fbpixel

Search icon
Search
Seasonal depression: Πώς να αντιμετωπίσετε τα “winter blues” με επιτυχία
WELLNESS

Seasonal depression: Πώς να αντιμετωπίσετε τα “winter blues” με επιτυχία

5 τρόποι να παραμείνετε θετικοί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου


Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι γνωστοί για το seasonal depression που προκαλούν. Η περίοδος των διακοπών είναι πίσω μας, η λάμψη ενός ολοκαίνουριου έτους αρχίζει να εξασθενεί και οι μέρες είναι σύντομες και κρύες. Η ζεστασιά που φέρνει η άνοιξη είναι ρεαλιστικά ακόμα μήνες μακριά και το να διατηρούμε την καλή μας διάθεση μας μπορεί να είναι μια μικρή πρόκληση αυτή την εποχή του χρόνου. Ο κρύος καιρός και οι λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός είναι σίγουρα μια συνταγή για τα winter blues, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα καταπολεμήσετε. 

Extra tip: Μη νιώθετε ενοχές όταν δεν κάνετε τίποτα, καμιά φορά αυτό είναι που μπορεί να σας γεμίζει ψυχικά. Αν υποφέρετε από άγχος, μην ξεχνάτε πως τα μικρά, σταδιακά βήματα είναι προτιμότερα διότι οι δραστικές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν έξτρα ταραχή. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, και αν δεν αισθάνεστε υπερβολικά εμπνευσμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε, μη διστάσετε να περιμένετε μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι για να κάνετε μεγαλύτερα άλματα προς τους στόχους σας.

Αν αισθάνεστε λίγο down αυτό το μήνα και ψάχνετε τρόπους για να ξαναβρείτε τον ενθουσιασμό σας, διαβάστε παρακάτω για μερικές διασκεδαστικές και εύκολες χειμερινές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να διώξετε τa winter blues...

1. Δοκιμάστε μια νέα συνταγή

Ήρθε η ώρα κάνετε το λεγόμενο "romanticise" της καθημερινότητας σας. Δοκιμάστε να είστε πραγματικά εκεί, χωρίς άγχος ενώ μαγειρεύετε και θα δείτε πως γίνεται μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Βρείτε μια νόστιμη νέα συνταγή, παίξτε μια μουσική playlist που σας αρέσει, βάλτε στον εαυτό σας ένα ποτήρι κρασί και δοκιμάστε καινούργιες και υγιεινές γεύσεις!

shutterstock-1577666896.jpg

2. Ξεκινήστε ένα νέο βιβλίο

Είτε είστε τακτικός αναγνώστης είτε δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που τελειώσατε ένα βιβλίο, όλοι μπορούν να εκτιμήσουν το συναίσθημα του να παρασύρεστε σε έναν εντελώς νέο κόσμο. Καταπολεμήστε, λοιπόν, τον κρύο καιρό με ένα ζεστό μυθιστόρημα.

3. Κάντε σχέδια με φίλους

Ένας τρόπος για να διώξετε τη μελαγχολία του χειμώνα είναι να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Κανονίστε διασκεδαστικά πλάνα με τους φίλους σας - είτε αυτό είναι ένα βράδυ με επιτραπέζια είτε στο επόμενο happy hour μετά τη δουλειά. Μην ξεχνάτε πως το να ξεφύγετε από την κανονική σας ρουτίνα μπορεί να δώσει νέα πνοή στη διάθεσή σας.

shutterstock-713186671.jpg

4. Αφιερώστε χρόνο στην άσκηση του σώματος

Ακόμη και αν οι κρύες, θλιβερές ημέρες σας κάνουν να θέλετε να μείνετε μέσα και να κάνετε ένα nap, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε. Άλλωστε, οι ενδορφίνες μετά την προπόνηση είναι εξαιρετικοί mood boosters, οπότε το είδος άσκησης που σας κάνει να αισθάνεστε καλά είναι το κλειδί. Είτε σας αρέσει η προπόνηση ενδυνάμωσης, η γιόγκα ή οι μεγάλοι περίπατοι, εντάξτε τις προπονήσεις οργανωμένα μέσα στην ατζέντα της εβδομάδας σας. Και αν αυτό σας βοηθάει, βρείτε ένα workout buddy! Το να γυμνάζεστε με έναν φίλο σας μπορεί να διατηρήσει το motivation σας.

5. Θέστε νέους στόχους και μετά κυνηγήστε τους

Αν και η αρχή του Ιανουαρίου είναι, φυσικά, η κατάλληλη στιγμή για να θέσετε κάποιους στόχους για το νέο έτος, η χρονική στιγμή δεν είναι ιδανική για όλους. Μετά από μια εξαντλητική περίοδο διακοπών, μπορεί να χρειαζόσασταν μερικές εβδομάδες για να επανέλθετε σε μια αίσθηση κανονικότητας προτού μπορέσετε να σκεφτείτε τι σας επιφυλάσσει το 2024. Τώρα που διανύουμε έναν μήνα μέσα στο έτος, ίσως ήρθε η ώρα να αποφασίσετε για μερικούς μικρούς (ή και μεγάλους!) στόχους. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να ονειρευτείτε πώς θα θέλατε να είναι αυτή η χρονιά -ή ακόμα και οι ερχόμενοι μήνες- και στη συνέχεια αναλάβετε δράση. Ποιο είναι κάτι μικρό που μπορείτε να κάνετε για να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνετε αυτόν το στόχο πραγματικότητα;

Stay calm & positive!