fbpixel

Search icon
Search
Πως θα ακυρώσετε μια έξοδο χωρίς να έρθετε σε δύσκολη θέση
PSYCHOLOGY

Πως θα ακυρώσετε μια έξοδο χωρίς να έρθετε σε δύσκολη θέση

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πείτε πιο εύκολα όχι


Φανταστείτε το εξής σκηνικό: καθώς χαλαρώνετε στον καναπέ του σπιτιού σας απολαμβάνοντας την ευτυχία του Netflix and chill -μετά από μια ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις- ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνό και κάποιος φίλος, σας υπενθυμίζει πως έχετε κανονίσει να περάσετε το υπόλοιπο της βραδιάς μαζί του. Αυτό το συνοπτικό αλλά συχνό περιστατικό αποτελεί πραγματικότητα, την οποία οι περισσότεροι επιθυμούν να αποφύγουν. Είναι σίγουρο, λοιπόν, πως και εσείς θα έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση, με το μυαλό σας να κατακλύζεται από αστραπιαίες σκέψεις και δικαιολογίες... που χωρίς αμφιβολία δεν είναι καθόλου πειστικές.

Εάν πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις καταστάσεις και ταυτόχρονα επιθυμείτε να δείξετε στους φίλους σας -με τον πιο ευγενικό τρόπο- πως το "όχι" ή το "δεν μπορώ" είναι μια αποδεκτή φράση, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Μάθετε να αποφεύγετε αυτά που δε σας γεμίζουν και θα ανακαλύψετε πως θα αλλάξει, προς το καλύτερο, η αυτοεκτίμησή σας. 

Be Selective

pws-na-akirwsete-ta-sxedia-sas.jpg

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εξ αρχής τα όριά σας. Με το να αποδέχεστε προτάσεις αλλά και προκλήσεις οι οποίες δε σας ενθουσιάζουν είναι σαν να δημιουργείτε προσδοκίες που δε θα εκπληρωθούν. Η κουλτούρα του εύκολου «ναι» είτε για να μη στεναχωρήσετε το συνομιλητή σας είτε για να βγείτε από τη δύσκολη θέση να αρνηθείτε μια πρόσκληση, θα καταφέρει στο μέλλον να σας περιορίσει. Αναλογιστείτε όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσατε να πείτε απλώς «δώσε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ». Έτσι, με μια απλή φράση, μπορείτε να σκεφτείτε ένα κάλεσμα λίγο πιο διεξοδικά και στη συνέχεια, μπορείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να πείτε ευγενικά «δυστυχώς η συσσωρευμένη κούραση της εβδομάδας δε μου επιτρέπει καν να βγω από το σπίτι. Καλά να περάσετε, μιλάμε αύριο για καφέ!».

Know your Friends

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, και χιλιοειπωμένο, αλλά οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό αυτοί, οι τόσο μοναδικοί άνθρωποι, να αφουγκράζονται τις ανάγκες αλλά και τα συναισθήματά σας. Αποτελώντας μέρος της ζωής σας για αρκετά χρόνια, θα έλεγε κανείς πως είναι άδικο να μην αισθάνονται την ανάγκη που πολλές φορές έχετε, γα αποστασιοποίηση. Φυσικά, αυτή η vice versa κατάσταση οφείλει να βρίσκει και εσάς ευνοϊκούς, όταν έρχεται η δική τους σειρά να ακυρώσουν τα κοινά σας πλάνα. Άλλωστε, μερικές σχέσεις είναι από τη φύση τους -καλώς ή κακώς- αμοιβαίες. 

Be Honest
pws-na-akirwsete.jpg

Τόσο με τον εαυτό σας όσο και με άλλους! Είτε είχατε μια απόλυτα κουραστική ημέρα στη δουλειά, είτε η ημικρανία σας ταλαιπωρεί από το πρωί είτε απλώς δε βρίσκεστε στο κατάλληλο mood, έχετε το δικαίωμα να περάσετε μια νύχτα μόνη με τον εαυτό σας, παρέα με την αγαπημένη σας σειρά. Άλλωστε όποιος αξίζει να βρίσκεται στη ζωή σας, δε θα ενοχληθεί εάν είστε ειλικρινής μαζί του, αντιθέτως θα το εκτιμήσει. Παρόλα αυτά προσέξτε μια μικρή λεπτομέρεια η οποία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Το selfcare, είναι εύκολο να μπερδευτεί με μια τεμπελιά που δε σας αφήνει να σηκωθείτε από τον καναπέ εδώ και πολλά weekends! Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε οφείλετε να σκεφτείτε τους πραγματικούς λόγους που σας κάνουν να μην επιθυμείτε να περάσετε ένα γνήσιο TGIF με τις φίλες σας, που μάλλον δε σταματούν στη δουλειά.

Do it with Grace

To σωστό timing αποτελεί για ακόμη μια φορά το κλειδί. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται να ακυρώσετε τα σχέδια σας, φροντίστε να ενημερώσετε, άμεσα, όλους όσους συμπεριλαμβάνονται σε αυτά -ακόμη και αν αυτό σας προκαλεί αμηχανία. Συνεχίζοντας το παραπάνω tip της ειλικρίνειας, οποιαδήποτε κίνησή σας, καλό θα ήταν να γίνει μέσω τηλεφώνου και όχι με ένα από μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο θα δείξετε στους ανθρώπους σας πως τους σέβεστε και πως οτιδήποτε είχατε κανονίσει, αποτελούσε για εσάς προτεραιότητα, αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να παρευρεθείτε. Περνώντας στο επόμενο στάδιο, αυτό της δικαιολογίας, είναι σημαντικό να αναφερθείτε στο λόγο που θα σας κρατήσει μακριά, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μη δώσετε κάθε λεπτομέρεια για το τι θα κάνετε, καθώς αυτό αφορά προσωπικά εσάς. Μην ξεχνάτε πως, πέρα από την αλήθεια, ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ευγενικών ανθρώπων είναι οι σωστοί τρόποι.

Be Proactive

Μια έξυπνη ιδέα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε μια αντίστοιχη έξοδο, μόλις ακυρώσετε αυτή που είχατε κανονίσει. Φυσικά, εάν τα αρχικά σας πλάνα ήταν αρκετά φιλόδοξα, βεβαιωθείτε πως αυτά που θα επιλέξετε για την επόμενη φορά θα είναι πιο ρεαλιστικά και όχι για τις μέρες που πιθανότατα θα σας είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε. 

Σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας, αποφασίστε ποιους θέλετε στη ζωή σας και με ποιους όρους και σταματήστε να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Είναι προτιμότερο να είστε εσείς καλά ψυχολογικά από το να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που δεν κατανοούν τις ανάγκες σας.
planning-tips.jpg

Extra tips: φυσικά εάν ψάχνετε τον τρόπο για να είστε πάντα on-time τότε οι παρακάτω απόλυτα πρακτικές συμβουλές θα σας ενθουσιάσουν.

  • Σταματήστε να ασχολείστε με emails και ειδοποιήσεις -στο κινητό- την ώρα που ετοιμάζεστε να βγείτε έξω.
  • Όταν υπολογίζετε το χρόνο που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε, προσθέστε 10 επιπλέον λεπτά καθώς είναι σίγουρο πως θα σας χρειαστούν.
  • Εάν έχετε να προλάβετε κάτι σημαντικό το πρωί, αλλά δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε, τότε, φροντίστε ώστε να έχετε έτοιμο το οutfit σας από το προηγούμενο βράδυ.
  • Δοκιμάστε να βάλετε τα reminders του κινητού στην καθημερινότητά σας, ώστε να μη βρεθείτε ποτέ εκτός προγράμματος!