fbpixel

Search icon
Search
Royals & Scandals: Τα βρετανικά βασιλικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα
ARTS & CULTURE

Royals & Scandals: Τα βρετανικά βασιλικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα

Προκάλεσαν τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους»


Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρόλο που το καθεστώς της μοναρχίας έχει καταργηθεί σαν πολίτευμα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τόσο των δημοσιογράφων όσο και των απλών πολιτών. Σ’ αυτό το σημείο όμως, υπάρχει ένα παράδοξο. Παρά την παθητική αγάπη προς τα πρόσωπά τους, η αγάπη για τα σκάνδαλα που συμβαίνουν μέσα στο παλάτι και για τα ατοπήματα που κάνουν κατά καιρούς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερη. Η αλήθεια είναι, ότι και οι ίδιοι δε διστάζουν να δίνουν την ευχαρίστηση σ’ εκείνους που περιμένουν «στη γωνία». 

Από τα πιο υψηλά αξιώματα μέχρι και τα χαμηλότερα, σίγουρα υπάρχει ένα σκάνδαλο για να διηγηθεί κανείς. Ας περάσουμε για λίγο τις πόρτες του παλατιού, για να πάρουμε μια γεύση....
shutterstock-114857485.jpg
Βασίλισσα Ελισάβετ

Καταρχάς, η λέξη «scandal» αποτελεί εφιάλτη για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας εδώ και αιώνες. Το πρώτο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αφορούσε τη Βασίλισσα Ελισάβετ την Πρώτη, η οποία ανήλθε στον θρόνο το 1558 κι έμεινε γνωστή στην ιστορία με τον όρο «Virgin Queen» καθώς ποτέ δεν παντρεύτηκε. Ο χαρακτηρισμός αυτός όμως έχει αμφισβητηθεί από πολλούς εδώ και δεκαετίες. Από τη στιγμή που ανέλαβε τη βασιλεία ξεκίνησαν να κυκλοφορούν οι φήμες για διάφορους «secret lovers». Αυτός όμως που τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν ο Robert Dubley, ο οποίος ήταν μάλιστα παντρεμένος. Η γυναίκα του βρέθηκε δολοφονημένη το 1560 στο κάτω μέρος μιας σκάλας και οι φήμες για το ότι η βασίλισσα ήταν υπεύθυνη γι’ αυτή τη δολοφονία δεν άργησαν να κατακλύσουν το παλάτι. Το ερώτημα έχει μείνει αναπάντητο μέχρι και σήμερα...

shutterstock-452827114.jpg
Βασίλισσα Ελισάβετ η Πρώτη

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας του Μπάκιγχαμ συνεχίζεται με τον Βασιλιά Edward VIII, ο οποίος αρνήθηκε τον θρόνο για χάρη της αγάπης του στο πρόσωπο της Wallis Simpson. Το 1936 ο βασιλιάς που μόλις είχε αναλάβει τα βασιλικά του καθήκοντα ανακοίνωσε την παραίτησή του, με σκοπό να παντρευτεί την Αμερικανίδα σοσιαλδημοκρατική, Wallis Simpson, η οποία βρισκόταν στη μέση του δεύτερου διαζυγίου της. Ο γάμος ενός βασιλιά μ’ ένα διαζευγμένο άτομο θεωρούνταν τόσο αστικό όσο και θρησκευτικό αδίκημα. Γι' αυτό τον λόγο, ακολούθησε και μια συνταγματική κρίση εκείνη την εποχή. Τελικά, ο πρώην βασιλιάς παντρεύτηκε την αγαπημένη του ένα χρόνο αργότερα κι έζησαν μαζί μακριά από το παλάτι μέχρι και τον θάνατό του το 1972. Τη θέση του στον θρόνο πήρε ο πατέρας της τωρινής Βασίλισσας Ελισάβετ, βασιλιάς Γεώργιος VI.

1-PIG7G.jpg
Wallis Simpson και Edward VIII

Μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες της βασιλικής οικογένειας είναι η αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ούσα μια πανέμορφη γυναίκα, με έντονη προσωπικότητα, η Princess Margaret αποτέλεσε μια τραγική φιγούρα. Δε μπόρεσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι θα ερχόταν δεύτερη και ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθήσει εξολοκλήρου τους κανόνες του παλατιού. Ωστόσο, το μεγαλύτερό της σκάνδαλο υπήρξε αυτό με τον παντρεμένο Peter Townsed, τον οποίο ερωτεύτηκε σφόδρα και σύναψε σχέση μαζί του. Παρόλο που ο ίδιος τελικά χώρισε το 1952 και ζήτησε σε γάμο την όμορφη Πριγκίπισσα, το σκάνδαλο ήταν πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το ανεχτεί το παλάτι. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή η Βασίλισσα είχε υποσχεθεί στη Μαργαρίτα ότι θα την υποστηρίξει σ’ αυτό τον γάμο, μετά από έντονες πιέσεις που τής ασκήθηκαν τόσο από την τότε κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας όσο και από τους συμβούλους του παλατιού, αθέτησε την υπόσχεσή της. Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα δεν κατάφερε να τη συγχωρέσει, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, παντρεύτηκε τον φωτογράφο Anthony Armstrong Jones, τον οποίο και τελικά χώρισε το 1992 λόγω απιστίας.

margharet.jpg
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα

Μία από τις πιο σκανδαλοθηρικές δηλώσεις ήταν αυτή της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, Diana, η οποία είχε δηλώσει ότι «υπήρχαν τρεις σ’ αυτόν το γάμο, έτσι ένιωθε λίγο γεμάτος», εννοώντας τη σχέση του Πρίγκιπα Κάρολου με την τωρινή Δούκισσα την Κορνουάλης, Καμίλλα, την οποία και τελικά παντρεύτηκε το 2005 επισφραγίζοντας την ιστορία των βασιλικών σκανδάλων, αφού υπήρξε ο πρώτος Βασιλιάς που παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όμως ήρθε με τον θάνατο της Πριγκίπισσας Diana σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο Παρίσι το 1997, αφήνοντας πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα...

shutterstock-611833865.jpg
Πριγκίπισσα Diana

Μπορεί να μην είναι ούτε δύο χρόνια παντρεμένοι αλλά τα σκάνδαλα στο όνομα τους είναι πολλά. Ένα από τα μεγαλύτερα, αφορά τον πατέρα της Μέγκαν Μάρκλ, Τόμας Μάρκλ, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στον βασιλικό γάμο της κόρης του τον Μάιο του 2018. Για την απουσία του είχε χρησιμοποιηθεί η δικαιολογία ότι έπρεπε να αναρρώσει από ένα πρόβλημα με την καρδιά του που είχε εμφανιστεί λίγες μέρες πριν από τον πριγκιπικό γάμο. Ωστόσο, η σχέση της Μέγκαν με τον πατέρα της απασχόλησε τα μέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα κι όλα δείχνουν ότι μέχρι σήμερα δεν είναι σε καθόλου καλό δρόμο. Πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί. Ο πατέρας της έχει κατηγορηθεί για το ότι βρετανικά tabloids του προσέφεραν κατά καιρούς μεγάλες χρηματικές αμοιβές, ο οποίος δεχόταν με χαρά, με σκοπό να τους δίνει κρυφές φωτογραφίες του πριγκιπικού ζεύγους. Επιπλέον, ο Τόμας μίλησε αρκετές φορές εναντίον της Δούκισσας αλλά και του Δούκα του Σάσεξ.

shutterstock-1216108309.jpg
Meghan Markle

Ολοκληρώνοντας τη λίστα με τα σκάνδαλα, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγαλύτερο από όλα, που συνέβη μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. Ο πρίγκιπας Άντριου, γιος της Βασίλισσας και αδερφός του μέλλοντα Βασιλιά εμπλέκεται στο σκάνδαλο «Επστάιν». Το συγκεκριμένο επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας το 2011, όταν δόθηκε μια φωτογραφία του «αγαπημένου γιου της Βασίλισσας», όπως αποκαλείται από πολλούς, να έχει αγκαλιά τη Βιρτζίνια Ρόμπερτς. Η κοπέλα που τότε ήταν 17 ετών είχε υποστηρίξει ότι υποχρεώθηκε να κάνει σεξ με τον 8ο στη σειρά διαδοχής Δούκα του Γιορκ. Παρόλο που ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η φωτογραφία ήταν προϊόν μοντάζ, ήρθε στο φως μια ακόμα που το δείχνει να περπατάει με τον Επστάιν, γνωστό χρηματιστή που είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του.

2-ARcsE.jpg
Πρίγκιπας Andrew

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά από την πρόσφατη συνέντευξη του Δούκα, στην οποία όταν ερωτήθηκε για τον Επστάιν ομολόγησε ότι κακώς είχε συνεχίσει τη φιλία του μαζί του, τον χαρακτήρισε όμως ως «έντιμο» και αρνήθηκε να καταδικάσει πλήρως τον πρώην φίλο του. Τα πρωτοσέλιδα μετά απ’ αυτή τη συνέντευξη στο BBC πολλά με τον κλοιό να στενεύει όλο και περισσότερο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Λίγες μέρες μετά, ο πρίγκιπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Θα συνεχίσει να διατηρεί τους τίτλους του και το εισόδημά του, το οποίο πληρώνει η Βασίλισσα από προσωπικά της χρήματα. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέντευξη της 35χρονης πλέον Βιρτζίνια Ρόμπερτς, που θα προβληθεί από το BBC στις 2 Δεκεμβρίου.