fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λεία Μίζα
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λεία Μίζα

Για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Λένε πως η νέα γενιά θα αλλάξει τον κόσμο... Όσο υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις ευκαιρίες που είχαν, αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτό που αγαπάνε, στην πόλη τους, χωρίς να σκέφτονται το «κόστος», πιστεύω λίγο περισσότερο σ' αυτήν την άποψη. Η Λεία Μίζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Πανόραμα. Είναι κατά το ήμισυ Αμερικάνα, καθώς η μητέρα της κατάγεται από εκεί. Αποφοίτησε από το IBDP του Κολλεγίου Ανατόλια και στη συνέχεια, βρέθηκε στην γενέτηρα της μητέρας της για σπουδές. Εκεί πειραματίστηκε σε διάφορους τομείς αλλά η τέχνη και πιο συγκεκριμένα η φωτογραφία, με την οποία ασχολείται από μικρή, ήταν τελικά αυτό που την κέρδισε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της, έχοντας δύο πτυχία, Fine Arts και Journalism. Η Θεσσαλονίκη είναι το μέρος, στο οποίο θέλει πάντα να γυρνάει, είναι η βάση της. Επιστρέφοντας από την Αμερική αποφάσισε να ολοκληρώσει ακόμα ένα μεταπτυχιακό στο digital marketing. Πλέον, έχει το δικό της στούντιο, το Blur Creative Studio, το οποίο ασχολείται με τη φωτογράφιση branding και το content creation. Στόχος της; Να δημιουργεί συνεχώς και να φέρει στη Θεσσαλονίκη τον πιο φρέσκο αέρα. Αυτόν ακριβώς που της ταιριάζει!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πανόραμα, όπου και πέρασα ένα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας. Ενώ μετακομίσαμε αργότερα με την οικογένεια μου,  αναπολώ στιγμές από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στις γειτονιές του Πανοράματος. Το πρώτο μας μπαρ, που δικαίως ονομάζονταν Suburbia, τις βόλτες στο πάρκο της Γαλανού, την κλασική μπουγάτσα στο Παραδοσιακό και πολλά αλλά.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι το κέντρο της πόλης, με το οποίο έχω έρωτα. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ να μένω έξω από αυτό. Ήταν πάντα το μεγάλο μου όνειρο.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω τα πάντα! Από υπάλληλος και ηθοποιός, μέχρι γιατρός. Μεγαλώνοντας δοκίμασα πολλά πράγματα, αυτό που λέμε "Jack of all trades".

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη συνεχώς αλλάζει! Κάθε φορά που λείπω, έστω ένα τριήμερο, γυρνώ και την θαυμάζω ακόμα πιο πολύ! Άλλες φορές όμως με «πνίγει» η ρουτίνα, ο ίδιος κόσμος, τα ιδία μέρη.

Σπούδασα στην Αμερική. Πειραματίστηκα με το θέατρο, με το όποιο είχα ασχοληθεί ήδη 10 χρόνια και με τις θετικές επιστήμες, μέχρι που αποφάσισα ότι αυτό που αγαπώ πραγματικά είναι η τέχνη. Τέλειωσα τις σπουδές με δυο πτυχία Fine Arts και Journalism.

H ενασχόληση μου με την τέχνη ξεκίνησε από το γυμνάσιο, όταν ζήτησα από τους γονείς μου να μου πάρουν την πρώτη μου φωτογραφική. Ήταν μια μικρή, ροζ Olympus. Φωτογράφιζα τα πάντα. Και από τότε δεν σταμάτησα. Εξερεύνησα και αγάπησα άλλες μορφές τέχνης στο πανεπιστήμιο. Δούλεψα με πηλό, με σίδερο και μπρούτζο, με λάδια και φυσικά στον προσωπικό μου σκοτεινό θάλαμο όπου και δημιούργησα έργα που θα με χαρακτηρίζουν μια ζωή.

273819683-1095385104338309-61556013078275857-n.jpg
Image source: @blurcreativestudio_

Η φωτογραφία στη ζωή μου και δουλεία και το πάθος μου! Υπάρχει καλύτερο;

Τέχνη είναι να επιθυμείς συνεχώς!

Η εποχή των social media ενώ έχει φέρει στην επιφάνεια παρά πολλά προβλήματα, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε το έργο μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχουμε γίνει πλέον όλοι «εκδότες».

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι το ταξίδι μου στην Νοτιοδυτική Αμερική. Ενώ δεν έχει κάποια άμεση σχέση με το αντικείμενο μου, παραμένει τα τελευταία 7 χρόνια η μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή αλλά και στην έμπνευσή μου.

Η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο της επιβίωσης.

Ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι παραπάνω από ένας. Ανάμεσά του οι Walker Evans, Dorothea Lange, Ansell Adams και Georgia O’Keeffe.

Ωραιότερο έργο τέχνης σε δημόσιο χώρο θεωρώ οτιδήποτε σε κάνει να ξανά κοιτάξεις δεύτερη φορά.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι η μητέρα μου. Που ήρθε στην Ελλάδα και δημιούργησε μια μοναδική στο είδος της μονάδα στον εκπαιδευτικό χώρο της πόλης.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι στην ταράτσα του Zeus is Loose Hostel, στο Nectar Distillery, ένα λεπτό μακριά από το στούντιο!

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα! Πως να διαλέξω μόνο ένα; Ίσως στην Αμαύριστου, στο La doze, όπου είχα την πρώτη μου έκθεση και ανέδειξα τις φωτογραφίες από τα πιο σημαντικά ταξίδια της ζωής μου.

image00178.jpeg

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Στρατηγού Καλλάρη, εκεί προς την θάλασσα, πάνω στον πεζόδρομο, εκεί με την ανοιχτή θεά και κάποια από τα αγαπημένα μου μαγαζιά.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχω κάνει ήταν να αφήσω πίσω την Αμερική, και να έρθω στην Θεσσαλονίκη να ανοίξω το Blur Creative Studio.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι «Να ζεις το τώρα, “mindfulness”».

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το κινητό μου και το σκυλί μου, την Willow. Την παίρνω μαζί μου παντού. Δεν θα πω την κάμερα μου, γιατί δεν είναι αλήθεια. Κάνουμε πολλά διαλείμματα. 

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι. να παίρνω τον καφέ μου, καθώς πηγαίνω στο στούντιο, και μετά να επισκέπτομαι το Νέκταρ για ένα κρασί με τις φιλές μου.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι στην Ρωμαϊκή Αγορά. Δεν θα έλεγα ότι είναι κρυφό, αλλά είναι το μικρό μου getaway.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί δεν νιώθω ποτέ μόνη. Μπορεί η έντονη κοινωνικοποίηση να με κουράζει, αλλά είναι πολύτιμο να έχεις πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους γύρω σου.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν η συγκοινωνία και το πάρκινγκ!

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο πράσινη! Μου λείπει ένα μεγάλο πάρκο, και στην Willow ακόμα περισσότερο ένα πάρκο σκύλων!

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Άγρυπνη, Μοναδική, Ζωηρή.