fbpixel

Search icon
Search
Rosemary oil για την ανάπτυξη των μαλλιών: Λειτουργεί πραγματικά;
HAIR & NAILS

Rosemary oil για την ανάπτυξη των μαλλιών: Λειτουργεί πραγματικά;

Η φυσική θεραπεία μπορεί να γίνεται viral, αλλά δεν είναι θαυματουργή


Ο τεράστιος αριθμός των προϊόντων για την ανάπτυξη των μαλλιών που κυκλοφορούν εκεί έξω -συμπεριλαμβανομένων των ελαίων για την ανάπτυξη των μαλλιών, των βιταμινών για τα μαλλιά και των σαμπουάν για την ανάπτυξη των μαλλιών- αποδεικνύει μια σκληρή αλήθεια: η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους. Παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος, η γενετική και η γήρανση παίζουν ρόλο στη διατήρηση των μαλλιών (ή την έλλειψή τους) και κάθε τριχωτό της κεφαλής είναι διαφορετικό. Συνήθως, κανένα μεμονωμένο προϊόν δεν προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών σε κάθε κεφάλι. 

Αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να ορκίζονται ότι ορισμένα συστατικά είναι θαύματα επιμήκυνσης, ενδυνάμωσης, σταματώντας την αποβολή και την τριχόπτωση στα ίχνη τους. Πιο πρόσφατα, δεκάδες χρήστες του TikTok ορκίστηκαν στο έλαιο δεντρολίβανου για την ανάπτυξη των μαλλιών. Περισσότερες από 31.000 αναρτήσεις στο HairTok έχουν αυτή τη στιγμή τo hashtag #rosemaryoilforhairgrowth, εμφανίζοντας φωτογραφίες πριν και μετά από την αραίωση και την υποχώρηση των μαλλιών που μεταμορφώνονται δραματικά σε πυκνά, μέχρι τη μέση μαλλιά.

snapinstaapp-450998204-1908274879637033-1129231849004853522-n-1080.jpg


Υπάρχει κάποιο ιστορικό για να εξηγήσουμε τον ενθουσιασμό: Το αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο λέγεται εδώ και καιρό ότι διεγείρει την κυκλοφορία και προάγει την ανάπτυξη των νεύρων όταν εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Μάλιστα, το έλαιο δεντρολίβανου αποτελεί εδώ και χρόνια μια βασική σπιτική θεραπεία για την τριχόπτωση και ότι οι επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά τις δυνατότητές του από το 2010. Έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα μόνο πρόσφατα λόγω των viral στιγμών στο διαδίκτυο. Εντούτοις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνηθίζουν να υπερβάλλουν, ακόμη και στον κόσμο της ομορφιάς. 

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Είναι πράγματι αποτελεσματικό το έλαιο δεντρολίβανου για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Μπορεί το rosemary oil να θεραπεύσει την τριχόπτωση;

Η φήμη για την ανάπτυξη των μαλλιών του ελαίου δεντρολίβανου περιλαμβάνει μερικούς ισχυρισμούς: Πρώτον, ότι περιποιείται και δυναμώνει τα μαλλιά, ενώ παράλληλα μειώνει το σπάσιμο. Δεύτερον, ότι αυξάνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής: επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους θύλακες της τρίχας.

Μια συχνά αναφερόμενη μελέτη του 2015 που συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαίου δενδρολίβανου με τη μινοξιδίλη έδειξε ότι το έλαιο δενδρολίβανου μετριάζει τις επιδράσεις της ανδρογενετικής αλωπεκίας, επειδή βοηθάει στη μικροκαποδιστριακή αιμάτωση (AKA κυκλοφορία σε στρώματα ιστών όπως το τριχωτό της κεφαλής). Το έλαιο δενδρολίβανου έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, να μειώσουν την πιτυρίδα και να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

592a0a689bdcc304ba3f78d209029ca4.jpg


Ωστόσο, μια και μόνο μελέτη δεν πληροί τα πρότυπα των αυστηρών δοκιμών. Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν η μελέτη αυτή είχε πολύ μικρό μέγεθος δείγματος για να είναι οριστική και ότι τα υποκείμενά της ήταν όλοι άνδρες. Ενώ το έλαιο δενδρολίβανου έχει ιδιότητες που υποστηρίζουν ένα υγιές περιβάλλον για το τριχωτό της κεφαλής, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το έλαιο δενδρολίβανου προκαλεί πραγματικά αναγέννηση. Ορισμένοι χρήστες μπορούν να δουν αύξηση του πάχους των μαλλιών μετά την τακτική εφαρμογή ελαίου δεντρολίβανου με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής (ή κάνοντας μασάζ στην περιοχή με τα δάχτυλά σας), επειδή η πρακτική αυτή διεγείρει και διευρύνει τους ίδιους τους θύλακες. Ωστόσο, αυτή η διέγερση μπορεί να αποδοθεί περισσότερο στο μασάζ παρά στο ίδιο το έλαιο δενδρολίβανου. Για να προωθήσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, επιλέξτε έναν ορό για το τριχωτό της κεφαλής που θρέφει τους θύλακές σας.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε έλαιο δενδρολίβανου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έλαιο δεντρολίβανου είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη, εκτός αν αναπτύξετε δερματίτιδα εξ επαφής ή έχετε δέρμα που δεν ανέχεται τα πλούσια έλαια. Εάν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής ή υποφέρετε από ακμή του τριχωτού της κεφαλής, για παράδειγμα, τα έλαια μαλλιών οποιουδήποτε είδους μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Η συγκέντρωση έχει επίσης σημασία. Όλα αυτά τα TikToks πιθανότατα δεν έχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον κορεσμό ή τον τύπο, και οι ποσότητες μπορεί να αλλάξουν από την κλινική μελέτη στο τελικό προϊόν - πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες ποσότητες ελαίου δεντρολίβανου (και πιθανή αποτελεσματικότητα) από το δεύτερο. Μπορεί να αγοράσετε έναν ορό με έλαιο δενδρολίβανου και ίσως η κλινική μελέτη για το δενδρολίβανο να έγινε με 10 τοις εκατό εκχύλισμα δενδρολίβανου και ο ορός σας να περιέχει 0,2 τοις εκατό.

Η παρασκευή ενός πολύ συμπυκνωμένου ελαίου μπορεί επίσης να γυρίσει "μπούμερανγκ". Το έλαιο δενδρολίβανου είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και αν δεν αραιωθεί με ένα έλαιο φορέα, θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Επιπλέον, όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν καλό είναι να μη χρησιμοποιούν έλαιο δενδρολίβανου και όσοι έχουν ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό πριν το χρησιμοποιήσουν.

snapinstaapp-448195747-2219299538406708-6459067597593540474-n-1080-1.jpg


Επιπλέον, οι ισχυρισμοί ότι το έλαιο δεντρολίβανου προκαλεί σχεδόν overnight hair growth είναι ψευδείς, διότι, όπως επισημαίνουν οι experts, όλες οι θεραπείες για την τριχόπτωση χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα. Οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες. Για τη γυναικεία τριχόπτωση, υποστηρίζεται ότι αξίζει να δώσετε περίπου έξι μήνες.

Το συμπέρασμα:
Μην ακολουθείτε μόνο τις συμβουλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν αναζητάτε μια θεραπεία για την ανάπτυξη των μαλλιών. Παρακολουθήστε τα για διασκέδαση αν θέλετε, αλλά πάρτε τις συμβουλές σας από επαγγελματίες. Επισκεφθείτε έναν ειδικό και αγοράστε προϊόντα που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν!