότι είχε εισαχθεί χωρίς τη θέλησή της σε ψυχιατρική κλινική. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα post που δημοσίευσε η ίδια μέσω του Instagram της, υποστήριξε, ότι όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν απλά φήμες. Βέβαια λάδι στη φωτιά έριξε εκείνη την περίοδο η μητέρα της τραγουδίστριας, η οποία εκτός από το ότι έκανε like σε διάφορα posts που υποστήριζαν το κίνημα #FreeBritney, παράλληλα τον Μάιο του 2019 υπέβαλε αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να λαμβάνει και αυτή ειδοποίηση για όλα τα θέματα που αφορούν την επιτήρηση και την κηδεμονία της κόρης της.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, το #FreeBritney είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Entertainment Tonight» η Lynne Spears (μητέρα της Britney) στις 14 Ιουλίου του 2020 υπέβαλε αίτημα στο LA County Court, προκειμένου να έχει και αυτή λόγο σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της κόρης της. Η κίνηση αυτή, η οποία από πολλούς μεταφράστηκε ως η απέλπιδα προσπάθεια μίας μάνας να προστατέψει το παιδί της, οδήγησε τους fans στην πεποίθηση, ότι η Britney Spears μπορεί πλέον να βρίσκεται σε κίνδυνο, ούσα εγκλωβισμένη στην αυταρχική και ασφυκτική κηδεμονία της. Απόρροια αυτού ήταν να δημιουργηθεί πρόσφατα ένα διαδικτυακό petition, το οποίο μέχρι και σήμερα το έχουν υπογράψει πάνω από 200.000 άνθρωποι, και το οποίο ουσιαστικά απαιτεί να δοθούν περισσότερη ελευθερία και αυτονομία στη διάσημη pop star.