fbpixel

Search icon
Search
Πώς να μην βάλετε κιλά στο high season γάμων και βαφτίσεων
WELLNESS

Πώς να μην βάλετε κιλά στο high season γάμων και βαφτίσεων

Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε στο τραπέζι της δεξίωσης


Το καλοκαίρι είναι η εποχή με τον μεγαλύτερο αριθμό χαρμόσυνων γεγονότων, όπως γάμοι και βαφτίσεις. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο ευχάριστη η πιθανότητα της αναπόφευκτης υπερκατανάλωσης φαγητού και ποτού που συνήθως συνοδεύει αυτά τα γεγονότα και που μπορεί να εκτροχιάσει τη διατροφή σας. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές:

Μην πάτε νηστικοί

45a050bbf269eaee9ea0ec47b998a6be.jpg

Ποτέ δεν στέλνετε έναν πεινασμένο λύκο σε ένα κοπάδι με πρόβατα! Αν πάτε πεινασμένοι σε ένα κάλεσμα που προσφέρει φαγητό, οι πιθανότητες είναι να φάτε περισσότερο απ' όσο θα θέλατε. Την ημέρα του γεγονότος, γευματίστε κανονικά στις προγραμματισμένες ώρες φαγητού με το τελευταίο σας γεύμα/σνακ να είναι 2-3 ώρες, πριν φύγετε από το σπίτι. Επιλέξτε πιο ελαφριά πιάτα από το συνηθισμένο, για παράδειγμα αντί για κανονικό μεσημεριανό, φάτε μία ελαφριά σαλάτα.

Διαλέξτε στρατηγικά, τι θα βάλετε στο πιάτο σας

wcat-021618-14.jpg

Προτού ξεκινήσετε να διαλέγετε εδέσματα από τον μπουφέ, κάντε μία βόλτα και δείτε, τι προσφέρει συνολικά. Έτσι θα ξέρετε τι θα διαλέξετε και δεν θα καταλήξετε με ένα πιάτο “βουνό”. Ξεκινήστε γεμίζοντας τουλάχιστον το μισό πιάτο με λαχανικά. Διαλέξτε ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά. Αποφύγετε επιλογές με dressing μαγιονέζας ή με πολλά επιπλέον υλικά, που δεν είναι λαχανικά: μία σαλάτα με τυρί, κρουτόν, ξηρούς καρπούς, μπέικον και παξιμαδάκια δεν θεωρείται σαλάτα αλλά κυρίως γεύμα...

Μετά, γεμίστε τουλάχιστον το 1/4 του πιάτου σας με πρωτεΐνη. Προτιμήστε ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή κρέας, χωρίς ορατό λίπος που είναι ψητό, αχνιστό ή φούρνου, γενικότερα οτιδήποτε που δεν "κολυμπά" στο λάδι. Στον εναπομείναντα χώρο του πιάτου σας, διαλέξτε το άμυλό σας, όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι. Προσπαθήστε να το περιορίσετε στις 4-5 πιρουνιές. Εξάλλου θα έχετε χορτάσει με τα υπόλοιπα.

Τι να πιείτε

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έξυπνα το ποτό σας, μία λάθος επιλογή, π.χ. ένα cocktail Daiquiri ή Pina Colada μπορεί αν φτάσει και τις 500 θερμίδες!

Μία από τις πιο ελαφριές επιλογές είναι ο αφρώδης οίνος (π.χ. prosecco). Έχει τις ίδιες θερμίδες με το λευκό κρασί αλλά σερβίρεται σε πιο “στενό” ποτήρι, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερη η ποσότητα ανά μερίδα. Το λευκό ή ροζέ κρασί είναι, επίσης, καλές επιλογές που δεν ξεπερνούν τις 110-140 θερμίδες ανά μερίδα. Αν δεν σας χαλάει τη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 παγάκια ή ακόμα και λίγη σόδα, για να το κάνετε long drink.

summer-berry-red-wine-spritzer-5.jpg

Επίσης μπορείτε να ζητήστε ένα Calimoh, ή Tinto de Verano, ποτά γνωστά στην Ισπανία με βασικά υλικά το κόκκινο κρασί και τη σόδα (ή αναψυκτικό τύπου cola light). Το θετικό με αυτά τα ποτά είναι, ότι μεγαλώνουν την ποσότητα του ποτού σας, χωρίς να αυξάνουν πολύ τις θερμίδες. Σημείωση: Αν είστε λάτρης του κρασιού, οι δύο τελευταίες επιλογές μπορεί να σας απογοητεύσουν.

Αν θέλετε να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ, διαλέξτε την επιλογή με τη λιγότερη προσθήκη ζάχαρης ή σιρόπι ζάχαρης. Ζητήστε το cocktail σας «skinny», δηλαδή να περιέχει όλα τα αγαπημένα σας υλικά εκτός από ζάχαρη, για να γλιτώσετε τις επιπλέον θερμίδες, π.χ. ένα skinny mojito. Η βότκα με σόδα και στημένο λεμόνι και το gin tonic (προσοχή το tonic να είναι light) είναι δύο ακόμα κλασικές επιλογές που δεν ξεπερνούν τις 120-140 θερμίδες ανά μερίδα. Προσπαθήστε για κάθε ποτό που πίνετε, να κάνετε διάλειμμα πίνοντας ένα ποτήρι νερό ή μία σόδα με στημένο λεμόνι.

Και ένας τελευταίος κανόνας…

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συγκεντρωθείτε στο κοινωνικό κομμάτι του γεγονότος, όχι το φαγητό. Μασάτε αργά και πίνετε νερό κάθε 2-3 μπουκιές. Εδώ είναι η μοναδική περίπτωση που ταιριάζει το «καλύτερα να μιλάς, παρά να μασάς». Αφού τελειώστε το γεύμα σας, αποφύγετε να είστε πάνω από το μπουφέ ή να καθίσετε στο μπαρ. Η ιδανική θέση είναι στη μέση της πίστας για να χορέψετε, κάνοντας έτσι περισσότερες καύσεις, ώστε να περάστε καλά μένοντας μακριά από πειρασμούς!

niki-athanasiadou-3-1-3IKt5.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

Φωτογραφία: Χρήστος Αντωνίου