fbpixel

Search icon
Search
Τhe Book Club: Τα 5 νέα μυθιστορήματα που θα σας συνεπάρουν το φετινό φθινόπωρο
ARTS & CULTURE

Τhe Book Club: Τα 5 νέα μυθιστορήματα που θα σας συνεπάρουν το φετινό φθινόπωρο

«Χαθείτε» στις σελίδες τους


Το φετινό φθινόπωρο μπήκε δυναμικά στον κόσμο της λογοτεχνίας, καθώς έχουμε αρκετές νέες αφίξεις μυθιστορημάτων από ξένους συγγραφείς που σίγουρα θα μας απασχολήσουν την καινούρια σεζόν. Τα πέντε παρακάτω προτεινόμενα μυθιστορήματα είναι ολόφρεσκα, διαφορετικά μεταξύ τους και σας περιμένουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων για να σας «μεθύσουν» με τις σελίδες τους... Αυτό το φθινόπωρο, λοιπόν, διαβάζουμε και διευρύνουμε τους ορίζοντές μας!

1. «Ο σκύλος μου ο ηλίθιος,» Τζών Φάντε

1-jcxMN.jpg

Η νουβέλα του Τζών Φαντέ αφηγείται την ιστορία του Χένρι Μολίσε, η οποία διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί. Ο Χένρι Μολίσε είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας, πατέρας και σύζυγος που αισθάνεται ξοφλημένος και με τις τρεις ιδιότητές του. Η επαγγελματική του πορεία βρίσκεται σε τέλμα, η σχέση του με τη σύζυγό του έχει βαλτώσει και τα τέσσερα βλαστάρια του κόβουν απότομα τον ομφάλιο λώρο, επιδεικνύοντας πως πλέον δεν τον έχουν ανάγκη. Ένα μεγαλόσωμο και ιδιόρρυθμο Ακίτα εισέρχεται στη ζωή του Χένρι και τον κάνει να δει τη ζωή με άλλο μάτι, να προβληματιστεί, αλλά και να συγκρουστεί με την οικογένειά του. Μια κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων με τις απαραίτητες δόσεις δράματος και συγκίνησης, που δημιουργούν ένα αριστοτεχνικό έργο που δε θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.

    2. «Η απατηλή ζωή των ενηλίκων», Έλενα Φερράντε

    2-1PjUO.jpg

    Η ταλαντούχα συγγραφέας της Τετραλογίας της Νάπολης επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα-γροθιά στο στομάχι. Το φόντο δεν είναι άλλο πάρα η Νάπολη και αυτήν τη φορά. Μια πόλη που χωρίζεται σε δυο επίπεδα και είναι γεμάτη αντιφάσεις. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η Τζοβάννα, βιώνει επίσης εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις, καθώς μεταβαίνει από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται και η Τζοβάννα εισέρχεται σιγά σιγά στον κόσμο των ενηλίκων, όπου όλα της φαίνονται καινούρια. Η Φερράντε πλάθει έναν ολόκληρο κόσμο με τρομακτικό ρεαλισμό και βάθος, του οποίου αισθανόμαστε κομμάτι, διαβάζοντας την ιστορία του έφηβου κοριτσιού.

      3. «Μίστερ Γκούιν», Αλεσσάντρο Μπαρίκο

      3-PNiT4.jpg

      Το νέο βιβλίο του Μπαρίκο είναι πραγματικά ιδιαίτερο και άκρως λυρικό. Ο Μίστερ Γκούιν είναι το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, ο οποίος παρά την επιτυχημένη πορεία του ως συγγραφέας, αποφασίζει προς έκπληξη των συνεργατών του και του αναγνωστικού του κοινού, να αποχωρίσει από τον συγγραφικό κόσμο και να φτάσει στην ουσία. Η νέα του δραστηριότητα που τον βοηθά να αλλάξει οπτική είναι τα πορτρέτα των ανθρώπων. Στο καινούριο του εγχείρημα, συνοδοιπόρος γίνεται μια νεαρή γυναίκα, η οποία μέχρι το τέλος του βιβλίου προσπαθεί να φωτίσει τα σκοτάδια του κεντρικού ήρωα και να διαλευκάνει ένα μυστήριο. Μετά το τέλος της ιστορίας του Μίστερ Γκούιν, ο Μπαρίκο παραθέτει ένα φανταστικό βιβλιαράκι που αναφέρει στις προηγούμενες σελίδες, το οποίο αποκτά έναν ρόλο συμπληρωματικό με την κύρια ιστορία. Ένα μυθιστόρημα που θα έλεγε κανείς πως μοιάζει περισσότερο με ποίημα!

        4. «Κανονικοί άνθρωποι», Σάλλυ Ρούνεϋ

        4-D4GT8.jpg

        Η Σάλλυ Ρούνεϋ, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, κάνει πάταγο παγκοσμίως με μόλις 3 μυθιστορήματα, καθώς καταπιάνεται με θέματα φρέσκα που μιλούν στην καρδιά των νέων του σήμερα. Στο μυθιστόρημα «Κανονικοί άνθρωποι», ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Κόννελ και τη Μαριάν από τα σχολικά χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή. Δυο άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικό χαρακτήρα και προβλήματα που όμως πάντα βρίσκουν κάτι να τους ενώνει και επιστρέφουν ο ένας στον άλλον. Για δυο ανθρώπους που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται και για τη δύναμη που έχει μια σχέση να μας μεταμορφώνει. Η Ρούνεϋ έχει μια ματιά διεισδυτική απέναντι στα πράγματα και ξεδιπλώνει το κουβάρι των συναισθημάτων που κρύβεται πίσω από μια λέξη ενός Millenian.

          5. «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», Μπερναντίν Εβαρίστο

          6-cPaBa.jpg

          Το βραβευμένο με το περσινό βραβείο Booker «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» αποτελεί μια πρόταση όχι ανάλαφρη, αλλά σίγουρα ποιοτική. Ένα μυθιστόρημα σκληρό, αληθινό και καλογραμμένο που συγκεντρώνει τις ιστορίες 12 γυναικών, κυρίως μεταναστριών πρώτης και δεύτερης γενιάς στη Μεγάλη Βρετανία. Σκιαγραφεί τη βρετανική κοινωνία σε βάθος μισού αιώνα, μιλά για τι φυλετικές διακρίσεις και συγκλονίζει με τις ιστορίες των γυναικών που υψώνουν τη φωνή τους. Χαρακτηρίστηκε ως βιβλίο της δεκαετίας από την Guardian και αν θέλετε να διαβάσετε κάτι δυνατό είναι η καλύτερη πρόταση.