fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Λάζαρου Καπαγεώρογλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Λάζαρου Καπαγεώρογλου

Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Θεσσαλονικιός σεφ ζει κι εργάζεται στη Ζυρίχη


Τον ανακάλυψα μέσω ενός post στο search του Instagram (@laz_uns_kochen_) κι εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά του. Διάβασα πως είναι Θεσσαλονικιός και πως πλέον ζει στη Ζυρίχη, κάνοντας αυτό που αγαπάει περισσότερο - τη μαγειρική. Ένας Θεσσαλονικιός, λοιπόν, μαθαίνει στους Ελβετούς την ελληνική κουζίνα. Ο ίδιος μού μίλησε για την πόλη όπου ξεκίνησαν όλα -τη Θεσσαλονίκη-, αλλά και για τα επιτυχημένα βήματά του, που τον οδήγησαν στο να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα...

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις δυτικές συνοικίες Εύοσμου, όπου είχαμε αλάνες και παίζαμε. Πολλά δεν έχουν αλλάξει στη γειτονία μου. Πέρα από κάποια νέα κτήρια.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι κέντρο της Θεσσαλονίκης γενικώς. Η αγαπημένη μου γωνία είναι η Διαγώνιος.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω...
πολλά! Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα, όμως, ότι η μαγειρική είναι αυτό που με κάνει ευτυχισμένο. Έτσι και αποφάσισα να μπω στον κλάδο με σπουδές στη Θεσσαλονίκη και μετά στο εξωτερικό.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη
με την οποία είμαι άρρηκτα συνδεδεμένος. Η οικογένεια και παλιοί φίλοι ζουν ακόμη στην πόλη. Την αγαπώ, αλλά παρόλα αυτά την θεωρώ δεύτερο μου σπίτι καθώς στην Ζυρίχη μετά από σχεδόν 13 χρόνια έχω χτίσει τη ζωή μου.

Το εναρκτήριο λάκτισμα
για την ενασχόλησή μου με τη μαγειρική Ήταν το σπίτι μου, όπου και μου άρεσε να μαγειρεύω.

Η μαγειρική για μένα
είναι ελευθερία. Με την μαγειρική αισθάνομαι ότι μπορώ όχι μόνο να είμαι δημιουργικός αλλά μπορώ και αντλώ ενέργεια. Η μαγειρική είναι μία μορφή διαλογισμού για μένα.

Στην Ελλάδα δούλεψα
ως μάγειρας μόνο για 6 χρόνια. Η απόφασή μου να μετακομίσω στη Ζυρίχη είχε να κάνει με την σταθερότητα της εργασίας. Δούλευα σε καλοκαιρινές σαιζόν σε ελληνικά νησιά όλα τα χρόνια και αυτό σε κάποια φάση με κούρασε.

bekafotografiert-kocheriaug-72.jpg


Στη
Ζυρίχη ξεκίνησα την δικιά μου επιχείρηση μετά από 4 χρόνια. Αρχικά, αναλάμβανα μικρά caterings και μαγείρευα (κι εξακολουθώ να μαγειρεύω) ως private chef. Εδώ και τρία χρόνια έχω τον δικό μου χώρο, ΚΟCHERIA, στη Ζυρίχη, όπου και οργανώνω μαθήματα μαγειρικής και team building events καθώς private dinners. Ο στόχος μου είναι να διαδώσω την ελληνική κουζίνα και τον μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Το να συνδυάζεις
τη μεγάλη σου αγάπη με την επιχειρηματικότητα είναι το τέλειο combo για μένα. Την απόφαση να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας στον εξωτερικό, παρόλες τις δυσκολίες, δεν την έχω μετανιώσει μιας και μου δίνει την ευκαιρία να κάνω ότι πραγματικά ονειρεύομαι και με κάνει ευτυχισμένο.

Την ελληνική κουζίνα
την αγαπώ, καθώς έχει πλούτο σε γεύση, μια τεράστια παλέτα και στηρίζεται σε απλά προϊόντα.

Για τα πιάτα μου,
αντλώ έμπνευση κυρίως από ταξίδια που κάνω. Μου αρέσει να δοκιμάζω κι άλλες κουζίνες και να πειραματίζομαι.

Ένα υλικό που χρησιμοποιώ
σχεδόν σε όλα μου τα πιάτα είναι το λεμονοπίπερο.

Έχω εκδόσει
δύο βιβλία μαγειρικής, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε Ελβετία, Γερμανία και Αυστρία. Το πρώτο μου βιβλίο, "Laz uns kochen", έχει θέμα τη μεσογειακή κουζίνα και το δεύτερο "Sonne & Meer auf dem Teller", με θέμα την μοντέρνα ελληνική κουζίνα, το οποίο έγινε best seller στην Ελβετία. Σύντομα έρχεται η τρίτη του έκδοση, με θέμα την κουζίνα των ελληνική νησιών.

Ένας σεφ
τη δουλειά του οποίου θαυμάζω είναι ο Νίκος Ισπυρούδης. 

Η κινητήριος δύναμή μου
είναι η αγάπη των ανθρώπων μου.

Το mottos μου στη ζωή είναι:
Μείνε πιστός στον εαυτό σου, αγάπα και φρόντιζέ τον. Δούλεψε σκληρά και μετά απόλαυσε τους καρπούς. Μείνε πιστός στο πλάνο που έχεις, σχεδίασε μεθοδικά, οργανώσουν και όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

Τις δυσκολίες
δεν τις είδα ποτέ ως δυσκολίες. Για εμένα η αρχή ήταν ένας αγώνας του να βρω τον δρόμο μου. Όλες τις δύσκολες στιγμές τις αντιμετώπισα μόνο ως μια πρόκληση.

Μου αρέσει να ξεκλέβω χρόνο
για να κάνω αγγειοπλαστική (κάνω δικά μου κεραμικά πιάτα), να βλέπω τους φίλους μου και να κάνω γυμναστική.

Ένας άνθρωπος-μέντορας για μένα είναι η μητέρα μου.

kocheria-1.jpg
ΚΟCHERIA


Ένα
εστιατόριο που αγαπώ στη Θεσσαλονίκη είναι η Οδός Δελφών.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη
είναι η Αριστοτέλους. Είναι το μέρος που μου θυμίζει την εφηβεία μου.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι τα Κάστρα.

Η Θεσσαλονίκη μού αρέσει για τη διαφορετικότητά της. Είναι μια πόλη με αρχοντιά, ομορφιά και υπέροχη ενέργεια.

Αν θα άλλαζα κάτι στη Θεσσαλονίκη
θα ήταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την οργάνωσή τους.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις,
θα την έλεγα πολύπλευρη, ανατρεπτική, ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός στην Ελλάδα.