fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα βρείτε το κατάλληλο για εσάς αντηλιακό προσώπου
FACE & BODY

Πώς θα βρείτε το κατάλληλο για εσάς αντηλιακό προσώπου

Και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον δείκτη προστασίας SPF


Το αντηλιακό δεν πρέπει να λείπει από κανένα νεσεσέρ όλο τον χρόνο, πόσο μάλλον την άνοιξη και το καλοκαίρι, που η μέρα διαρκεί περισσότερο και ο ήλιος είναι πιο καυτός. Βέβαια, η αναζήτηση του ιδανικού αντηλιακού δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού χρόνο με τον χρόνο οι επιλογές αυξάνονται, οι φόρμουλες εξελίσσονται, τα χρώματα διευρύνονται και νέες ευρέως φάσματος συνθέσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Το πιο βασικό όμως κριτήριο, πριν από κάθε αγορά, θα πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας SPF. Για να μη θέσετε, λοιπόν, την υγεία του δέρματός σας σε κίνδυνο, δείτε τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτό το σημαντικό νούμερο που αναγράφεται σε κάθε αντηλιακή συσκευασία.

right-spf-skin-color.jpg

Τι είναι το SPF;

Αλήθεια είχατε αναρωτηθεί ποτέ, τι σημαίνουν τα αρχικά SPF; Πρόκειται για ένα μέτρο του πόσο καλά προστατεύεται το δέρμα από τις ακτίνες UVB, οι οποίες προκαλούν εγκαύματα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Εξού και τα αρχικά Sun Protection Factor. Ωστόσο, ο δείκτης δεν αποτυπώνει την προστασία από τις UVA ακτίνες, που είναι εξίσου βλαβερές για το δέρμα. Γι' αυτόν τον λόγο, θα ήταν καλύτερα να προτιμήσετε ένα νέας γενιάς αντηλιακό ευρέος φάσματος για προφύλαξη από όλα τα φάσματα ακτινοβολίας.

Πώς δουλεύει;

Ο δείκτης SPF αποτελεί μία εργαστηριακή σταθερά, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο αφού οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. Σε γενικές γραμμές πάντως, ένα αντηλιακό με SPF30 υπολογίζεται ότι επιτρέπει το 1/30 των ακτίνων του ήλιου να φτάσει στο δέρμα, δηλαδή του παρέχει 97% προστασία. Ομοίως το SPF50 μεταφράζεται σε ποσοστό 98%. Με απλά λόγια, αν το δέρμα σας καίγεται μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, ένα προϊόν SPF 15 σας δίνει την δυνατότητα να καθίσετε περίπου 150 λεπτά στον ήλιο, χωρίς να υποστείτε έγκαυμα. Και πάλι, όμως, τίποτα δεν είναι βέβαιο, αφού πρέπει να υπολογιστεί ο τύπος του δέρματος, η ένταση του φωτός και φυσικά, η ποσότητα του αντηλιακού.

spf.jpg

Πώς θα εφαρμόσετε το αντηλιακό;

Κατά την εφαρμογή του αντηλιακού προσώπου 2 παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο: η ποσότητα και ο χρόνος ανανέωσης. Το πιο συχνό λάθος των περισσότερων γυναικών είναι, ότι χρησιμοποιούν λιγότερο προϊόν από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αντηλιακή τους προστασία. Για να βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι θα επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη του δείκτη, μην τσιγκουνευτείτε την ποσότητα. Εξίσου σημαντική είναι και η ανανέωση του προϊόντος κάθε 2 ώρες. Είτε με δείκτη SPF 15 είτε με SPF 50, η ανανέωσή του είναι must. Στην πόλη καλό είναι να έχετε ένα προϊόν σε μορφή σπρέι, που θα μπορείτε να ψακέσετε και επάνω από το μακιγιάζ σας ενώ στις διακοπές, στη θάλασσα, η ανανέωσή του επιβάλλεται ακόμη και μετά από κάθε μπάνιο, καθώς το νερό και το σκούπισμα με την πετσέτα αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά του.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό για εσάς;

Πριν προβείτε σε αγορά ενός καινούργιου αντηλιακού, αφιερώστε λίγο χρόνο στην παρατήρηση της επιδερμίδα σας. Πέρα από τις ανάγκες της, εστιάστε στο χρώμα και αυτό θα σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή SPF. Σαν γενική αρχή ισχύει, ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο είναι το δέρμα σας, τόσο μεγαλύτερος δείκτης προστασίας χρειάζεται, ειδικά αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά:

  1. Ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες: SPF 30-50+
  2. Σταρένιες επιδερμίδες: SPF 15-30
  3. Μελαμψές επιδερμίδες: SPF 6-15
  4. Σκουρόχρωμες επιδερμίδες: SPF 2-10

Αλλά και πάλι, τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο, οπότε όσο μεγαλύτερος ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού σας, τόσο το καλύτερο.