Έτοιμη να θέσει κανόνες, να δημιουργήσει τάσεις και να κερδίσει τις καρδιές όσων ζουν εκεί ή την επισκέπτονται, η Αθήνα παραμένει γοητευτική, πολύπλευρη και γεμάτη εκπλήξεις. Από την αρχή του έτους, καινούρια bars & restaurants έχουν καταφέρει να την ανανεώσουν και να δώσουν στους απανταχού εραστές της μια ακόμα αφορμή να την τοποθετήσουν ψηλά στις προτιμήσεις τους...
Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω επιλογές και ανακαλύψτε στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας, που αξίζει να επισκεφτείτε. Και όχι μόνο μια φορά!
Classic value
Μια ανάσα από το Μουσείο της Ακρόπολης, η Gargaretta (Ροβέρτου Γκάλι 1) αποτελεί ένα νέο all-day bistrot, με προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας: από εξαιρετικής ποιότητας καφέ, επιλογές για brunch και ιδιαίτερα γλυκά, μέχρι και tapas ή κύρια πιάτα, φτιαγμένα με διαλεχτά προϊόντα της Μεσογείου. Όλα συνδυάζονται αρμονικά με τις εκλεκτές ετικέτες της λίστας κρασιών και signature cocktails, ενώ το κομψό design απογειώνει την γαστρονομική εμπειρία. Το όνομα παραπέμπει στη γειτονιά Γαργαρέττα, όπου βρίσκεται, μια από τις παλαιότερες της Αθήνας! Δοκιμάστε ταρτάρ μοσχάρι με κρέμα φασολιών, τρούφα και ξινοτύρι, λουκουμάδες με αβοκάντο, μαγιονέζα λιαστής ντομάτας και τυρί βολάκι Τήνου και αφήστε χώρο για τη συγκλονιστική πάστα αμυδγάλου.
By the lake
Κοσμικό θέρετρο από τις αρχές του περασμένου αιώνα, η Λίμνη της Βουλιαγμένης ήταν πάντα ένα κρησφύγετο για λίγους και εκλεκτούς. Φρεσκάροντας λοιπόν την εικόνα της και κρατώντας ατόφιες τις αξίες της, το νέο στέκι της, Nero, προτείνει μια all-day απίθανη εμπειρία. Από το πρωί με αναπαυτικά sun-beds με θέα στη λίμνη και ατμόσφαιρα που απογειώνει τις ελληνικές ομορφιές, καφέ και εκλεκτά σνακ, όπως bagels με σολομό ή ναπολιτάνικη πίτσα, έως το βράδυ, όταν οι ξαπλώστες μαζεύονται και στήνονται dinner tables έτοιμα να υποδεχτούν τα ξεχωριστά πιάτα του μενού. Αχινοσαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες με τσαλαφούτι και πελτέ, κρέμα φέτας με τραγανά μπισκότα από μελιτζάνα και κολοκύθι, χταποδάκι στη σχάρα με πετιμέζι και αγιολί πατάτας και χειροποίητο κριθαράκι με μύδια αχνιστά, συνοδεύονται από βιολογικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ή signature cocktails. Μαγεία!
Fresh ideas
Με speak-easy ατμόσφαιρα, το Frater & Soror στο Παγκράτι (Αμύντα 6) είχε βάλει στόχο να γίνει talk of the town μέσα σε λίγους μόλις μήνες και το κατάφερε. Αυτοχαρακτηρίζεται «τζιντονερία», λόγω της ποικιλίας από αμέτρητα premium τζιν που μπορείτε ν’ απολαύσετε εδώ. Διαθέτει επίσης ένα κρυφό υπόγειο με ονομασία ΦΒΚ, αρχικά που παραπέμπουν στην πρώτη αδελφότητα που έγινε ποτέ στην Αμερική, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο με κράτηση. Δίπλα του, ο ξυλόφουρνος αποτελεί ο πρωταγωνιστής του μενού, το οποίο περιλαμβάνει πολλές καπνιστές λιχουδιές που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σας, όπως παϊδάκια από ιβηρικό χοιρίδιο με κόκκινο miso και φουντούκια, πανσέτα μαύρου χοίρου με καρότα, λάχανο και μαύρη τρούφα και κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με φασολάκια και σάλτσα ανθόγαλου.
White oasis
Λευκό με πράσινα φυτά ν΄αναρριχώνται από μεταλλικά πλέγματα, το Lot 51 στην Πλατεία Βραζιλίας (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β) έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο hot στέκια της πρωτεύουσας, μέσα σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του. Ο λιτός σχεδιασμός του αποπνέει κομψότητα και κάνει τους επισκέπτες ν' απολαμβάνουν στο μέγιστο την εκλεκτή ποικιλία σε καφέδες το πρωί, αλλά και τα δροσερά cocktails όταν η ώρα είναι περασμένη. Πεντανόστιμες επιλογές σε comfort food και healthy επιλογές ολοκληρώνουν το απόλυτο place-to-be. Επιλέξτε τα λαχταριστά pizzetti για να συνοδεύσετε το ποτό σας και χαλαρώστε στις κερκίδες που βρίσκονται στο
Industrial style
Μπαίνοντας κανείς στο Rudu, η πρόσφατη προσθήκη στα Πετράλωνα (Ηρακλειδών 70), αρχικά θα θαυμάσει το ιδιαίτερο ντεκόρ, το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε βιομηχανικό και μίνιμαλ, όμως με λεπτομέρεις και έπιπλα που κάνουν όποιον μπαίνει στο εσωτερικό του να αισθανθεί άνετα και οικεία. Μια πλήρως ενημερωμένη κάβα με ετικέτες που σέβονται τη γεύση και την ποιότητα στο αλκοόλ προσφέρει επιλογές με κεντρικό θέμα την απλότητα, ακόμα και στα cocktails (γευτείτε το ολόσωστο negroni). Φυσικά, ιδανικό είναι και για το πρωί, όπου απολαμβάνετε τον καφέ σας, με τη μουσική να συνοδεύει ιδανικά κάθε στιγμή σας και να αλλάζει προς κάτι πιο ανεβαστικό όσο περνάει η ώρα -συνήθως αναλαμβάνουν και γνωστοί Djs!
For the meat lovers
Μετά από τρεις δεκαετίες στις καλύτερες κουζίνες της Ευρώπης, ο Μιχάλης Ντουνέτας έστησε το νέο εστιατόριό του Wood στην Κηφισιά (Εμμ. Μπενάκη 22) και καταπιάνεται με το κρέας. Το είδος του κρέατος, η κοπή και το ιδανικό ψήσιμο μελετήθηκαν και επιστρατεύθηκαν φωτιές, σούβλες σε κάρβουνο, ξυλόφουρνος, robata, ακόμα και αντικρυστά, αλλά και ειδικό ψυγείο ωρίμανσης. Στο Wood Restaurant μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε μια ζεστή και μοντέρνα ατμόσφαιρα, όπου η πέτρα και το ξύλο έχουν την τιμητική τους. Ξεκινήστε με μπρεζάολα, προσούτο γίδας και λούντζα, ενώ ακολουθούν ζουμερές μπριζόλες, σουβλάκια και κοκορέτσι για όσους ξέρουν να τρώνε.
New age
Ένα χρόνο μετά τα νέα που ήθελαν το διάσημο εστιατόριο Λυκόβρυση στο Κολωνάκι να σταματά τη λειτουργία του για ανακαίνιση, όλοι περίμεναν με ανυπομονησία. Άλλωστε, στα τραπέζια της είχαν καθίσει σπουδαίοι διανοητές, όπως Οδυσσέας Ελύτης, Κωστής Παλαμάς και Γιώργος Σεφέρης. Φυσικά, η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω, αφού, με την υψηλή εποπτεία του Παύλου Κυριάκη, ξεκίνησε για μια νέα εποχή για το εμβληματικό στέκι, πολλά υποσχόμενη, γεμάτη με one-of-a-kind γεύσεις. Με καινούρια ονομασία Lykovrisi Athens θα το βρείτε Πλ. Φιλικής Εταιρείας 8. Ξεχωρίζουν η θεσπέσια τάρτα σπανάκι και ο τραχανάς με κατσικίσιο τυρί, ο μουσακάς με ραγού μοσχαρίσιο και τα fettuccine με αυγοτάραχο και αχινό, ενώ όλα συνδυάζονται άψογα μ’ ένα ποτήρι της ενημερωμένης wine list του.
Parisian cuisine
Υπηρετώντας πιστά τις βασικές αρχές του bistronomie, ο βραβευμένος με αστέρι Μισελέν Γάλλος σεφ Alain Parodi, ενθουσιάζει ξανά με το Veri Table στο Νέο Ψυχικό, Άγγελου Σικελιανού 8. Η σύζυγός του, Chirstine, επέλεξε τις περισσότερες από 2000 ετικέτες κρασιών, που προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία. Το ντεκόρ είναι παρισινό και κομψό, χωρίς ωστόσο να πέφτει στην παγίδα της υπερβολής. Η κουζίνα από την άλλη είναι σίγουρα ιδιαίτερη και καλεί τους θαμώνες να δοκιμάσουν γεύσεις -ίσως και πρωτόγνωρες για τους ίδιους. Σπεσιαλιτέ του; Τα ελάχιστα ψημένα φιλετάκια μπαρμπουνιού με αρακά, λεμόνι και σος από τα κοκαλάκια τους, αλλά και το κλασικό ταρτάρ μοσχαριού με πατάτες τηγανητές και σαλάτα. Για τους πιο ψαγμένους, το μενού προτείνει κονφί πάπια ή το rib-eye Angus Ιρλανδίας με φρέσκα μανιτάρια. Η κρεμ καραμελέ στο τέλος, σχεδόν επιβάλλεται!
Sea breeze
Εκεί όπου βρισκόταν επί χρόνια η πασίγνωστη ψαροταβέρνα του Κόλλια (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 303), τη σκυτάλη πήρε το Stalati, με ονομασία που παραπέμπει στην τεχνική ψησίματος ψαριού στο αλάτι, που το φλαμπάρουν τελευταία στιγμή μπροστά στο τραπέζι σας. Σκεφτείτε έναν ολόκληρο και πολύ ζουμερό ροφό με μια τραγανή αλμυρή κρούστα! Ωστόσο, δεν ξεχνά και τους υπόλοιπους τρόπους μαγειρέματος, στο οποίο αριστεύει -με χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τραγανοί κεφτέδες μπακαλιάρου, το λαχταριστό ψητό καλαμάρι και η εξαιρετική ταραμοσαλάτα. Ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια -ή και τα βράδια σας- με ούζο και τσίπουρο. Εδώ ό,τι μυρίζει θάλασσα έχει την τιμητική του και είναι ολόφρεσκο.
Italian taste
Το εστιατόριο Brigante Al museo στη Μακρυγιάννη 5, λίγα μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι η νέα άφιξη για ιταλική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας. Άνοιξε πριν έναν μήνα και είναι το «αδερφάκι» του Brigante La Cucina del Quartiere στο Σύνταγμα. Με στόχο να υπηρετήσει πιστά την ιταλική κουζίνα έχει ενθουσιάσει τους φανατικούς οπαδούς της με την απλότητα και τις ασυναγώνιστες γεύσεις. Από το πρωί με γλυκά, πανίνι και άλλα σάντουιτς και νόστιμο καφέ, έως και το μεσημέρι και το βράδυ, με δροσερές σαλάτες και φρέσκα ζυμαρικά. Πρωταγωνιστεί η γνήσια ιταλική pizza, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και porchetta με χειροποίητο ψωμί. Για κάτι on-the-go εμπιστευτείτε το εκπληκτικό gelato του. Δε θα σας απογοητεύσει!
Κεντρική φωτογραφία: Lot 51