fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λώρας Χασάπογλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λώρας Χασάπογλου

Για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Αν κάτι μου έχει «διδάξει» αυτή η στήλη είναι πόσους αυτόφωτους ανθρώπους «κρύβει» αυτή η μικρή πόλη του Βορά. Μία από αυτούς λοιπόν, είναι η Λώρα Χασάπογλου, μια γυναίκα δυναμική, με όραμα, πάθος γι' αυτό που κάνει και τεράστια πίστη στις γυναίκες. Είναι digital marketing consultant και κειμενογράφος. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικές marketing για πολλά δυναμικά brands σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να συνεργάζεται με personal brands και ειδικά με δημιουργικές και δυναμικές γυναίκες που επιθυμούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Ουσιαστικά τις βοηθάει να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τις κάνει μοναδικές και στη συνέχεια να απογειώσουν την επιχείρησή τους. Έχει δημιουργήσει δύο δικά της brands, το Words, μέσα στο οποίο δημιουργούν κείμενα που βοηθούν τις επιχειρήσεις να συνδέονται αποτελεσματικά με το κοινό τους και το Be More, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους και οργανισμούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους με δημιουργικό, αποτελεσματικό και χαρούμενο τρόπο. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη δυτική Θεσσαλονίκη, στους Αμπελόκηπους. Αγαπάω πολύ τη παλιά γειτονιά μου. Θυμάμαι έντονα τα παιχνίδια με τα παιδιά της γειτονιάς, στους άδειους, τότε, δρόμους και στις αλάνες. Ήμουν η μικρότερη και πάντα με πρόσεχαν. Εξαφανιζόμασταν για ώρες παίζοντας και δεν γυρνούσαμε πριν σκοτεινιάσει. Ο δρόμος που μεγάλωσα έχει μείνει σχεδόν ίδιος και έχει ακόμη κάποιες μονοκατοικίες. Όταν πηγαίνω στο πατρικό μου, πάντα αναβιώνω και μία μικρή αλλά έντονη ανάμνηση από την παιδική μου ηλικία. Συνηθίζω να λέω ότι είμαι «παιδί δυτικών συνοικιών». Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει αυτή η φράση για μένα αλλά λειτουργεί καταλυτικά στον τρόπο που αντιμετωπίζω τις προκλήσεις στη ζωή μου.

Η αγαπημένη μου γειτονιά δεν είναι μόνο μία. Πλέον, μένω στη Β. Γεωργίου κοντά στη Χανθ και έχω την τύχη να βρίσκομαι μια ανάσα από την παραλία. Η ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου έχει μία «ξεπεσμένη» αίγλη που βρίσκω τρομερά ενδιαφέρουσα. Παλιά μισογκρεμισμένα αρχοντικά, νεοκλασικά «στολίδια» μιας άλλης εποχής που στέκουν ακόμη, κάποια σε κακή, δυστυχώς, κατάσταση, θυμίζουν αμυδρά την παλιά αστική ταυτότητα της πόλης.

Μεγάλωσα με τη μαμά μου, η οποία σε αντίθεση με τους κλασικούς γονείς της γενιάς της δεν ονειρευόταν για μένα καριέρα γιατρού ή δικηγόρου αλλά με ήθελε ελεύθερη και ανεξάρτητη. Οπότε αυτό ήθελα πάντα να γίνω, πριν ακόμη καταλάβω εντελώς τι σημαίνει. Μετά από τις σπουδές μου κι ένα πέρασμα (20 ετών) σε διαφημιστικές εταιρίες της πόλης, αποποιήθηκα την άνετη υπαλληλική ζωή, βγήκα από την ζώνη της άνεσής μου και αποφάσισα να ακολουθήσω την ευχή της μαμάς. Δημιούργησα δύο δικά μου brands, τη Be More και τη Words και κατάλαβα επιτέλους ότι η μαμά έχει πάντα δίκιο!

8.png


Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλης αγάπης. Όπου και να βρίσκομαι, μου λείπει.

Όσον αφορά τις σπουδές μου πήρα bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, που φοίτησα με υποτροφία και έκανα μεταπτυχιακό στο Διεθνές Management. Βρίσκομαι βέβαια σε μια συνεχόμενη διαδικασία εκπαίδευσης και μάθησης παράλληλα με τις δραστηριότητές μου.

Η ενασχόληση μου με την κειμενογράφηση ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό. Πάντα στις διαφημιστικές εταιρίες όπου δούλευα, έγραφα κείμενα. Τα τελευταία χρόνια άρχισα να γράφω πιο συστηματικά και αποφάσισα να δημιουργήσω τη Words. Μία ομάδα ανθρώπων που βοηθούν ελληνικά brands να συνδεθούν με το κοινό τους, μέσα από στοχευμένα κείμενα και προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις.

Αντλώ έμπνευση από τους ανθρώπους (ειδικά τις γυναίκες), τις ιστορίες τους, τα όνειρα που κάνουν και τη ζωή που θέλουν να ζήσουν. Επίσης η δουλειά μου είναι το πάθος μου και μια συνεχής έμπνευση για μένα.

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη ήταν όταν αποφάσισα να ζήσω τη ζωή που ονειρευόμουν. Όταν σταμάτησα να ακούω τις φωνές γύρω μου και άκουσα μόνο τη φωνή μέσα μου.

Η κειμενογράφηση στη σύγχρονη εποχή είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Είναι μαγικό να μπορούμε με τα κείμενά μας να αλλάξουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν και ενεργούν. Αυτός είναι ο στόχος της σύγχρονης, online κειμενογράφησης.

Για μένα η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο του ανθρώπινου είδους και της εξέλιξης του. Όλοι είμαστε δημιουργικοί σε κάτι που μας εμπνέει.

Έντυπο ή digital… Θα χρειάζομαι πάντα το χαρτί στην Digital εποχή. Αν και λειτουργώ online, το χαρτί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Για να γίνει κάποιος κειμενογράφος πρέπει να ξεκινήσει με μία εκπαίδευση. Η συνέχεια είναι γνωστή, προσπάθεια, συνέπεια και πολύ γράψιμο. Α, κι ενσυναίσθηση. Είναι πολύ βασικό να μπαίνεις στο μυαλό και την καρδιά του κοινού.

Κειμενογράφηση ή digital marketing… Ο σωστός συνδυασμός των δύο μπορεί να απογειώσει ένα brand.

75.png


H γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα… Οι Ελληνίδες είμαστε μορφωμένες, καταρτισμένες, ικανές, ταλαντούχες και εξαιρετικές στη διαχείριση κρίσεων και το multi-tasking. Το μέλλον είναι δικό μας. 

Τα online brands είναι σημείο των καιρών ή το μέλλον... Είναι ξεκάθαρα το μέλλον. Είναι εκπληκτικά τα εργαλεία ανάπτυξης που έχει στη διάθεσή του ένα online (personal) brand. Ας πάρουμε το πιο απλό: ότι μπορεί να προσελκύσει το κοινό του, με ελάχιστους πόρους και στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να το μετατρέψει σε πελάτες. Παλιότερα θα απαιτούνταν ένα σημαντικό διαφημιστικό budget για αυτόν τον σκοπό. Εξάλλου, αν πιστέψουμε στο metaverse μέλλον που αποτελεί το όραμα του Zuckerberg όλα τα (personal) brands θα λειτουργούν σε ένα virtual σκηνικό.

Τα τρία βασικά στοιχεία για ένα επιτυχημένο personal branding είναι να είμαστε αυθεντικοί, να λειτουργούμε με συνέπεια και να έχουμε τη δική μας μοναδική ιστορία.

Πιστεύω πολύ ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε κάτι περισσότερο. Κάτι καλύτερο από αυτό φανταζόμαστε, ελπίζουμε, πιστεύουμε. Το όραμά μου είναι ακριβώς αυτό: να εμπνεύσω τον καλύτερό εαυτό των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μου. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησα τη Be More.

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που βγαίνουν από τη ζώνη ανέσής τους και κυνηγούν τα όνειρά τους. Αυτές που γίνονται οι ηρωίδες της δικής τους μοναδικής ιστορίας.

Νιώθω περήφανη για
τον γιο μου. Είναι πηγή μεγάλης ευτυχίας για μένα.

Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να σκεφτώ το πρόγραμμα της ημέρας αλλά όχι πριν πιω καφέ.

Και το τελευταίο πριν κοιμηθώ
να σερφάρω στο internet ή να διαβάσω.

Το «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου
είναι τα καφέ της προξένου Κορομηλά.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία
ανάμνηση είναι το μπαρ «Στοά» στην ιστορική αγορά Μοδιάνο.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι
το κέντρο της πόλης από την Φράγκων, το καπάνι μέχρι την Αγία Σοφία.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «να μη παίρνω τίποτα προσωπικά».

Το επόμενο project/δουλειά/δράση που ετοιμάζω... Ξεκινάει το online Σεμινάριο μου “Content Writing Masterclass” και ετοιμάζω μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση “Personal Branding” ειδικά για γυναίκες επαγγελματίες που εργάζονται online.

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να περπατάω στα δρομάκια πάνω από τη Βασιλίσσης Όλγας, να πίνω πάντα τον κυριακάτικο καφέ στο κέντρο, να δοκιμάζω υπέροχες γεύσεις στα αγαπημένα μου εστιατόρια.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη βρίσκεται στην παραλία πίσω από το μέγαρο Μουσικής.

80.png


Η Θεσσαλονίκη μού αρέσει γιατί 
νιώθω ελεύθερη δίπλα στη θάλασσα, για το ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό, γιατί μου αρέσει να «κατεβαίνω στην αγορά», γιατί μπορώ να την περπατήσω σχεδόν ολόκληρη, για τις ανεξερεύνητες γωνιές της, για την συνύπαρξη λαϊκού, εκλεπτυσμένου και σοφιστικέ, γιατί είναι μεγάλη και μικρή συγχρόνως, γιατί είναι το σπίτι μου.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου
θα ήθελα να δω τον εμπορικό κόσμο της πόλης να αναπνέει ξανά, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις συνοικίες.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο 
εξωστρεφή, ανοιχτόμυαλη, καθαρή.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις 
ζωντανή 24/7, πολυπολιτισμική, «νόστιμη».