fbpixel

Search icon
Search
Σύγχρονη ορθοπαιδική με ελάχιστη χειρουργική μπορούν να συνδυαστούν στον ασθενή;
MAGAZINE

Σύγχρονη ορθοπαιδική με ελάχιστη χειρουργική μπορούν να συνδυαστούν στον ασθενή;

Ο Χειρουργός-Ορθοπαιδικός και Αθλητίατρος Διονύσιος Νικηφόρου απαντά στις ερωτήσεις μας


Η Ελάχιστη Χειρουργική, όπως είναι το προσωπικό του μότο, προέκυψε από τον ίδιο στην προσπάθεια αναζήτησης του καλύτερου τρόπου άμεσης θεραπείας του ασθενούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη για γρήγορη επάνοδο στις απαιτητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Χωρίς να δίνει στους ασθενείς του μη ρεαλιστικές προσδοκίες, εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά.

Ο Χειρουργός-Ορθοπαιδικός και Αθλητίατρος Διονύσιος Νικηφόρου απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς ερμηνεύουμε τον όρο Ελάχιστη Χειρουργική και πώς εφαρμόζεται ακριβώς στον τομέα της Ορθοπαιδικής;

Η Ελάχιστη Χειρουργική είναι η απάντηση σε πολλές περιπτώσεις ασθενών που είτε από φόβο, είτε λόγω του απαιτητικού τους προγράμματος, είτε λόγω οικονομικών παραγόντων, απομακρύνονται από την ιδέα ενός χειρουργείου. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η Αναγεννητική Ιατρική, ένας ραγδαία εξελισσόμενος κλάδος της ιατρικής, με ανάπτυξη νέων θεραπειών, όχι μόνο για ειδικότητες που σχετίζονται αμιγώς με την αισθητική βελτίωση και την αντιγήρανση, αλλά βρίσκουν πεδίο και στην Ορθοπαιδική, μιας και με αυτές τις θεραπείες ένα σημείο του σώματος που έχει υποστεί βλάβη, είτε λόγω μιας εκφυλιστικής πάθησης είτε ενός τραυματισμού, θεραπεύεται μέσω διέγερσης της διαδικασίας, της αυτοΐασης.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Αυξητικοί Επουλωτικοί Παράγοντες ή αλλιώς PRP.

Τι είναι το PRP και πώς εφαρμόζεται;

Το PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μία μη χειρουργική αυτόλογη θεραπεία, ουσιαστικά μια ένεση από συμπυκνωμένο τμήμα του αίματος του ιδίου του ασθενούς, που με κατάλληλη επεξεργασία εμπλουτίζεται σε αιμοπετάλια, τα οποία καθώς ενεργοποιούνται στο σώμα απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης (αυξητικοί παράγοντες) και βιοενεργές πρωτεΐνες, καταστέλλοντας τη φλεγμονή και αναπλάθοντας τον αρθρικό χόνδρο.

Σε τι είδους παθήσεις μπορεί να διενεργηθεί;

Η μέθοδος των Αυξητικών Παραγόντων μπορεί να εφαρμοστεί σε παθήσεις όπως Χονδροπάθεια, Ρήξη μηνίσκου, Οστεοαρθρίτιδα, Τενοντίτιδα Υπερακανθίου, Επικονδυλίτιδα, Μυϊκές θλάσεις και σχεδόν σε όλες τις ανατομικές περιοχές. Αποτελεί εδώ και χρόνια τη σταθερή επιλογή των επαγγελματιών αθλητών!

shutterstock-1977899741.jpg

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής του PRP;

Πρόκειται για μία ανώδυνη θεραπεία, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, που διενεργείται στο ιατρείο μας επί 15 συναπτά έτη, χωρίς κίνδυνο αλλεργίας και εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες με πολύ καλά αποτελέσματα! Χρησιμοποιούμε την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την απομόνωση και συμπύκνωση των αιμοπεταλίων του δότη (αυτόλογα), η οποία προσφέρει PRP υψηλής ποιότητας, ώστε να επιταχυνθεί η χονδρογένεση και η γρήγορη επούλωση του τραυματισμένου ιστού και της άρθρωσης.

Το χειρουργείο πότε θα το προτείνετε στον ασθενή;

Στα 20 χρόνια άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής, προτείνω τη χειρουργική θεραπεία μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι συντηρητικές λύσεις στην προσέγγιση μιας πάθησης και κυρίως όταν ο ασθενής είναι καλά ενημερωμένος για την αναγκαιότητα, τη διαδικασία και τις προσδοκίες ενός χειρουργείου, καθώς και ψυχολογικά έτοιμος να χειρουργηθεί. Και φυσικά έχοντας πάντοτε κατά νου τις αρχές της Σύγχρονης Ορθοπαιδικής με ελάχιστη επεμβατικότητα στα χειρουργεία!

Στις Αρθροπλαστικές, στις Αθλητικές Κακώσεις αλλά και σε κάθε είδους χειρουργείο, η προσπάθειά μου είναι να επιτύχω το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τον μικρότερο δυνατό τραυματισμό των μαλακών μορίων, την ελάχιστη απώλεια αίματος, τη χρήση ρομποτικών συστημάτων καθοδήγησης και τη γρήγορη κινητοποίηση και έξοδο του ασθενούς από την κλινική.

photo-nikhforos.jpg

Ευχαριστούμε τον Ιατρό Νικηφόρου Διονύσιο, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό / Αθλητίατρο ΑΣ ΠΑΟΚ για τις πληροφορίες.

Ο κ. Διονύσιος Νικηφόρου είναι Ιατρός των Εθνικών Ομάδων Volleyball, Μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA), Κάτοχος Πιστοποίησης ESSKA: Αρθροσκόπηση Ώμου– Γόνατος και της ΑΟ Foundation: Αρθροπλαστκή Ισχίου –Γόνατος, συνεργάτης της Κλινικής «Άγιος Λουκάς».

Info: Πλ. Συντριβανίου 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 238 861 και 6947 600 020, www.orthonikiforos.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024