fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της πολυπράγμονος Μπέρτα Καράσσο
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της πολυπράγμονος Μπέρτα Καράσσο

Η fashion & beauty lover μάς μιλάει για το νέο της εγχείρημα και για όσα αγαπάει στην πόλη της


Η Μπέρτα Καράσσο έχει σπουδάσει Creative Direction στο Istituto Marangoni στο Μιλάνο και τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει το προσωπικό της beauty project, Harites, στο οποίο προσεγγίζει την ομορφιά με ολιστικό τρόπο. Φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας, εμπνευσμένη δημιουργός, είναι μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της που την κάνουν να ξεχωρίζει. Η συνεργασία της με τα μεγαλύτερα fashion houses του εξωτερικού, από Maison Margiela μέχρι Theory και Alexander McQueen, όπως μάς εκμυστηρεύεται, αποτελεί ένα «δεύτερο πτυχίο» γι' αυτήν. Προσπαθεί να βλέπει αισιόδοξα τη ζωή, αφού ακόμα και σ' αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο έχει δημιουργήσει συνήθειες που κάνουν την καθημερινότητά της ομορφότερη. Λατρεύει την πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, κι όλες τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει μέσα της. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, από μικρό παιδί λάτρευα τη θάλασσα. Μεγάλωσα παρατηρώντας τη γοητεία του απέραντου γαλάζιου από τη βεράντα του σπιτιού μου. Κάθε μου σκέψη συνοδευόταν από το απόλυτο αίσθημα της ελευθερίας και της γαλήνης. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, καθώς από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς μου, μου αποκάλυψαν τη ξεχωριστή μαγεία του Αιγαίου. Κάθε καλοκαίρι ήταν για μένα ακόμα μια εξερεύνηση νέων νησιών και βραχονησίδων.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι εκεί που συναντάς τα χρωματιστά Λουλουδάδικα, τη Στοά Μοδιάνο και την αόρατη και ορατή ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εκεί που ή δύση ενώνεται με την ανατολή, εκεί που η ιστορία συναντά το σήμερα.

Σπούδασα Creative Direction στο Istituto Marangoni στο Μιλάνο.

Ο χώρος της μόδας είναι απρόβλεπτος. Το να δουλεύεις δίπλα σε τόσο μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας είναι ένα ακόμα ένα «πτυχίο». Σκληρή δουλειά και ανοιχτό μυαλό είναι ο μυστικός συνδυασμός που απορροφά κάθε πληροφορία.

Η συνεργασία που έχω ξεχωρίσει μέχρι στιγμής είναι η συνεργασία μου με την εταιρεία TOMS, ένα brand φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η TOMS μου έμαθε πως μπορώ να αλλάξω την καθημερινότητα ενός παιδιού με κάτι τόσο απλό αλλά και ζωτικό όπως ένα παπούτσι.

Οι Harites είναι μια εταιρεία η οποία προσεγγίζει την ομορφιά με ολιστικό τρόπο, προσφέροντας μια πλήρη σειρά φυσικών προϊόντων με πιστοποιημένα συστατικά περιποίησης και προστασίας της επιδερμίδας από τις επιπτώσεις του καθημερινού στρες και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (anti-pollution). Μια εταιρεία υγείας και ομορφιάς που έχει δημιουργηθεί από έναν καταναλωτή και απευθύνεται άμεσα και κατευθείαν σε αυτόν, καθώς τον αφουγκράζεται ουσιαστικά και εξελίσσεται παράλληλα με τις ανάγκες του. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και τις πιο εξιδανικευμένες και θελκτικές θεές, τις Χάριτες. Απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, σε άτομα που σέβονται τη φύση και νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά πρωτίστως αγαπάνε και φροντίζουν τον εαυτό τους, καθώς πιστεύει πως η πραγματική ομορφιά είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι το "Πάρα Πολύ", για όσους θυμούνται, επί της Λεωφόρου Νίκης. Μια ηλιόλουστη μέρα πάντα είναι μια καλή μέρα για να κάνεις κοπάνα με τις φίλες σου στο λύκειο.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι το CORDA ANTIQUES, μια βουτιά στο παρελθόν με τις αντίκες της θείας μου. Κάτι που εκτιμώ και μου λείπει από τη σημερινή εποχή είναι η ποιότητα και η καλαίσθητη καλλιτεχνική κατασκευαστική δεξιοτεχνία.

Η καθημερινότητα μου είναι εν μέσω καραντίνας φιλήσυχη και εκτυλίσσεται ανάμεσα σε τελετουργικά ομορφιάς, πρακτική yoga και τη νέα μου αγάπη το ποδήλατο.

Ο άνθρωπος που θαυμάζω περισσότερο είναι ο παππούς μου. Ενώ έχασε όλη την οικογένεια του και έζησε μία πραγματικότητα που ο νους μου δεν μπορεί να συλλάβει, κατάφερε μέσα από το απόλυτο σκοτάδι του πολέμου να βγει στο φως και να διεκδικήσει με ελπίδα μια νέα ζωή.

Από μία γυναικεία συλλογή δεν πρέπει να λείπουν τα κοσμήματα.

Η τάση που ξεχωρίζω είναι η μυθική αύρα των 70’s. Η μόδα φεύγει για να ξανάρθει και να επανέλθει δυναμικά!

Η μόδα στην Ελλάδα εξελίσσεται.

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το Kallos lip & cheek balm από HARITES (coming soon)!

Η χώρα του εξωτερικού που αγαπώ είναι la dolce Italia.

Αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο είναι το συναίσθημα που προκαλείται όταν συγχρονίζονται οι ενέργειες όλων των ανθρώπων σε μια συναυλία.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσει η καραντίνα είναι να πάω για ξέφρενο και ανέμελο χορό.

Μέσα στη περίοδο της καραντίνας έμαθα να κάνω υπομονή.

Το πιο τρελό μου όνειρο είναι να γυρίσω όλο τον κόσμο. Να γνωρίσω βαθύτερα τον κόσμο της φύσης… τα βότανα, τα λουλούδια και τους καρπούς, αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις.

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω disrupt στον κόσμο της ομορφιάς.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη είναι η θέα του Ολύμπου όταν ο ουρανός είναι καθαρός.

Το κρυφό μου σημείο στην πόλη είναι η βεράντα του σπιτιού μου. Η ενέργεια που αποπνέει ο συγκεκριμένος χώρος σε συνδυασμό με την απέραντη θέα με ηρεμεί και με κάνει να νιώθω ασφαλής.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί έχει ορίζοντα.

Αλλά με ενοχλεί γιατί δεν έχει αγκαλιάσει το πλούσιο και πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε μία σπουδαία, πολύχρωμη και ιστορική πόλη, μία πραγματική μητρόπολη. Αμφιβάλλω κατά πόσο οι νέες γενιές γνωρίζουν τη μακρά ιστορία της.

Αν θα άλλαζα κάτι στη Θεσσαλονίκη θα ήταν η έλλειψη πολιτιστικών δράσεων και η ανεπαρκής στήριξη νέων και φιλόδοξων επιχειρηματιών. Σήμερα, ο Πολιτισμός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τομείς για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ένας ορθός και στρατηγικός σχεδιασμός για την επίτευξη της πολιτιστικής προβολής της Θεσσαλονίκης, με απώτερο στόχο την τοπική αειφόρο ανάπτυξη. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση των διαθέσιμων πολιτιστικών πόρων για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας καθώς και η δημιουργία εύφορου εδάφους για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Την πόλη μου θα την ήθελα περισσότερο πράσινη.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις κοσμοπολίτικη, πολύχρωμη, νόστιμη.