Αυθεντικότητα και καινοτομία έχουν τη δυναμική να χτίζουν από κοινού μια εκλεπτυσμένη γαστρονομική ταυτότητα. Τα παραδοσιακά αρώματα της τουρκικής κουζίνας μπλέκονται μαγικά με τις διαχρονικές γεύσεις των ελληνικών και λιβανέζικων πιάτων. Αυτό ήταν το μεγάλο όραμα του βραβευμένου με αστέρι Michelin chef, José Andrés, το οποίο έκανε πραγματικότητα στο restaurant Zaytinya στο luxurious hotel, Ritz-Carlton New York, NoMad, που δεσπόζει στην πολυσύχναστη γωνία της 28ης οδού και του Broadway.
Αγνά υλικά και traditional μαγειρικές τεχνικές δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα, γεμάτη με χρώματα, multicultural μυρωδιές και maximal γεύση που εξιτάρει τον ουρανίσκο. Δομούν την κατάλληλη γιορτινή ατμόσφαιρα, στην οποία κυριαρχούν φιλικές συζητήσεις, αγαπημένη μουσική και φρέσκα handmade μεζεδάκια. Το Zaytinya έχει πάρει το όνομά του από την τουρκική λέξη "ελαιόλαδο" και καταφέρνει να ταξιδέψει κάθε επισκέπτη στο γοητευτικό παρελθόν των χωρών, τις οποίες τιμά.
Υπεύθυνος για την περίτεχνη διαμόφωσή του είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο. Rockwell Group. Λευκό ξύλο δρυούς και ζεστά χρώματα δημιουργούν οικεία vibes. H γυάλινη πρόσοψη, η οποία κυριαρχεί σε δύο πλευρές, αλλά και τα κρεμαστά υφασμάτινα φωτιστικά δομούν μια ενδιαφέρουσα εικόνα, στην οποία επικρατεί η αρμονία παρά τις αντιθέσεις.
«To όνειρό μου ήταν να φέρω το Zaytinya εδώ»
Η διαχρονική πηγή έμπνευσής του ήταν πάντα η μεσογειακή κουζίνα. Απλή, με έντονα αρώματα καθρεφτίζει την γοητεία της θάλασσας και την αγνότητα της γης. Ο Andrés ο José Andrés είναι γνωστός για την πρωτοποριακή του κουζίνα και τον πολυβραβευμένο όμιλό του, που περιλαμβάνει σχεδόν 30 εστιατόρια. Έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στη λίστα του TIME με τους "100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους", τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών το 2015 από τον Πρόεδρο Obama και έχει κερδίσει τέσσερα αστέρια Michelin. Το 2010, dημιούργησε το World Central Kitchen, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιεί τη δύναμη του φαγητού για να θρέψει τις κοινότητες και να ενισχύσει τις οικονομίες σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο.
Όσον αφορά το κεντρικό concept του Zaytinya, ο ίδιος άνοιξε το πρώτο εστιατόριο το 2002 στην Washington. 20 χρόνια μετά πράξη αυτό που ήθελε περισσότερο και τόνιζε συνεχώς. Να μεταφέρει το Zaytinya στη Νέα Υόρκη.
Μια ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία
Στο main menu του μπορούμε να βρούμε μια ποικιλομορφία από γεύσεις και χρώματα. Ταχίνι με βότανα, κουκουνάρι, κάππαρη, μπαχαρικό Hawayej και Λιβανέζικο πιλάφι από φακές και ρύζι, τραγανά κρεμμυδάκια, γιαούρτι soubise είναι τα υλικά που κυριαρχούν στο vegetable menu. Μεσογειακό χταπόδι στη σχάρα, μαριναρισμένα κρεμμύδια, κάπαρη, πουρές κίτρινου μπιζελιού και θαλασσινά χτένια με τζατζίκι καλαμποκιού με απλή ψύξη, τραγανό τσίλι με χαρίσα και σχοινόπρασο πρωταγωνιστούν στο Seafood Mezze. Στο Meat & Poultry Mezze μπορούμε να απολαύσουμε κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά στη σχάρα, εζμέ ντομάτας, καβουρδισμένα καρύδια, πικάντικα τσίλι και πικάντικα μοσχαρίσια σουτζουκάκια.
Info: 25 West 28th Street, Νέα Υόρκη, Instagram: @zaytiny