fbpixel

Search icon
Search
Sex and the City: Όλα όσα σκεφτήκαμε, αλλά δεν τολμήσαμε να πούμε για το πολυαναμενόμενο reboot
MAGAZINE

Sex and the City: Όλα όσα σκεφτήκαμε, αλλά δεν τολμήσαμε να πούμε για το πολυαναμενόμενο reboot

Not over yet?


Και έτσι απλά… η ιστορία συνεχίζεται! Αυτός θα είναι ο τίτλος του νέου κεφαλαίου του θρυλικού “Sex & the City”, που επιστρέφει στις οθόνες για να μας διηγηθεί καινούριες ιστορίες από τη λαμπερή και άστατη ζωή της πιο posh παρέας του Μανχάταν. Εδώ και μήνες, τα sites, τα blogs και η αρχική του κινητού γεμίζουν με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της σειράς στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εμφανώς αλλαγμένες, οι πρωταγωνίστριες έχουν αναβαθμίσει σε αυστηρό το στιλ τους, καθώς ξανασμίγουν στο κοσμοπολίτικο νησί, για να ζήσουν έντονες στιγμές σε μια πιο ώριμη ηλικία. Είναι, όμως, η σωστή στιγμή για επιστροφή; Θα έχει κάτι παραπάνω να μας πει στην πορεία του το blockbuster ή θα εξελιχθεί σε μια ακόμη απογοήτευση, όπως συνέβη με πολλά άλλα, που διεκδίκησαν έναν δεύτερο τίτλο καταξίωσης; Με κριτική στάση απέναντι σε όλα αυτά που θα σημάνει ο νέος κύκλος, βλέπουμε πως η επαναφορά του SATC έχει προεκτάσεις κοινωνικές και ηθικές, όσο και αν δεν τις αντιλαμβανόμαστε θεωρώντας το ένα -σχετικά- ανούσιο τηλεοπτικό προϊόν.

Η μετα-Samantha εποχή

Αρχικά, ερχόμαστε να συναντήσουμε το δυναμικό τρίδυμο, Carrie, Miranda και Charlotte, καθώς η πιο εκρηκτική παρουσία της παρέας απουσιάζει, με το πρώτο πλήγμα να σημειώνεται ήδη πριν από την ανακοίνωση των νέων περί επιστροφής. Πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν μόλις κυκλοφόρησε η είδηση πως η Kim Cattrall -γνωστή στη σειρά ως Samantha- θα βρίσκεται τελικά εκτός casting, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που την ήθελαν να έχει έρθει σε απόλυτη ρήξη με την παραγωγή. Τελικά, η απομάκρυνσή της υπήρξε όντως επεισοδιακή, με τη Nicole Ari Parker να ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει, αφού θα υποδυθεί τη νέα κολλητή της Sarah Jessica Parker, την παραγωγό ντοκιμαντέρ Lisa Todd Wexley.

Η εποχή της Samantha τελείωσε με την ολοκλήρωση της σειράς πριν από 11 χρόνια, χωρίς τελικά να ξέρουμε εάν αυτό είναι για καλό ή κακό. Από τη μία, κανένας θαυμαστής δεν μπορεί να αποδεχτεί πως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της μεγάλης επιτυχίας της HBO θα απουσιάζει, αλλά, από την άλλη, ίσως η αντικατάστασή της γίνεται για να μας συστήσει σ’ ένα άλλο πρότυπο γυναίκας, που δε θα είναι τόσο απελευθερωμένο ή ανήσυχο. Με τον τρόπο που τα social media πλέον έχουν εισβάλει στη ζωή, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης πολλών μικρών κοριτσιών, είναι τελικά ηθική υποχρέωση των παραγωγών του SATC ν’ αναζητήσουν τρόπους για να επαναφέρουν -ως έναν βαθμό- στους ρόλους που δημιουργούν γυναικείες αξίες του παρελθόντος. Πώς οι νεαρές κοπέλες θα μάθουν να σέβονται το σώμα τους, να αγαπάνε τον εαυτό τους και να επενδύουν στην πραγματική αγάπη, αν, πέρα από όλα τα λανθασμένα μηνύματα που φιλτράρουν από το Ίντερνετ, επηρεαστούν από άλλον έναν χαρακτήρα σαν αυτόν της Samantha; Υπολογίζοντας στην αναγνώριση που έχει η σειρά και με το κοινό στο οποίο απευθύνεται να έχει αλλάξει, περιμένουμε να δούμε μία νέα παρουσία, που θα είναι μεν εκκεντρική, αλλά παράλληλα πιο εξεζητημένη. Αυτό θα είναι το κέρδος από την αλλαγή, που, κατά τ’ άλλα, έχει στοιχίσει πολλά στο σενάριο της σειράς!

sex-and-the-city-17.jpg

Φθαρμένη αίγλη

Ας συνεχίσουμε με μία βόλτα στο Μανχάταν, εκεί όπου εξελίσσονταν (και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται) όλες οι καυτές ιστορίες της σειράς! Η άλλοτε υπέρλαμπρη περιοχή της Νέας Υόρκης, που έσφυζε από ζωή, σβήνει σήμερα στη δίνη μιας παγκόσμιας πανδημίας. Μια απρόσμενη εποχή έχει φτάσει και, με τον κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του, οι γκλαμουράτες έξοδοι στα fancy εστιατόρια και bars του Upper East Side μετατρέπονται σ’ ένα άπιαστο όνειρο. Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει ταυτόχρονα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η διαφορά, όμως, είναι ότι εδώ μιλάμε για μία μητρόπολη, η οποία έχει χτιστεί αποκλειστικά για να ικανοποιεί κάθε ανθρώπινη ματαιοδοξία. Τώρα, όλες αυτές οι αλόγιστες εκφράσεις πλούτου δεν έχουν κανένα νόημα, ίσα ίσα μοιάζουν προκλητικές σε μια υφήλιο που παλεύει να σώσει ψυχές.

Ως συνέπεια, το lifestyle των Carrie Bradshaws αυτού του κόσμου δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε ενδιαφέρον μπροστά στην αξία της ύπαρξης, η οποία μονοπωλεί την επικαιρότητα. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των πρωταγωνιστριών δε συνάδουν μ’ όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και σίγουρα δε βρίσκουν χώρο έκφρασης σ’ ένα Μανχάταν, το οποίο αδυνατεί να ζήσει στους πραγματικούς ρυθμούς του. Καθώς υποτίθεται πως η σειρά εκτυλίσσεται σε συνάρτηση με το «σήμερα», είναι απορίας άξιον το πώς θα αποτυπωθεί στο σενάριο η -κατά τ’ άλλα- πολυτελής ζωή των σταρ της.

Αμετανόητη Αμερική

Ενώ, λοιπόν, η διακριτικότητα ως συμπεριφορά αποτελεί μονόδρομο -εάν υπολογίσει κανείς τον ανθρώπινο πόνο-, οι αμερικανικές τηλεοπτικές παραγωγές έρχονται και πάλι να προσκολληθούν στις επιφανειακές όψεις της ζωής, ζητωκραυγάζοντας πως το «πάθημα δεν έγινε μάθημα». Τελικά, η ανακοίνωση της επιστροφής του “Sex & the City” στη μικρή οθόνη έρχεται να μας αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση. Σίγουρα, το revival δε συμβαίνει σε σωστό timing. Τι νόημα έχει η επίδειξη της χλιδάτης καθημερινότητας που προωθεί η γνωστή γυναικεία παρέα σ’ έναν κόσμο που υποφέρει οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά; Μπορεί όλος αυτός ο υπερβολικός χαρακτήρας της σειράς να μαγνητίσει ξανά τον θεατή;

Αναθεωρημένο σενάριο

Φυσικά, δεν περιμένουμε να είναι προσιτή ή χαμηλών τόνων η επιστροφή του σίριαλ -δε θα είχε νόημα άλλωστε-, αλλά θα είχε σημασία να δούμε αν θα παρουσιαστεί μέσα από ένα νέο, πιο ευαισθητοποιημένο πρίσμα. Μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια και η ίδια η μόδα, η οποία αποτελεί βασικό θεματικό πυλώνα του, έχει γίνει πιο διαλλακτική, εύθραυστη και εξωστρεφής, καθώς πλέον καταπιάνεται ενεργά με πολιτικά, περιβαλλοντικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα. Ένα από τα πολλά, για τα οποία έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς η σειρά, είναι πως γενικά θεωρείται out-of-date και ότι χρειάζεται μια ουσιαστική πολιτιστική αναθεώρηση. Ο Chealsea Fairless, συνδημιουργός του “Every Outfit on Sex & the City”, είχε πει μάλιστα το 2018: «Αυτό το σόου είναι όσο πιο λευκό γίνεται. Δεν είχαν ποτέ άνθρωπο χρώματος ούτε σε ρόλο επισκέπτη».

Η έλλειψη ποικιλομορφίας, η αποστασιοποίηση από τα κοινωνικά ζητήματα και τα στενά όρια φαντασίας έχουν «πληγώσει» πολλές φορές το σενάριο του SATC, το οποίο χρειάζεται ν’ αλλάξει σελίδα, αφού και οι ίδιες οι ηρωίδες έχουν πλέον μεγαλώσει. Πώς γίνεται η παρέα να συζητάει ό,τι την απασχολούσε στην ηλικία των 30; Για να μπορέσει να ταυτιστεί το κοινό μαζί τους και να έχει κάποιον αντίκτυπο η επιστροφή, τα ενδιαφέροντα των γνωστών Αμερικανίδων δεν πρέπει να είναι τα ίδια, ούτε και η κοσμοθεωρία τους. Ακόμη και οι επιλογές της ζωής τους οφείλουν ν’ αλλάξουν!

cynthia-nixon-sarah-jessica-parker-and-kristin-davis-are-news-photo-1625873378.jpg

Άδοξο τέλος;

Οι TV series δεν είναι συνθήκη απλώς και μόνο επειδή κατόρθωσαν ν’ αγγίξουν την επιτυχία. Αντιθέτως, συνθέτουν ένα εμπορικό προϊόν τέχνης, που πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και να πηγαίνει μπροστά. Η επαναλαμβανόμενη απόλαυση φέρνει τον κορεσμό. Είναι σαν να πηγαίνεις στο αγαπημένο σου εστιατόριο κάθε μέρα για έναν μήνα. Στην αρχή, θα λατρέψεις την εμπνευσμένη κουζίνα, στο τέλος θα βαρεθείς να διαβάζεις το ίδιο μενού. Έτσι και στην τηλεόραση, κάποια πράγματα πρέπει να σταματούν πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, γιατί πολύ απλά μετά χάνουν τη μαγεία και τη λάμψη τους. Η ομάδα του “Sex & the City” μάς συστήθηκε το 1998. Έκτοτε μας κράτησε παρέα για 6 ολόκληρες σεζόν, κέρδισε 7 Emmys και 8 Χρυσές Σφαίρες, ενώ επανήλθε μέσα από δύο ταινίες. Ύστερα από όλα αυτά, αλλά και μ’ όσα έχει περάσει η ανθρωπότητα στο μεσοδιάστημα της απουσίας του, η συνειδητή επιστροφή σε εποχές που δε θα ξαναζήσουμε δεν έχει κανένα νόημα. Ίσως, τελικά, το reboot να είναι η καταδίκη που ποτέ δεν περιμέναμε για τη σειρά. Όμως, εμείς, επειδή έχουμε μάθει ν’ αισιοδοξούμε, περιμένουμε να δούμε το αντίθετο να συμβαίνει και η σειρά ν’ αναγεννιέται, γιατί… πολύ απλά κάποιες φιλίες δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021