fbpixel

Search icon
Search
Σχέση και καριέρα: μπορούν τα δύο να συνυπάρξουν;
PSYCHOLOGY

Σχέση και καριέρα: μπορούν τα δύο να συνυπάρξουν;

Ποια συναισθήματα υπερισχύουν όταν καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στα δύο


Η απάντηση έρχεται αυτόματα: εξαρτάται! Εξαρτάται από τους χαρακτήρες, εξαρτάται από το είδος της καριέρας και τους στόχους που θέτουμε, εξαρτάται από οικονομικούς παράγοντες, από τη λογική και τα συναισθήματα. Αλλά και από το τι πραγματικά θέλουμε. Κι αν η απάντηση είναι όλα, τότε μπαίνουμε αυτόματα σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι πιο δύσκολο κι από μαθηματική συνάρτηση να λυθεί. 

Άραγε υπάρχει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα; Κι αν υπάρχει, μας καλύπτει; Ή πιο συγκεκριμένα, είμαστε διατεθειμένοι να την ακούσουμε;

Η καριέρα σε πρώτο πλάνο

09d2a6c3c3f67e44f1c9fec3104ed39c.jpg

Ευτυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει, η γυναίκα έχει αρχίσει να κερδίζει τον αγώνα της ισοτιμίας τόσο μέσα στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στη σχέση. Οι δυνατότητες εξέλιξης είναι άπειρες, ζούμε σε μια εποχή όπου οι επιλογές είναι τόσες πολλές, σε μια εποχή όπου μπορείς να αποκτήσεις οτιδήποτε, αλλά και την ίδια ώρα να χάσεις τα πάντα.

Όντας ακόμα σε νεαρή ηλικία, φεύγοντας από το σπίτι, και τα δύο φύλα ξεκινάνε τη νέα τους ζωή με όνειρα, στόχους για την επαγγελματική καριέρα που επιδίωξαν ήδη από τα σχολικά τους χρόνια ή έστω με την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος. Πράγματι όσοι ακολουθούν πιστά αυτό το σενάριο, κατακτούν τους στόχους τους και την επιθυμητή καριέρα, η οποία τελικά είναι μεν ονειρική, συνοδεύεται δε από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα με πολλές απαιτήσεις. Τι γίνεται λοιπόν αν εκείνη την κρίσιμη στιγμή που είστε ένα βήμα πριν το μεγάλο σας εγχείρημα/προαγωγή προκύψει και ο έρωτας της ζωής σας; Είναι πιθανό να χωρέσετε μια νέα σχέση στο ήδη εξαντλητικό ωράριό σας χωρίς να παραμελήσετε το ένα από τα δύο; Ως αισιόδοξη, οφείλω να απαντήσω «ναι»! Ως ρεαλίστρια, «δύσκολα». Εκτός βέβαια, αν και οι δύο -ή ο ένας από τους δύο- έχουν φτάσει στην κορυφή της καριέρας τους και έχουν ήδη στήσει τη ζωή τους.

Φυσικά και μπορούμε να έχουμε ό,τι θελήσουμε αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το πετύχουμε, αλλά είμαστε και άνθρωποι, και πρέπει να επιλέξουμε που θα δώσουμε ή πώς θα μοιράσουμε το 100% μας. Γιατί ναι, μπορεί στην αρχή η σχέση να διέπεται από κατανόηση και υποστήριξη, και παρ' όλη την κούραση το ζευγάρι να βρίσκεται και να περνάει καλά. Τι θα γίνει όμως όταν θα έρθει η στιγμή να επιλέξετε ανάμεσα στην προαγωγή που κυνηγούσατε όλα αυτά τα χρόνια και στην προσοχή που πρέπει να δώσετε στον σύντροφό σας; Θα υπάρξει τότε κατανόηση, ή ανταγωνισμός; Στοιχηματίζω ότι ο καριερίστας θα επιλέξει την προαγωγή και θα κουνήσει το μαντήλι στη σχέση του.

Όμως, υπάρχει πάντα και η θετική πλευρά! Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις μέσα στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον είναι κάτι αρνητικό και δύσκολο. Κουτσομπολιά μεταξύ συνεργατών, σχόλια και το ενδεχόμενο του να χωρίσετε και να πρέπει να τον βλέπετε κάθε μέρα, σίγουρα ενισχύουν τον ισχυρισμό. Αυτές όμως είναι οι σχέσεις που τείνουν να λειτουργούν και καλύτερα. Το ενδεχόμενο να έχετε κοινούς στόχους, να εμπνέεστε ο ένας από την δουλειά του άλλου, να κατανοείτε τις δυσκολίες και απαιτήσεις του χώρου ή ακόμα να βρίσκεστε στο διάλειμμα της δουλειάς, όταν το πρόγραμμα δεν σας επιτρέπει να βρεθείτε έξω, δεν το σκεφτήκατε; Πάρτε παράδειγμα από το Grey’sAnatomy! Αν μπόρεσαν οι γιατροί τότε σίγουρα μπορείτε κι εσείς να γίνεται το νέο power couple.

Όταν η ζυγαριά κλίνει προς την σχέση

dda4f3425afce61b497319727314c18c.jpg

Και διόλου κακό δεν είναι! Γιατί περνώντας τα χρόνια, μας αποδεικνύουν ότι ακόμα και αν έχεις τα πάντα, υλικά αγαθά και χρήματα, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που μετράνε. Δεν θα κάνετε φιλοσοφικούς διαλόγους με τους πελάτες της εταιρίας σας, όταν κάτι θα σε προβληματίζει, ούτε τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα θα σπεύσουν να σας φροντίσουν εάν πάθετε κάτι. Έχουμε δει εξάλλου πάρα πολλές ταινίες με επιτυχημένους ανθρώπους στα βαθιά γεράματα να ζητάνε ένα φιλικό πρόσωπο ή έναν παλιό έρωτα που θυσίασαν στον βωμό της επιτυχίας. Όμως μην πέσετε και στην παγίδα και τυφλωθείτε από τον έρωτα!

Αυτό για το οποίο τόσα χρόνια παλεύατε, όχι, δεν είναι απλά μια καριέρα, αλλά αυτό που αντιπροσωπεύει, οι προσπάθειες, οι θυσίες και το αποτέλεσμα να βρείτε τελικά τον εαυτό σας και να χτίσετε την προσωπικότητά σας. Αυτό δεν μπορούν να σας το πάρουν, εκτός κι αν το παραχωρήσετε. Αξίζει να το κάνετε; Σίγουρα, η απάντηση είναι πολύ προσωπική και δεν αξίζει να θυσιάσετε ούτε σχέση ούτε καριέρα για ενδεχόμενα. Περιμένοντας δηλαδή τον έρωτα της ζωής σας, να λέτε «όχι» σε προτάσεις επαγγελματικής εξέλιξης. Ή το αντίθετο, στο ενδεχόμενο μιας προαγωγής που μπορεί και να μην έρθει ποτέ, να απορρίπτει κανείς τους ανθρώπους δίπλα του, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος.

Επομένως, ακόμα και τώρα δε θα μπορούσαμε ξεκάθαρα να απαντήσουμε. Εξαρτάται! Και εξαρτάται από εμάς αν θα βρούμε τελικά την χρυσή τομή που θα φέρει την ισορροπία ανάμεσα στη σχέση και την καριέρα. Σαν λύση όμως θα τολμούσα να προτείνω το παλιό καλό ρητό, αυτό που λέει Carpe diem! Άδραξε τη μέρα και ό,τι έρθει. Όσα προβλήματα κι αν υπάρξουν, κανένα δεν θα είναι άλυτο!