Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα παγκοσμίως. Η πίτσα, με προέλευση την γειτονική Ιταλία έχει συνοδεύσει τις καλύτερες στιγμές μας ανά τα χρόνια. Τι γίνεται όμως, εάν επιθυμούμε να τη γευτούμε αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε μια πιο σπιτική γεύση; Τότε, οι παρακάτω συνταγές, με διάφορες παραλλαγές της, είναι η ιδανική αφορμή για να μπούμε στην κουζίνα μας!
The Healhty One
Υλικά
Για τη βάση
- 4 τορτίγιες
- 250 γρ. τυρί τριμμένο
- 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 8-10 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη
- λίγο bacon
- ελαιόλαδο για το ταψί
Για την σάλτσα
- 2 φλιτζάνια συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ. τσαγ. αλάτι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κέτσαπ
Εκτέλεση
Λάδωσε ελαφρά ένα ταψί και τοποθέτησε την τορτίγια. Ρίξε το τριμμένο τυρί και στην συνέχεια τοποθέτησε μία δεύτερη τορτίγια από πάνω της για να δημιουργήσεις τη βάση. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα υλικά της σάλτσας και άπλωσέ την επάνω στην τορτίγια. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15-20 λεπτά και απόλαυσε!
The Italian Vibes
Υλικά
Για τη βάση
- 9 γρ. μαγιά ξηρή
- 250 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- σάλτσα για πίτσα
Για τη γαρνιτούρα
- Προσούτο
- Ρόκα
- Λάδι Τρούδας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται από την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα. Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
For Chocolate Lovers
Υλικά
Για τη βάση
- 70 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
- 150 γρ μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 1 πακέτο σφολιάτα
- 3 μέτριες μπανάνες σε φέτες
- 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε 50 γρ. από τα φουντούκια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και θρυμματίζουμε ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε σε μπολ μαζί με τη σοκολάτα. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και κόβουμε σε στρογγυλό 30 εκατοστών. Απλώνουμε το μείγμα σοκολάτας και φουντουκιού πάνω από την ζύμη, αφήνοντας κενώ περίπου 5 εκ. περιμετρικά. Στρώνουμε τις μπανάνες από πάνω και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια. Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Μεταφέρουμε την πίτσα σε ταψάκι και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα η ζύμη.