fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Αθανάσιου Βασιλειάδη
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Αθανάσιου Βασιλειάδη

Ο promising fashion designer μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τη δική του ιστορία


Λένε πως οι ήρωες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Κι όμως οι πραγματικοί ήρωες ζουν ανάμεσα μας. Ένας από αυτούς είναι ο Αθανάσιος Βασιλειάδης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και από μικρός αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για μία καλλιτεχνική ψυχή. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζωγραφίζει, ενώ λίγο αργότερα μπήκε στη ζωή του ο χορός και πιο συγκεκριμένα το λάτιν και οι Ευρωπαϊκοί, κάτι το οποίο εξέλιξε σε αγωνιστικό και επαγγελματικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 2015 έπειτα από ένα ατύχημα από μια βουτιά στη θάλασσα, τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό που ακολούθησε ήταν αρκετός καιρός στην εντατική και σε κέντρο αποκατάστασης. Πλέον ανήκει επίσημα στην ομάδα Ατόμων με Αναπηρία. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν στάθηκαν ούτε στιγμή εμπόδιο στο ταλέντο και την εξέλιξή του ως καλλιτέχνη κι ως άνθρωπο. Ο ίδιος σπουδάζει Σχέδιο Μόδας στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, έχει ήδη παρουσιάσει τις προσωπικές του δημιουργίες, ενώ παράλληλα δεν αποχωρίζεται τη μεγάλη του αγάπη, τον χορό. Ο Αθανάσιος έχει όλα τα φόντα για μία λαμπρή πορεία μπροστά του!

Γνωρίστε τον!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσα να μείνω οπουδήποτε βλέπει θάλασσα μιας και ως άνθρωπος είμαι πολύ δεμένος με το υγρό στοιχείο. 

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να ασχοληθώ με οτιδήποτε καλλιτεχνικό. Από μικρός ζωγραφίζω και χορεύω, οπότε ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθώ με τις δύο αγάπες μου. Τα πάντα στη ζωή μου συνδέονται με το σχέδιο μόδας, καθώς είναι αυτό που συνδυάζει το σχέδιο με τον χορό, τη ζωγραφική με το σώμα και την κίνηση. 

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι λίγο περίεργη, διότι έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις αλλά κι ένα παράπονο βλέποντάς την να μην εξελίσσεται όσο θα μπορούσε την πραγματικότητα. 

Η ενασχόλησή μου με τη μόδα ξεκίνησε στην ηλικία των 12-13 ετών όταν κατάλαβα για πρώτη φορά τι θα πει σχεδιασμός ρούχων, καταφέροντας να συνδυάσω υφάσματα και υφές αλλά και να αντλώ έμπνευση από το άτομο που θα επέλεγε να τα φορέσει.

Η μόδα με μία λέξη είναι η Τέχνη που μπορεί να φορεθεί.

Το ατύχημά μου, μου έμαθε πώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι όλα μπορούν να αλλάξουν σ' ένα δευτερόλεπτο.

Οι βασικές δυσκολίες της τετραπληγίας είναι διάφορες. Μια σημαντική διαφορά της με την παραπληγία είναι ότι οι όσοι ανήκουμε στην πρώτη δεν έχουμε καλή κίνηση ούτε στα χέρια, ούτε στα δάχτυλα, οπότε ο βαθμός δυσκολίας αλλάζει. Τουλάχιστον έτσι το βιώνω στην προσωπική μου εμπειρία. 

Ένα κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από καμία γυναικεία γκαρνταρόμπα είναι οτιδήποτε κάνει μια γυναίκα να νοιώθει όμορφα, οικεία και ελεύθερα. 

Η εξέλιξη της μόδας στην Ελλάδα προχωράει συνεχώς. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που μπορούν να δημιουργήσουν και να εξελίξουν τη βιομηχανία στη χώρα μας. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες. 

Το χαρακτηριστικό του στιλ των Ελληνίδων είναι η αυθεντικότητα. 

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, ανάλαφρα υφάσματα, παρέες σε πάρκα με μουσική. Γενικά μια ηρεμία και μια ξεγνοιασιά. 

Μια συνεργασία-όνειρο είναι με τον οίκο Dior. 

Το πιο ανατρεπτικό «πάντρεμα» υφών που έχω κάνει και πέτυχε είναι να δημιουργήσω την αίσθηση του λερωμένου-ματωμένου σ' ένα πολύ καλό ύφασμα, αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση. Ήθελα να αποδώσω την αίσθηση του ματωμένου ρούχου, καθώς και να παντρέψω πολλά αντισυμβατικά υλικά μεταξύ τους, όπως τα τζιν και πλαστικό.

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε επίδειξη μόδας με ρούχα, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Το να βλέπεις την ιδέα σου, τον κόπο σου, την ψυχή σου να παίρνει μορφή και να «περπατάει» μπροστά στο κοινό καθώς και η αλληλεπίδραση μαζί του είναι κάτι, το οποίο δεν συγκρίνεται. 

Ένα 24ωρο μου περιλαμβάνει πολύ σχέδιο, έρευνα, μουσική, κάποια μορφή άσκησης και σίγουρα επικοινωνία με τους φίλους μου -διαδικτυακή ή διά ζώσης.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι πραγματικά οπουδήποτε με καλή παρέα. 

Η πιο έντονη μνήμη που έχω από τη Θεσσαλονίκη είναι οι πρώτες φορές που άρχισα να «κατεβαίνω» στο Κέντρο και να ανακαλύπτω την πόλη από την αρχή.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι να μείνεις στο κρεβάτι και να μην κάνεις απολύτως τίποτα, υπάρχει όμως ένας για να σηκωθείς. Αυτός είναι να συνεχίσεις την ζωή σου».

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι η δημιουργία και η παρουσίαση μιας μικρής συλλογής ρούχων στο πλαίσιο της πτυχιακής μου εργασίας. 

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη δεν υπάρχει. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι, μπορώ να ηρεμήσω και να εμπνευστώ παντού στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε η έμπνευση έρχεται από ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί συνδυάζει την αισθητική διαφόρων πολιτισμών του παρελθόντος. 

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν δυστυχώς πολλά. Από την προσβασιμότητα μέχρι την καθαριότητα. 

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο πράσινη, προσβάσιμη αλλά και πιο ελεύθερη. 

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Πολύπλευρη, Ζωντανή, Οικεία. 

Φωτογραφία στο κολάζ αριστερά: Σοφία Βαφειάδου