fbpixel

Search icon
Search
Ρομποτική αρθροπλαστική: H οριστική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας
MAGAZINE

Ρομποτική αρθροπλαστική: H οριστική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας

Tη λύση δίνει η Euromedica Κυανούς Σταυρός


Αν έχετε πόνους στο ισχίο ή το γόνατο και χρειάζεστε χειρουργείο (αρθροπλαστική), τη λύση δίνει η Euromedica Κυανούς Σταυρός, με την αποκλειστική χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας Mako.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, είναι η οστεοαρθρίτιδα, που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου, λόγω εκφυλισμού και βλαβών των αρθρικών χόνδρων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες και εγχύσεις παραγόντων στην άρθρωση. Σε προχωρημένες ηλικίες, όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως συνεχής πόνος, δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση, προτείνεται η χειρουργική θεραπεία.

Ποια χειρουργική θεραπεία δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα;

Η αρθροπλαστική, η οποία αντικαθιστά την άρθρωση που πάσχει με τεχνητά εμφυτεύματα. Τα πιο σύγχρονα από αυτά ελαχιστοποιούν τις φθορές και υπόσχονται αντοχή άνω των 20 ετών.

03mako-all-systems-digital-2.jpg

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες επιλογές για την αρθροπλαστική επέμβαση;

Η χρήση συστημάτων πλοήγησης και η ρομποτικά υποβοηθούμενη (Μako). Η πρώτη αναφέρεται στην κατεύθυνση του χειρουργού για τη σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, ενώ η ρομποτικά υποβοηθούμενη στηρίζεται στην εξαιρετική ακρίβεια που παρέχει ο ρομποτικός βραχίονας, Έτσι, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του ιατρού, επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα και αποκλείεται η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Πιο συγκεκριμένα:

• Αρθροπλαστικές με συστήματα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality): Πρόκειται για φορητά συστήματα, τα οποία σκανάρουν την ανατομία και τους άξονες των αρθρώσεων. Οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ειδικά «έξυπνα» γυαλιά (augmented reality glasses) και βοηθούν στη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Ωστόσο, σταθερό θέμα της αρθροπλαστικής με συμβατικό τρόπο παραμένει η επιλογή και η επίτευξη συμμετρίας των συνδεσμικών τάσεων, καθώς και ότι η συγκεκριμένη τεχνική περιορίζεται στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος.

•Ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου: Πρόκειται για ρομποτικό σύστημα, όπου η κοπή και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα. Το μοναδικό αυτό σύστημα για την Ελλάδα είναι εγκατεστημένο στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα στην Euromedica Κυανούς Σταυρός.

ghzzbg.jpg

Σε τι υπερέχει το Μako έναντι των άλλων τεχνικών υποβοήθησης;

• Είναι ελάχιστα επεμβατική, με μικρό χρόνο νοσηλείας.

• Πραγματοποιεί μικρή τομή και επιτρέπει την ταχεία επιστροφή του ασθενή σε πλήρη δραστηριότητα.

• Βασίζεται στον εξατομικευμένο σχεδιασμό του χειρουργείου βάσει αξονικής τομογραφίας.

• Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους, σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, ορθοπεδικούς χειρουργούς.

• Είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί σε αληθινό χειρουργικό χρόνο το τρισδιάστατο πραγματικό ανατομικό μοντέλο του γόνατος του ασθενή, βασισμένο σε προεγχειρητική αξονική τομογραφία.

• Παρουσιάζει συντριπτική και πολλαπλάσια ακρίβεια χρησιμοποιώντας πάνω από 90 σημεία αναφοράς της πραγματικής ανατομίας, σε σχέση με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν λιγότερο από 20.

• Είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί τεχνολογία αλληλεπίδρασης μέσω αφής (Haptics), με την πρωτοπορία εφαρμογής του κοπτικού εργαλείου στον ρομποτικό βραχίονα, το οποίο σταματά από μόνο του, όταν τείνει να ξεφύγει ακόμη και δέκατο του χιλιοστού από την προσχεδιασμένη οστεοτομία.

• Κατατάσσεται στην κατηγορία των SmartRobotics®, έναντι όλων των άλλων που κατηγοριοποιούνται ως παθητικά ή ημιενεργητικά.

• Κάθε ασθενής που πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako, λαμβάνει μια εξατομικευμένη «Ταυτότητα Ασθενούς», η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Info: Βιζύης – Βύζαντος 1, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310966132, www.kianous-stavros.gr

Facebook: kyanousstavros

Instagram: @kianous_stavros

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023