fbpixel

Search icon
Search
Story Untold: Η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη έχει προσθέσει ένα κομμάτι της πόλης μας στο DNA της και μας μιλάει γι' αυτό
MAGAZINE

Story Untold: Η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη έχει προσθέσει ένα κομμάτι της πόλης μας στο DNA της και μας μιλάει γι' αυτό

H Elizabeth K. Lee είναι κάτι παραπάνω από μια γυναίκα σε θέση ισχύος


Είναι μια αυτοδημιούργητη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής, που λατρεύει το Golden Retriever της, της αρέσει να περνά ώρες ολόκληρες παρέα με φίλους, κρασί, υπέροχο φαγητό, και ακόμη καλύτερες συζητήσεις. Η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη έχει προσθέσει ένα κομμάτι της πόλης μας στο DNA της και την ευχαριστούμε γι' αυτό.

Χαμογελαστή και προσιτή, με μια διαφορετική, γήινη πλευρά, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην πόλη μας, Elizabeth K. Lee, είναι μια δραστήρια γυναίκα, που έχει ξεκάθαρο όραμα γι’ αυτό που κάνει. Από το άκουσμα και μόνο του ονόματός της, μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί μια multi-culture κοινότητα. Έχοντας υπηρετήσει στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σεούλ και στη Βαγδάτη, στο πρώην Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στην Αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, γίνεται ξεκάθαρο πως η αγάπη της για τη διπλωματία είναι η δύναμή της. Αυτή την οδήγησε το καλοκαίρι του 2020 στην πόλη μας, την οποία δείχνει να λατρεύει. «Δεδομένου ότι είμαι εδώ για περισσότερο από έναν χρόνο, είχα την ευκαιρία να δω και τις τέσσερις εποχές στη Βόρεια Ελλάδα, με το ελληνικό καλοκαίρι να αποτελεί πλέον την αγαπημένη μου. Υπάρχει κάτι τόσο ιδιαίτερο και ζωτικό, που έχει να κάνει με το νερό και τον ήλιο εδώ, κάτι που δεν έχω ξαναζήσει».

EARLY LIFE

Με γονείς αμερικανο-κορεάτες μετανάστες, η Lee μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο σε ηλικία ενός έτους με την οικογένειά της, η οποία έχοντας βιώσει τον πόλεμο της Κορέας διατηρούσε ένα σημαντικό αίσθημα σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι γονείς μου μού εμφύτευσαν τη βαθιά πεποίθηση ότι η Αμερική είναι μια δύναμη για το καλό στον κόσμο. Όταν, λοιπόν, μπήκα στο Διπλωματικό Σώμα, ήταν σε μεγάλο βαθμό επειδή ήθελα να επιστρέψω κάτι σε εκείνη». Η λατρεία της για περιπέτεια φάνηκε σε μικρή ηλικία, με πρώτο όνειρό της να γίνει αρχαιολόγος. «Η δουλειά των ονείρων μου έχει αλλάξει πολύ από τότε που ήμουν παιδί, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν ήθελα μόνο μια καριέρα, αλλά μια επιταγή που να συνδυάζει ουσιαστικά τη δημόσια υπηρεσία, την ικανότητα να διαμορφώνω την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να παρέχει ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη και μάθηση».

elizabeth-lee-006-as.jpg

PUBLIC AFFAIRS

Η ίδια σπάει τα στερεότυπα και δε διστάζει να αποκαλύψει τις πραγματικές δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας της σε εμπόλεμες ζώνες. «Όταν υπηρέτησα στο Ιράκ, ήμουν παρούσα κατά την εισβολή του ISIS το 2014. Εκείνη την περίοδο, ένιωσα φόβο για τη ζωή μου και τη ζωή των γύρω μου, αλλά πάντα είχα την αποστολή μας στο μυαλό μου. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται τη διπλωματία, συχνά έρχονται στο μυαλό τους εικόνες από δείπνα, δεξιώσεις και ποτήρια σαμπάνιας. Νομίζω ότι αυτές οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη φύση και τη δυσκολία της εργασίας μας, είτε σε ζώνες συγκρούσεων είτε σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη».

WOMAN TO WOMAN

Η Elizabeth K. Lee ρίχνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη μας, αποκαλώντας την έναν «εν δυνάμει σημαντικό τεχνολογικό κόμβο για τα Βαλκάνια και την αγορά των σχεδόν 60 εκατομμυρίων ανθρώπων τους». Εργάζεται σκληρά για την περαιτέρω ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας τη μεγάλη της εκτίμηση και για τις προκατόχους της, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ευθύνονται» για την ελευθερία της φωνής της αυτήν τη στιγμή μέσα από έναν τέτοιο θεσμικό ρόλο. «Η δική μου διαδρομή ήταν μοναδική και, ως μια ανοιχτά λεσβία γυναίκα, είχα το δικό μου μερίδιο προκλήσεων να αντιμετωπίσω σχετικά με αυτήν μου την ταυτότητα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μπορούσε κανείς να χάσει τη διαπίστευσή του αν ήταν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+, κάτι που στην πορεία ευτυχώς άλλαξε».

PERSONAL LIFE

Στην ερώτηση εάν μπορεί όντως να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ μιας απαιτητικής επαγγελματικής πορείας και προσωπικής ζωής, η Lee κατανόησε σε βάθος την πραγματική ουσία. «Νομίζουμε πως είναι μια στατική ισορροπία, την οποία κάποια στιγμή επιτυγχάνουμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δυναμική και διαρκής διαδικασία που απαιτεί επιμέλεια. Αν της το επιτρέψεις, η δουλειά μπορεί να έχει ακατάπαυστες απαιτήσεις, οι οποίες μεγεθύνονται από την πανταχού παρούσα φύση των τεχνολογιών επικοινωνίας, είτε είναι το Viber, τα e-mails ή τα μηνύματα. Η εργασία μπορεί εύκολα να κατακλύσει τη ζωή σου, ειδικά όταν τα ζητήματα πάνω στα οποία εργάζεσαι έχουν νόημα και είναι σημαντικά για σένα. Έχουν υπάρξει αρκετές στιγμές στην καριέρα μου που έχω επιτρέψει σε αυτήν την επιτακτική αίσθηση να καθορίσει την εργασιακή μου απόδοση, αλλά και το ωράριό μου. Ως αποτέλεσμα, έχω αφήσει στην άκρη πράγματα τα οποία αγαπώ και χρειάζομαι για την ευτυχία μου, όπως η γυμναστική, οι φίλοι μου και οι διακοπές. Καθώς γίνομαι πιο έμπειρη και αποκτώ αυτοπεποίθηση, η προσέγγισή μου επίσης εξελίσσεται και τώρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να επικεντρώνεσαι και στις δικές σου ανάγκες, αλλιώς κινδυνεύεις να είσαι σε μια διαρκή κατάσταση αντίδρασης!»Η Elizabeth K. Lee φαίνεται πως έχει βρει το νόημα της ζωής και δεν επιθυμεί να το αγνοήσει. Θαυμάζει το καθετί παράδοξο και πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η χαρά που μπορείς να δώσεις στους άλλους!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ POV STUDIO - ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021