fbpixel

Search icon
Search
Succession: Το "Quiet Luxury" φαινόμενο και το οικογενειακό drama που επέστρεψε
ARTS & CULTURE

Succession: Το "Quiet Luxury" φαινόμενο και το οικογενειακό drama που επέστρεψε

Θίγοντας κοινά θέματα σε ένα context που περιβάλλεται από ένα ενδοοικογενειακό shift of power


O τέταρτος και τελευταίος κύκλος της γνωστής δραματικής σειράς «Succession» είχε πρόσφατα την πρεμιέρα του. Το πολυβραβευμένο δημιούργημα του Βρετανού σεναριογράφου Jessie Armstrong σε συνεργασία με την πλατφόρμα HBO ξεκίνησε το 2018 και μέχρι τώρα – έχει κερδίσει Emmy, Golden Globe και BAFTA.

‘Succession’ σημαίνει διαδοχή

1-Dm1xK.jpg

Η πλοκή βασίζεται στην οικογένεια Roy που της ανήκει η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στην Αμερική αλλά και στον κόσμο. Ωστόσο όλα αλλάζουν όταν ο πατέρας, Logan Roy που είναι ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας και ιδρυτής της εταιρείας, ετοιμάζεται να αποχωρίσει στα 80ά; του γενέθλια και να παραδώσει τα ηνία σε ένα από τα τέσσερα παιδιά του.

Τέσσερεις σεζόν αργότερα, αναρωτιόμαστε ποιος Roy, τελικά, θα επικρατήσει; Η Shiv είναι η νεότερη και πολλά υποσχόμενη κόρη, ενώ ο Roman προσπαθεί να κερδίσει το σεβασμό του πατέρα του. Ο Kendall, φέρεται εσφαλμένα ως ο μοναδικός αξιόλογος διάδοχος, ενώ ο πρωτότοκος γιος, Connor, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και ζει σε μια φάρμα στο New Mexico. Στη σειρά το όλο σενάριο παρομοιάζεται με ένα παιχνίδι σκάκι, που η κάθε κίνηση είναι απροσδόκητη.

Roy vs Roy 

2-mhffm.jpg

Πρόκειται για ένα ενδοοικογενειακό shift of power. Mια ιστορία που ενώ φαίνεται «ξένη» στις οθόνες μας, είναι τόσο απλή, παλιά αλλά και παγκόσμια σχετική. Το κυνήγι της εξουσίας και η προθυμία του καθενός να κάνει το οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να την πετύχει – δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά βγαλμένο από την ίδια η ζωή.

Η πλοκή και οι εξελίξεις που ξεδιπλώνονται μπροστά μας προκαλούν ένα emotional rollercoaster που επαναπροσδιορίζει τη σημασία της ζωής και την ανθρώπινη επιβίωση αλλά και συμπεριφορά – πιο συγκεκριμένα που μπορεί να φτάσει κανείς όσο έχει σκοπό την ανάκτηση του κύρους, της επιβεβαίωσης και φυσικά, της πολυπόθητης περιουσίας.

Εκτός των έντονων συναισθημάτων που προκαλούνται, μπορούμε να πούμε πως το Succession ως σειρά είναι σίγουρα μια πηγή fashion inspo που σίγουρα έπαιξε το ρόλο της στην επαναφορά και το παγκόσμιο rebranding του μινιμαλισμού.

The ‘Quiet Luxury’ effect

3-cFkwG.jpg

Οι στιλιστικές επιλογές των πρωταγωνιστών αποπνέουν class και απλότητα, δε θα δείτε πουθενά flashy γνωστούς οίκους ή πολύ έντονα χρώματα και συνδυασμούς. Η σειρά παρουσιάζει διακριτικά νεύματα στη high-end μόδα, από τα πολλά Ralph Lauren κομμάτια της Shiv μέχρι τα κασμιρένια jersey hats Loro Piana του Kendall.

Η όλη αυτή διακριτική προσέγγιση της μόδας είναι πλέον term αλλά και trend και ονομάζεται ‘Quiet Luxury’. Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο ακούγεται και στόχος είναι να επιτύχεις μια low-key luxury με τρόπο που αποπνέει πολυτέλεια χωρίς τα προφανή σημάδια, όπως υπερβολικά λογότυπα και τις basic επώνυμες μάρκες. Αντίθετα, η «ήσυχη» πολυτέλεια στηρίζεται σε κλασικές σιλουέτες συνήθως σε ουδέτερες αποχρώσεις όπως το μαύρο, το λευκό, το μπεζ, το γκρι και το μπλε σκούρο.

Αυτό σημαίνει ότι από το quiet luxury, τα χαμηλοκάβαλα φαρδιά τζιν και τα crop top είναι εντελώς απών, και τα έντονα κοψίματα ή σημάδια που παραπέμπουν σε καποιο high-end brand απαγορευτικά. Οι κλασικές ιταλικές μάρκες κασμίρ όπως οι Loro Piana και Brunello Cuchinelli και οι σχεδιαστές που είναι χρόνια πιστοί στο μινιμαλισμό όπως οι Jil Sander, The Row και Max Mara αναφέρονται ως go-to για την επίτευξη ενός “quiet luxury” look.

«Ενώ το χρήμα μιλάει, ο πλούτος ψιθυρίζει», λένε κάποιοι για το κίνημα της αθόρυβης πολυτέλειας. Υπάρχουν όμως άνθρωποι της μόδας που έχουν αντίθετη άποψη και υποστηρίζουν ότι το να επιδιώκει κανείς να έχει ένα “old money look” είναι όχι μόνο οπισθοδρομικό αλλά και απόλυτα βαρετό.

3-ZSl6w.jpg

Πιο συγκεκριμένα, ο fashion blogger Bryan Yambao, η αλλιώς @BryanBoy, αναφέρθηκε στο trend του quiet luxury και παρότρυνε τους ακροατές να μη βασίζονται σε μια φανταστική σειρά. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram είπε μεταξύ άλλων:

snapinstaapp-341740568-3480197188904524-8178579097547196369-n-1080.jpg
Bryan Boy

«Πραγματική πολυτέλεια για μένα είναι η πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές και η ελευθερία να φορέσει κανείς ό,τι θέλει να φορέσει. Δεν υπάρχει τυποποιημένος τρόπος για το πώς ντύνονται οι πλούσιοι άνθρωποι. Είναι εξίσου κομψοί ή και τρομερά κακόγουστοι.»

Είτε, λοιπόν, διαφωνείτε με την έννοια και το αντίκτυπο που έχει το quiet luxury, είτε αγωνιάτε να δείτε το που τελικά καταλήγει αυτό το δισεκατομμυρίων δολαρίων family drama, το Succession είναι μια σειρά που σίγουρα θα προτείναμε να δείτε.

Περιτριγυρισμένο από έξυπνο διάλογο και φανταστική μουσική είναι μία από τις not-to-be-missed σειρές που πατάνε σε πολλά θέματα και τα μεταφέρουν αδιάλειπτα στις οθόνες μας. 

Let the final season begin!