fbpixel

Search icon
Search
Έχετε σκεφτεί πώς το κρύο επηρεάζει το σώμα μας;
HEALTH

Έχετε σκεφτεί πώς το κρύο επηρεάζει το σώμα μας;

Τα benefits αλλά και τα ρίσκα των χαμηλών θερμοκρασιών


Είναι χειμώνας και ο κρύος καιρός σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά πώς επηρεάζουν τα παγωμένα πρωινά και ο τσουχτερός αέρας το σώμα και την υγεία μας; Όλοι βιώνουμε τον κρύο καιρό με διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζατε ότι εάν είστε ψηλοί, τείνετε να κρυώνετε πιο γρήγορα από ό,τι ένα πιο κοντό άτομο. Οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα χάνεται από το σώμα πιο γρήγορα. Παρόλο που οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στον κρύο καιρό, ως είδος είμαστε εξαιρετικά προσαρμοστικοί. 

Ανακαλύπτοντας τα παραπάνω, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά σε όλα εκείνα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν εκτίθεται στο κρύο!

Κίνδυνοι για την υγεία από το κρύο

shutterstock-2070618161.jpg

Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, ρηχή αναπνοή και ελαφρά πάχυνση του αίματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Όταν βρίσκεστε έξω σε κρύες συνθήκες, φροντίστε να τυλίγεστε ζεστά, προσέχοντας να καλύπτετε τα άκρα σας.

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους πάσχοντες από άσθμα. Ο κρύος, ξηρός αέρας προκαλεί συστολή των αεραγωγών στους πνεύμονες ορισμένων ατόμων που πάσχουν από άσθμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η αναπνοή. Όταν πρόκειται για το κρύο, δεν πρόκειται μόνο για το να βρίσκεστε έξω. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητο. 

Ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί επίσης να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα, καθώς ξηραίνει το δέρμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε το ξηρό, λεπτόδερμο δέρμα.

Οφέλη για την υγεία του κρύου καιρού

shutterstock-2036177867.jpg

Από την άλλη πλευρά, η κρυοθεραπεία χρησιμοποιεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ως μορφή ιατρικής θεραπείας και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Σήμερα η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής για παθήσεις όπως οι ρευματισμοί, οι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις και η ινομυαλγία. Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση σε κρύο καιρό μπορεί να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες του σώματός σας ακόμη και μετά το τέλος της προπόνησής σας. Επίσης, καίτε περισσότερες θερμίδες κατά την άσκηση στο κρύο, καθώς το σώμα σας δαπανά ενέργεια για να διατηρηθεί ζεστό.

Επιπλέον, μία διαφορετική μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα Μοριακής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan, εξέτασε τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών που εκτέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι τα σκουλήκια της μελέτης επέδειξαν μια γενετική αντίδραση, η οποία προκάλεσε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το γενετικό μονοπάτι που εντοπίστηκε στα σκουλήκια στο πλαίσιο αυτής της μελέτης συναντάται και στους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους. 

«Χειμερινή υγεία»: Σωστό ή Λάθος;

Όπως προείπαμε, το κρύο μπορεί να είναι τόσο ευεργετικό όσο και επιζήμιο για την υγεία μας, ανάλογα με τις προϋπάρχουσες καταστάσεις και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στις οποίες υποβαλλόμαστε. Έτσι, αυτόν τον χειμώνα, τυλιχτείτε ζεστά αν πρόκειται να βγείτε έξω, προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά- οι σούπες και τα μαγειρευτά είναι εξαιρετικές θερμαντικές επιλογές και απολαύστε την ανάγνωση του κατά πόσο αυτές οι ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις για την υγεία του χειμώνα είναι αληθινές ή ψευδείς:

- Οι χαμηλές θερμοκρασίες σας αρρωσταίνουν: Λάθος.
Μελέτες που εξέτασαν τη μετάδοση των κρυολογημάτων διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από εκείνους που βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Η αύξηση των κρυολογημάτων και της γρίπης αυτή την εποχή του έτους είναι πιθανότατα επειδή οι κρύες, ξηρές συνθήκες είναι ιδανικές για τη μετάδοση αυτών των ιών.

- Χάνετε το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του σώματός σας μέσω του κεφαλιού σας: Λάθος.
Σε κρύο καιρό, χάνετε θερμότητα από οποιοδήποτε ακάλυπτο μέρος του σώματός σας, όχι περισσότερο ή λιγότερο από το κεφάλι σας.

- Το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή: Σωστό.
Το φτυάρισμα του χιονιού θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αρτηριών σας και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς σας. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που διεξάγεται σε κρύο καιρό θα αυξήσει περαιτέρω την απαίτηση για την καρδιά σας, ειδικά αν έχετε ιατρικές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Όταν ασκείστε σε χαμηλές θερμοκρασίες τυλίγεστε ζεστά και κάντε συχνά διαλείμματα.