fbpixel

Search icon
Search
Στέλιος Κουδουνάρης: Όσα μας εξομολογείται για το ιδανικό του καλοκαίρι
MAGAZINE

Στέλιος Κουδουνάρης: Όσα μας εξομολογείται για το ιδανικό του καλοκαίρι

Ο Έλληνας σχεδιαστής για την ιδιαίτερη αδυναμία του στην απλότητα


Αν και το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ο κόσμος της μόδας δεν ξεκουράζεται, ο σχεδιαστής θα ξεκλέψει λίγο χρόνο για να ζήσει και πάλι την αυθεντική Ελλάδα. Μέχρι τώρα που συζητάμε δεν έχει καταλήξει πού θα τον βγάλει ο δρόμος του, αλλά σίγουρα επιθυμεί να είναι ένας χαλαρός και όσο πιο απλός προορισμός, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο και χωρίς ανάγκη για πρόγραμμα. Αυτά ακριβώς είναι που, όπως λέει, τον γεμίζουν: η ηρεμία, η θάλασσα και το ωραίο, λιτό φαγητό.

Ελληνικό καλοκαίρι. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Τα καταπράσινα τοπία στα βουνά, στον Παρνασσό και την Πελοπόννησο, οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι ηλιολουσμένες πόλεις και νησιά, οι οικισμοί με τα στενά δρομάκια, τα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που αντανακλάται καθαρά, τα αξιοθέατα, όπως ο Παρθενώνας, οι Μυκήνες και η αρχαία Ολυμπία. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις στα αρχαία θέατρα, καθώς και οι παραδοσιακές γιορτές και τα πανηγύρια σε νησιά και χωριά. Το ελληνικό καλοκαίρι έχει τόσα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν, αλλά αυτό που θα το κάνει πάντα μοναδικό είναι οι άνθρωποι. Που τότε είναι πιο χαρούμενοι, πιο χαλαροί, που θα σε κεράσουν μια τσικουδιά, μια κρύα λεμονάδα, ένα φρούτο από το χωράφι τους, λίγη απ’ την πίτα τους, θα σε φωνάξουν να καθίσεις στο τραπέζι τους και να μπεις στο σπίτι τους.

img-7406.jpg

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εποχή; Το δικό μου καλοκαίρι είναι μια αρκετά απαιτητική περίοδος, γιατί τρέχουν πολλές παραγγελίες, ετοιμάζονται τα χειμερινά ρούχα για τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζομαι, ενώ παράλληλα δειγματίζουμε την επόμενη καλοκαιρινή συλλογή στα showrooms που αντιπροσωπεύουν το brand μου σε Γαλλία και Πορτογαλία. Οπότε ο χρόνος για διακοπές συρρικνώνεται αναγκαστικά. Παρ’ όλα αυτά επιδιώκω να εξασφαλίζω μερικές μέρες για μια απόδραση σε ένα ελληνικό νησί ή επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο. Η εμπειρία του καλοκαιριού είναι αυτή που μας φορτίζει για όλη την υπόλοιπη, αλλά και την επόμενη, χρονιά. Ο ήλιος, η αλμύρα της θάλασσας, το φρέσκο ψάρι, ο ήχος από τα τζιτζίκια, λίγο κρασί και δροσερό καρπούζι, είναι για μένα τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει απολαυστική.

Στα καλοκαίρια ανήκουν οι πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Ποια είναι η στιγμή εκείνη στην οποία γυρνάτε πάντα σαν εικόνα; Η στιγμή του ηλιοβασιλέματος, όπως ίσως και για τους περισσότερους, που είναι ένα μαγικό θέαμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι στιγμή γαλήνης, ομορφιάς και έμπνευσης, που μου προσφέρει μια αίσθηση πληρότητας, ευτυχίας και ηρεμίας. 

img-8636.jpg

Μιας και έχετε εντρυφήσει στις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει το καλοκαίρι η Ελλάδα, πείτε μας τις καλύτερες προτάσεις σας. Υπέροχες καλοκαιρινές εμπειρίες έχω ζήσει στους Αντίπαξους, ένα σχεδόν ακατοίκητο και ταυτόχρονα ακαταμάχητο νησάκι. Στη Σκύρο, που είναι πανέμορφη και με εξαιρετικό φαγητό. Στην Κρήτη, που, όσο μεγάλη και να είναι, πάντα υπάρχουν μέρη για να απομονωθείς. Στην Πάρο, που, ενώ έχει εξελιχθεί σε πολύβουη και κοσμική, πάντα υπάρχουν τα χωριά που σου προσφέρουν μια μοναδική ηρεμία, καθώς και άγνωστα ακόμη μέρη για να χαλαρώσεις. Στην Τζια, που είναι ένα ζωντανό και ταυτόχρονα ήρεμο μέρος, καθώς και στο Πήλιο με τις παραδοσιακές πέτρινες κοινότητες, τα πανέμορφα μονοπάτια, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις υπέροχες θάλασσες.

img-7889.jpg

Τι γεύσεις έχει για εσάς το ελληνικό καλοκαίρι; Τα κεράσια, τα σύκα, το καρπούζι με χαλούμι ή φέτα μού θυμίζουν τα παιδικά μου καλοκαίρια, όπως και το καλαμπόκι στα κάρβουνα από πλανόδιους. Τώρα πια είναι τα βραστά αλμυρίκια με ντομάτα και ελαιόλαδο, οι μακαρονάδες με θαλασσινά, ο κρύος καφές και τα γεμιστά σερβιρισμένα κρύα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2023