fbpixel

Search icon
Search
Σεπτέμβρης στο Λονδίνο. Ένας μίνι οδηγός στα όσα συμβαίνουν τώρα στη βρετανική πρωτεύουσα
ESCAPE

Σεπτέμβρης στο Λονδίνο. Ένας μίνι οδηγός στα όσα συμβαίνουν τώρα στη βρετανική πρωτεύουσα

London Design Festival, Open House και Εβδομάδα Μόδας θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες


Πάντα ο Σεπτέμβριος σηματοδοτούσε για μένα τις νέες αρχές, περισσότερο κι από την ημερολογιακά πρώτη μέρα του χρόνου.

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές κι έχοντας φορτωμένες τις βαλίτσες με στόχους κι αποφάσεις για νέες συνήθειες, επέστρεψα στο Λονδίνο, την πόλη που συγκεντρώνει σε γιορτές όλα αυτά που θα μου έδιναν το ερέθισμα κι έναυσμα για να αναζητήσω και να μάθω κάτι καινούργιο, αλλά και όλα αυτά που μου υπενθυμίζουν ότι το Λονδίνο είναι η πόλη από όπου όλα ξεκινούν και όλα εδώ καταλήγουν.

Το London Design Festival, το Open House και το London Fashion Week λαμβάνουν χώρα τα προσεχή σαββατοκύριακα κι εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, με ένα κοινό γνώμονα, τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Καταγράψαμε λοιπόν όλα αυτά που δεν πρέπει να χάσετε σε έναν μίνι οδηγό αναζήτησης της τέχνης, μόδας, αρχιτεκτονικής και του design.

Don’t miss at London Design Festival (14-22/9)

Sam Jacob στο V&A

sea-view-sam-jacob-va.jpeg


Το αρχιτεκτονικό studio Sam Jacob με ένα art installation να κρέμεται από πάνω μας ως εισερχόμαστε στο μουσείο Vicotria & Albert, δίνει έμφαση στην ανάγκη να αναλογιστούμε την πορεία ζωής των πλαστικών και να ξανασκεφτούμε προιόντα πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Το επιβλητικό αυτό έργο που συνδυάζει το animation σε συνδυασμό και με πολλά ακόμα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου, αποτελούν ένα hub τέχνης και design και μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς συνολικά το μουσείο.

Οι άνθρωποι πίσω από το curation των εκθέσεων του V&A είναι πολύ διορατικοί και οι επιλογές τους πάντα εντυπωσιάζουν και επιβεβαιώνουν πόσο ανεξάντλητος είναι ο κόσμος των τεχνών και πόσο επίκαιρα και σύγχρονα μπορεί να είναι τα μηνύματα τους. 

Martino Gamper στο Coal Drops Yard

martino-gamber-for-samsung.jpg


Ο Ιταλός designer αναλαμβάνει το curation του φεστιβάλ στηνπιο κουλ περιοχή του Λονδίνου, το Coal Drops Yard, με διάφορα διαδραστικά installations και events. Παρ’όλα αυτά ξεχωρίζει η συνεργασία του με την Samsung, όπου παρουσιάζει την “Idiosincratico”, μια έκθεση που αναπαριστά στην πράξη την αποδόμηση και αναδόμηση χρηστικών αντικειμένων της καθημερινότητάς μας.

A second life στο Sketch

sketch-mayfair.jpg


Το Sketch στο Mayfair πάντα θα αποτελεί προορισμό για όλους και ναι μεν είναι το ίδιο μπαρ/εστιατόριο όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο μεταμορφώνεται -πάλι- και πιστό στην παράδοσή του με τα καλλιτεχνικά installations φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο “A second life”.

Ο κάθε καλλιτέχνης που συμμετέχει επιχειρεί να δώσει μια δεύτερη ευκαρία στη ζωή υλικών που προορίζονται για ανακύκλωση και τα μετατρέπει σε επιβλητικά γλυπτά στην είσοδο και τους χώρους του.

Conran Shop στη Marylebone

conran-shop-marylebone.jpg

Το Conran Shop στην Marylebone πάντα συγκεντρώνει χρηστικά αντικείμενα και έπιπλα του σύγχρονου design των πιο εδραιωμένων ιστορικά και νέων σχεδιαστών.

Στα πλαίσια του design festival εκτίθενται limited edition και συλλεκτικά αντικείμενα και έργα από γνωστούς καλλιτέχνες της Hauser & Wirth gallery. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς έργα τέχνης συνδυάζονται και πλαισιώνουν τα έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας.

Don’t miss at Open House London (21-22/9)

Το γεγονός ότι το Open House ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1992 και τρέχει για 27 συναπτά χρόνια αποτελεί απόδειξη ότι η βρετανική πρωτεύουσα είναι ανεξάντλητη σε υποδείγματα αρχτεκτονικού σχεδιασμού.

Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Nine Elms

us-embassy-nine-elms.jpg


Η νέα αμερικανική πρεσβεία μετακόμισε κάτω από τον Τάμεση κι έδωσε πνοή και ευκαρίες ανάπλασης σε μια περιοχή ξεχασμένη ακόμα κι από της δημόσιες συγκοινωνίες.

Το κτίριο σχεδιασμένο από τους Aμερικάνους Kieran Timberlake αποτελεί υπόδειγμα μοντέρνου σχεδιασμού, υιοθετώντας τις τελευταίες τεχνολογιές και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, αποκομίζοντς βραβεία βιωσιμότητας στον σχεδιασμό με εντυπωσιακές προσόψεις κι επιβλητικό όγκο ύψους 65 μέτρων.

Balfron Tower

balfron-tower-2.jpg

To Balfron Tower αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα τις Brutalist αρχιτεκτονικής στη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδιάστηκε το 1962 από τον Erno Goldfinger, εμπνευσμένο από τις σπουδές του στο Παρίσι κι από το έργο των Le Corbusier και Auguste Perret.

Οι κοινόχρηστοι χώροι δημιουργούν έντονα το αίσθημα της κοινότητας κι αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των στεγαστικών κτιρίων εκείνης της εποχής ως απάντηση στις εγωκεντρικές μονοκατοικίες της βικτοριανής και γεωργιανής εποχής που μεσουρανούσαν ως τότε στη Βρετανία.

Roca London Gallery Zaha Hadid Architects

roca-london-gallery-zaha-hadid.jpg

Ποτέ ένας εκθεσιακός χώρος για εταρεία με βρύσες δεν παρουσίαζε τόσο ενδιαφέρον. Με κεντρικό στοιχείο έμπνευσης το νερό, τη φύση του και τις μορφές που παίρνει, η Zaha Hadid έχει δημιουργήσει έναν χώρο που εκτός από εκθεσιακός χώρος, φιλοξενεί κι εκθέσεις τέχνης αλλά αποτελεί και σημείο συνάντησης δημιουργικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Royal College of Physicians Sir Denys Lasdun

royal-college-of-physicians.jpg


Αν βολτάροντας μέσα στο Regents Park καμιά φορά αναρωτηθήκατε ποιο είναι αυτό το ολόλευκο κυβοειδές κτίριο που ισορροπεί σε λεπτούς πασσάλους, τώρα είναι η ευκαρία να επισκεφθεί κανείς το Βασιλικό Κολλέγιο των Φυσικών. Εμπνευσμένο από τον αξεπέραστο Le Corbusier και τις ελεύθερες φόρμες του χώρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά κτίρια του Λονδίνου. Με επιβλητικούς εσωτερικούς χώρους και ολόλευκο μωσαϊκό να καλύπτει τις εξωτερικές προσόψεις ξεχωρίζει για τις μοντέρνες αυστηρές γραμμές του.

Isokon Building (Lawn Road Flats)

isokon.png

Το 2019 είναι η επέτειος για τα 100 χρόνια της σχολής Bauhaus και ένα δείγμα του γερμανικού ρεύματος δεν θα έλειπε από την open house βόλτα μας.

Το Isokon αποτελεί ένα μπλοκ 32 διαμερισμάτων στην περιοχή Hampstead. Όταν πρωτοχτίστηκε το 1934 από τον Wells Coates, στέγασε πολλούς εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και του design. Τα διαμερίσματα είναι αρκετά μικρά σε χώρους και ανέσεις, πρεσβεύοντας την ιδέα ότι οι κάτοικοι πρέπει να συγκερώνονται στις αξίες της ζωής και να μην παγιδεύονται στα καθημερινά, αναλώσιμα αποκτήματα. Στους ενοίκους παρέχονταν καθημερινά υπηρεσίες καθαριότητας και γεύματα στην κοινόχρηστη τραπεζαρία του ισογείου του κτιρίου, το Isobar. Το περιβάλλον αυτό λέγεται πως έφερε κοντά και δημιούργησε μια κοινότητα ελεύθερων πνευμάτων και ιδεαλιστών.

Το 2005 ανακαινίστηκε και όλα τα διαμερίσματα όπως αναμενόταν πουλήθηκαν αμέσως σε ιδιώτες, λάτρεις της Bauhaus αρχιτεκτονικής και των αξιών που αυτή πρεσβεύει.

Don’t miss at London fashion week (13-17/9)

Το London fashion week κάθε χρόνο προβάλλει ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να επιδείξει η βρετανική μόδα. Για πολλούς δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπές όσο του Παρισιού ή του Μιλάνου, αλλά ο κόσμος και η μόδα στους δρόμους της πόλης δεν περιορίζονται σε εβδομάδες ανά τον χρόνο, αλλά δημιουργούν τάσεις καθημερινά.

Πέραν των shows των γνωστών σχεδιαστών, πάρτυ και εκδηλώσεις συγκεντρώνουν τα φλας και πλέον οι νέες τάσεις δεν περιμένουν να φιγουράρουν στις σελίδες περιοδικών, αλλά είναι ήδη online και σε real time σε όλο τον κόσμο.

alexa-chung.jpg
Από την περσινή πασαρέλα της Alexa Chung στο Λονδίνο

Φέτος τον Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά στην ιστορία των εβδομάδων μόδας σε όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα θα είναι έτσι δομημένο ώστε να εξυπηρετεί δύο διαφορετικά κοινά. Το καθιερωμένο εμπορικό κοινό, αλλά και το κοινό που ενδιαφέρεται να διαδράσει με τις προτάσεις των σχεδιαστών. Με αγορά ενός εισιτηρίου μπορεί ο καθένας πια να καθίσει στην πρώτη σειρά των επιδείξεων (αφού αποτελεί πλέον παράσημο για πολλούς).

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κόσμος έχει πρόσβαση σε εκθέσεις, επιδείξεις και εκδηλώσεις όπου νέα και πρωτοποριακά brands και σχεδιαστές θέτουν τις δικές τους απόψεις για την εξέλιξη της μόδας και πώς αυτή εκφράζεται, καθώς και το πώς η βιομηχανία μπορεί να κάνει την αλλαγή στο παγκόσμιο στερέωμα και να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο βιώσιμο και ουσιαστικό. Η Alexa Chang, ο όμιλος House of Holland και το Self Portrait πρωτοστατούν σε αυτήν την κίνηση παρουσιάζοντας τις συλλογές τους και τις ιδέες τους το σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου στο The Store της Strand.