fbpixel

Search icon
Search
Σόφη Χατζηβασιλείου: Η ιδιοκτήτρια της Original Senses μιλά για το ταξιδιωτικό παζλ της
MAGAZINE

Σόφη Χατζηβασιλείου: Η ιδιοκτήτρια της Original Senses μιλά για το ταξιδιωτικό παζλ της

Η ίδια αφηγείται τις ιστορίες της, κυρίως, όμως, παροτρύνει κι άλλους να τις βιώσουν...


Η Οriginal Senses είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που ανήκει στην Virtuoso, ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου δίκτυο διεθνώς αναγνωρισμένο, με μέλη top ξενοδοχεία παγκοσμίως και κορυφαίες εταιρίες που διοργανώνουν ταξίδια, αποτελώντας το φιλόδοξο επιχειρηματικό στοίχημα της Σόφης Χατζηβασιλείου.

Tο ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα», είχε πει ο συγγραφέας Alain de Botton και είναι μια αλήθεια που διαπίστωσα ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη με τη Σόφη Χατζηβασιλείου.

Η ίδια, εμπνεύστρια και ιδρύτρια της Original Senses, ενός ταξιδιωτικού γραφείου υψηλών προδιαγραφών, είναι μια γυναίκα - ταξιδιώτρια, μια συλλέκτρια εμπειριών και εικόνων απ’ όλο τον κόσμο. «Ταξίδι για μένα είναι μια κάθαρση, μια λύτρωση. Η δυνατότητα του να έρχομαι σ’ επαφή με ανθρώπους που μου υπενθυμίζουν κάθε φορά ότι δεν είμαστε οι μόνοι και σημαντικοί σε αυτόν τον κόσμο, αλλά είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Είναι τρόπος ζωής». Το ταξίδι είναι μια μεγάλη παρένθεση να ξεφύγει ο καθένας από αυτά που του συμβαίνουν, τονίζει και ξεκινάμε να μιλάμε για το πώς άρχισαν όλα.

img-5659.jpg
Η Σόφη Χατζηβασιλείου

Από μικρή θυμάται τον εαυτό της να ταξιδεύει με τους γονείς της. Για 10 χρόνια βρέθηκε στη Γαλλία -την αγαπούσε από μικρή-, στην αρχή για σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στον χώρο της Επικοινωνίας και στη συνέχεια, κάνοντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στον χώρο του Πολιτισμού. Η επαφή με καινούριους ανθρώπους, η γνωριμία με νέους τόπους, το να μπαίνεις στην κάθε κουλτούρα και να μπορείς να μοιράζεσαι όλα όσα έχεις μάθει κι αγαπήσει μέσα από αυτήν την έρευνα και να το μεταφέρεις σε άλλους ανθρώπους ήταν στοιχεία που τη γοήτευαν στη δουλειά της τότε και στοιχεία που διαπίστωσε πως την οδήγησαν στο επόμενο βήμα.

Επιστροφή στην Ελλάδα

Επέστρεψε στην Ελλάδα και για σχεδόν 10 χρόνια εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης. Ένας πολύ σημαντικός σταθμός στη ζωή της, πολύ μεγάλος δάσκαλος στην επαγγελματική της πορεία, ενώ καθόρισε στη συνέχεια και τα βήματά της ως επιχειρηματία. «Μέχρι το 2007 ήμουν στον χώρο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης. Ήδη, όμως, από το 2006 είχε αρχίσει να μπαίνει η ιδέα της Original Senses. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε σ’ ένα πολύ σημαντικό για μένα ταξίδι που έκανα στην Αιθιοπία. Ένα πολύ μεγάλο, μοναχικό και διερευνητικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ την αγάπη μου κι όλα αυτά που βίωνα! Να μοιραστώ με ανθρώπους που έχουν την ίδια αισθητική με μένα να γνωρίσουν τον κόσμο, τους προορισμούς και τα μέρη που αγαπώ και ξεχωρίζω». Η ιδέα, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα ταξιδιωτικό γραφείο ήταν, όπως λέει και η ίδια, πάντα μέσα της. Ήταν ανέκαθεν ένας άνθρωπος που αγαπούσε να γνωρίζει νέους τόπους και να βρίσκει ποιο είναι το μαγικό συστατικό ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ιστορία. «Απλά νομίζω πως ήρθε μία στιγμή που θέλησα όλο αυτό, που εγώ αγαπούσα κι έβλεπα πως με κάνει ευτυχισμένη, να το μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους. Περισσότερο, δηλαδή, είναι η ιδέα του μοιράζομαι που με έκανε να ξεκινήσω την εταιρία, απλά το έκανα με πολλή αγάπη και πολύ πάθος. Ήμουν και είμαι πολύ τυχερή, που μέχρι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο πάθος με μένα, γιατί κατά τ’ άλλα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά όταν την κάνεις δουλειά κι όταν δεν την κάνεις ως ευχαρίστηση».

Δημιουργώντας ταξίδια-εμπειρίες

Πολλές φορές η ίδια χρειάζεται να λειτουργήσει ως ψυχολόγος και πολύ γρήγορα πρέπει να ψυχανεμιστεί το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν, προσπαθώντας να ζωγραφίσει το ταξίδι εκείνο που τη συγκεκριμένη στιγμή θα είναι το καλύτερο γι’ αυτούς. «Το στοίχημα, λοιπόν, για μένα είναι να μπορέσω να καταλάβω, να κατανοήσω και να καταγράψω τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους για το ταξίδι. Εάν αυτήν τη συνταγή την πετύχει κανείς είναι τέλειο! Το δύσκολο κομμάτι, από την άλλη, είναι να μπορέσεις να τους στήσεις την εμπειρία και να καταλάβεις σε τι βαθμό είναι ανοιχτός ο κάθε ταξιδιώτης να πάει πέρα από εκεί που θα πήγαινε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα». Το στοίχημα του ταξιδιώτη, ώστε το ταξίδι να είναι αντάξιο των προσδοκιών του, είναι να είναι επιμελής στη «συνταγή που θα του δώσει ο γιατρός», που σύμφωνα με τη Σόφη Χατζηβασιλείου… «η δική μου συνταγή είναι ότι κάποιος που πραγματικά θέλει να μπει σ’ έναν τόπο πρέπει να διαβάσει γι’ αυτόν, ανεξάρτητα από την “ύλη” που θα δώσει ο travel designer, να μελετήσει και να είναι ανοιχτός να δεχτεί αυτά που του προσφέρει ο τόπος. Να μην πηγαίνει, δηλαδή, με προκαταλήψεις».

img-5491.jpg

Trip is a gift

Η ίδια όσο απολαμβάνει το ταξίδι άλλο τόσο απολαμβάνει και την επιστροφή στο σπίτι. «Μου αρέσει να επιστρέφω στην Αθήνα, στο σπίτι μου. Την αγαπώ πολύ την Αθήνα κι αυτό γιατί είμαι ένας άνθρωπος που ταξιδεύω τόσο πολύ οπότε και η επιστροφή στο σπίτι είναι σημαντική για μένα. Όλα αυτά που αγαπώ, άλλωστε, είναι εδώ. Αγαπώ την Αθήνα πολύ και το γεγονός ότι είναι εδώ η οικογένειά μου και ο γιος μου το κάνει ακόμη πιο σημαντικό». Με τον 10χρονο σήμερα γιο της ταξιδεύει πολύ και όπως τονίζει «είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης το να ταξιδεύει μαζί του». «Θεωρώ πως ό,τι παίρνει από τα ταξίδια είναι κέρδος. Ό,τι βλέπει καταγράφεται. Και είναι κάτι που πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους οι γονείς. Ό,τι μπορεί να κάνει κάποιος ταξιδιωτικά με το παιδί του πρέπει να το κάνει, καθώς δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο. Θέλω να πείσω τις οικογένειες να ταξιδεύουν όλο και περισσότερο με τα παιδιά τους, να κλείσουν τα ipad και την τεχνολογία και να τους φέρουν κοντά με τη ζωή και τον κόσμο. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει η ίδια η η οικογένεια στα παιδιά της είναι να τους ταξιδεύει».

Το αγαπημένο μου ταξίδι...

Για την ίδια δεν υπάρχει αγαπημένο ταξίδι. Γιατί αυτό που κάνει ένα ταξίδι μοναδικό είναι οι συγκυρίες, οι στιγμές, η χρονική στιγμή. «Για παράδειγμα, ενώ έχω πάει στα Ιμαλάια πάρα πολλές φορές, όλες δεν ήταν το ίδιο δυνατές. Παρόλ’ αυτά, αν με ρωτήσει κάποιος ποιο είναι ένα από τα πιο δυνατά ταξίδια που έχω κάνει στη ζωή μου, σίγουρα θ’ απαντούσα τα Ιμαλάια. Γιατί έτυχε τη στιγμή που έκανα αυτό το ταξίδι να είμαι σε μια προσωπική φάση της ζωής μου που είχα να λύσω πολλά θέματα και απλά εκεί τα έλυσα ως δια μαγείας».

Love for Greece

Aγαπάει πολύ την Ελλάδα και ξεχωρίζει μέρη έξω από τα συνηθισμένα, όπως η Λίμνη Κερκίνη για την ηρεμία του τόπου και τις πολύ δυνατές μνήμες της. «Αγαπάω πολύ και τη Σίφνο, ενώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, αγαπώ τον νομό Χανίων. Όλος ο νομός έχει εκπληκτική φύση. Όλα τα φαράγγια του, που καταλήγουν στο Λιβυκό Πέλαγος, είναι μια τεράστια κάθαρση για μένα. Η αυθεντική ομορφιά αυτού του μέρους της Κρήτης και η άγρια ομορφιά του. Το Φαράγγι της Αράδαινας για μένα είναι κάτι σαν meditation. Περνώντας το κάθε φορά είναι μια λύτρωση».

Next Stop

Κλείνοντας την κουβέντα μας αναφερόμαστε στις τάσεις στα ταξίδια και τους δημοφιλέστερους προορισμούς, αν υπάρχουν. «Μεγάλες αφίξεις στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο προκύπτουν ανά διαστήματα με βάση και τα γεωπολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η Υεμένη, που λόγω των πολιτικών συνθηκών δεν είναι επισκέψιμη, μπορεί ν’ ανοίξει κάποια στιγμή. Έχω ταξιδέψει πάρα πολύ στη Συρία - ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου - και είναι σίγουρο πως δεν μπορώ να ξανακάνω ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Ένα ταξίδι με δυνατές εικόνες που δυστυχώς δεν μπορώ να το μοιραστώ με τους ανθρώπους». Από την άλλη, δέχεται πως υπάρχουν προορισμοί δημοφιλείς σήμερα, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Η Κολομβία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα καθώς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί λόγω της επικινδυνότητας. Ένας άλλος δημοφιλής τόπος που πλέον έχει ανοίξει είναι η Ασία και συγκεκριμένα η Ινδοκίνα με το Λάος να παραμένει ακόμη πολύ αυθεντικό, ενώ η Ρουάντα στην Αφρική είναι ένα φρέσκο και πολύ ενδιαφέρον άνοιγμα».

Τελικά, σε αυτό που κατέληξα γι’ άλλη μια φορά μιλώντας μ’ έναν άνθρωπο πολυταξιδεμένο και πλούσιο εμπειριών, όπως η Σόφη Χατζηβασιλείου, είναι πως σημασία δεν έχει τόσο ο προορισμός, όσο το ταξίδι! Γιατί στη διαδρομή συλλέγεις μνήμες που σε συντροφεύουν για μια ζωή. Τravel is to live!

Top 10 των ωραιότερων σημείων στον κόσμο...

1. Το Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Αφρική

2. Οι Αμμόλοφοι της Ναμίμπια

3. Η Έρημος Ατακάμα στη Χιλή

4. Η Παταγονία και η διάσχιση της Οροσειράς της Torres del Paine

5. Η Αργεντινή για τη δύναμη, τον ρυθμό και τη μουσική

6. Η Νέα Υόρκη κι ένα βράδυ στο Café Carlyle με τον Γούντι Άλεν

7. Η ανάβαση στη Δρακόλιμνη

8. Το Νεπάλ και η Οροσειρά των Ιμαλαίων

9. Η Συρία και συγκεκριμένα, τα παζάρια στο Χαλέπι και όλα τα μνημεία, που σήμερα δεν υπάρχουν.

10. Η αύρα και οι μνήμες της Κωνσταντινούπολης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 149 ΙΟΥΝΙΟΣ 2019