fbpixel

Search icon
Search
Summertime sadness: Τελικά μήπως το καλοκαίρι δεν προκαλεί μόνο θετικά συναισθήματα σε όλους;
PSYCHOLOGY

Summertime sadness: Τελικά μήπως το καλοκαίρι δεν προκαλεί μόνο θετικά συναισθήματα σε όλους;

Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε


H αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι, είναι η εποχή που έχει συνδεθεί με τις διακοπές, τη χαλάρωση, την ξεκούραση. Είναι η εποχή που έχει συνδεθεί με την απόλυτη ελευθερία σε όλα τα επίπεδα. Είναι -επίσης- όμως αλήθεια, πως αυτό δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν κι αυτοί, για τους οποίους η περίοδος αυτή είναι συνδεδεμένη με αρνητικά συναισθήματα, άγχος και στρες. Αυτοί που εμφανίζουν έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα και καλούνται να δώσουν μία σκληρή μάχη. Το summertime sadness είναι κάτι πραγματικό κι αν δεν ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει, συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό.

Μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση!
shutterstock-2056782761-713119034649.jpeg

Summer blues

Πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, συνεχώς αυξάνονται οι ερωτήσεις σχετικά με τις διακοπές. Οι περισσότεροι αναζητούν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσμονή των κατάλληλο summer προορισμό και μετρούν αντίστροφα, μέχρι την πολυπόθητη στιγμή της άδειας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλους και θα πρέπει να το αντιληφθούν άπαντες αυτό. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν συνδέσει την εποχή αυτή με κάτι θετικό -αναμνήσεις και συναισθήματα- και δεν αισθάνονται το ίδιο όμορφα. Οι μεταβολές στη διάθεση ανάλογα με την εποχή είναι ένα φαινόμενο που κλινικά έχει περιγραφεί ως Εποχική Κατάθλιψη ή Κατάθλιψη με Εποχικό Σχήμα ή Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD) κι -ουσιαστικά- πρόκειται για μια ειδική μορφή κατάθλιψης, όπου τα συμπτώματα εκδηλώνονται κατ’ επανάληψη σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, είτε σταδιακά είτε όλα μαζί. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζουν έντονα τη διάθεση, την συμπεριφορά, την όρεξη, αλλά ακόμη και τον ύπνο του ατόμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η εποχική κατάθλιψη αφορά τις γυναίκες σε ποσοστό 70% σε σχέση με τους άντρες, ενώ εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες των 25 και 35 ετών και πιο σπάνια σε παιδιά και εφήβους. 

Η πραγματικότητα είναι πως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως η κατάθλιψη εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες κι αυτός είναι κι ο λόγος που η θερινή της μορφή, έχει διερευνηθεί πολύ λιγότερο από την χειμερινή. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της άνοιξης και υποχωρεί με την έναρξη του χειμώνα, ενώ σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ως κυρίαρχα συμπτώματα εμφανίζονται η θλίψη, το άγχος, η ευερεθιστότητα και οι αϋπνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και η υπερδιέγερση, ενώ αρκετά συχνά, παρατηρείται σημαντική μείωση της όρεξης, απώλεια βάρους και μία τάση για κοινωνική απόσυρση. Τι μπορούμε να κάνουμε -όμως- για όλο αυτό;

New approach

shutterstock-1756211117-713119073251.jpeg
Ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι γεγονός, πως το καλοκαίρι είναι η εποχή για την οποία προετοιμάζονται μήνες νωρίτερα όλοι. Κάνουν σχέδια, προγραμματίζουν μία σειρά από δραστηριότητες και διακοπές. Δημιουργούν τα δικά τους πλάνα, κάνουν τα δικά τους όνειρα και συνθέτουν το ιδεατό σκηνικό. Αυτό -ωστόσο- δεν είναι πάντα εφικτό για όλους. Έτσι, σταδιακά και τις περισσότερες φορές ασυναίσθητα, ασκείται τόσο από τους γύρω όσο και από το ίδιο το άτομο extra πίεση, που οδηγεί σε ένα αυξημένο ψυχολογικό βάρος. Αισθανόμαστε την ανάγκη να γίνουν όλα όπως ακριβώς τα έχουμε φανταστεί και βάζουμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο «πρέπει» κάθε φορά που κάνουμε μία σκέψη. Δεν είναι κακό να περιμένει κανείς κάτι, ούτε να προγραμματίζει το οτιδήποτε, ωστόσο, δε χρειάζεται να μπαίνει πάντα ο πήχης πολύ-πολύ ψηλά. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι ένα first step που μπορεί να ανακουφίσει -έστω και σε βάθος χρόνου- όσους ταλαιπωρούνται από την εποχική κατάθλιψη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε.

Δραστηριότητες 

Αν εντοπίζετε -ήδη- τα πρώτα σημάδια της εποχής κατάθλιψης κι αισθάνεστε ένα μεγάλο βάρος, που σας συντροφεύει στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, τότε ήρθε η στιγμή να αναλάβετε δράση και να ασχοληθείτε πραγματικά με τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο σε εσάς, για εσάς και κλείστε τα αυτιά σας σε οτιδήποτε άλλο. Γεμίστε την καθημερινότητά σας με δραστηριότητες και δημιουργήστε εσείς οι ίδιοι τις κατάλληλες συνθήκες, για να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το καλοκαίρι. Είτε πρόκειται για το βιβλίο που θέλατε εδώ και καιρό να διαβάσετε, είτε για μία ταινία που θέλετε να παρακολουθήσετε, είτε για μία super χαλαρωτική spa-day, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και σίγουρα, τα benefits στη διάθεση και την ψυχολογία σας θα είναι πολλά.

Τέλος στις συγκρίσεις

Είναι κάτι που το έχουμε πει πολλές φορές και σίγουρα, θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε πολλές ακόμη. Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε χαρακτήρας σε αυτή τη ζωή, είναι διαφορετικός. Κανείς δεν πρέπει να συγκρίνεται με κανέναν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συμβαίνει αυτό. Δώστε ένα τέλος σε όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο, κάντε focus στη δική σας ζωή και στις δικές σας επιλογές και κυρίως, σταματήστε να επηρεάζεστε από τις εικόνες που αντικρίζετε στα social media. Ο κόσμος αυτός δεν είναι αληθινός, αλλά πλασματικός και ο καθένας, προβάλλει τα ευχάριστα parts της ζωής και της καθημερινότητάς του. Τι συμβαίνει -όμως- όταν σβήνουν τα φώτα;

shutterstock-2293330139-713119061988.jpeg

Ακούστε τα συναισθήματά σας

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα, είναι να μάθετε να ακούτε τα συναισθήματά σας. Όχι να τα ελέγχετε απαραίτητα, αλλά να τα ακούτε. Ξεκινήστε, εντοπίζοντας τα δικά σας trigger points και τα πράγματα, τα οποία πυροδοτούν το αίσθημα μελαγχολίας που σας επιβαρύνει και σας ταλαιπωρεί. Όποια κι αν είναι αυτά, θα πρέπει να τα αναγνωρίσετε κι από εκεί και πέρα, να αντιληφθείτε γιατί συμβαίνει όλο αυτό. Κάπως έτσι, βρίσκοντας την αρχή του «προβλήματος» θα είναι πιο εύκολο να βρείτε και τις απαντήσεις που ψάχνετε και να ανακουφιστείτε.