fbpixel

Search icon
Search
Πώς μοιάζει η ζωή μετά από έναν χωρισμό;
PSYCHOLOGY

Πώς μοιάζει η ζωή μετά από έναν χωρισμό;

Τα στάδια που θα βιώσετε και τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να τον ξεπεράσετε


Κάθε τέλος και μια νέα αρχή, λένε, αλλά πώς να το αντιληφθούμε τη στιγμή που νιώθουμε ότι χάσαμε τον άνθρωπό μας; Όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση, όλα τα βλέπουμε πιο όμορφα κι έχουμε δίπλα μας τον σύντροφό μας, με τον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε κάθε εμπειρία. Στην αρχή, οι συνθήκες είναι εύκολες αλλά με το πέρασμα του χρόνου και με τη ρουτίνα να μας κατακλύζει έρχονται και οι δυσκολίες. Αυτό το στάδιο, ειδικότερα στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι ένας επίπονος αγώνας κατά τον οποίο «βγαίνουν» στην επιφάνεια και πολλά παραπάνω χαρακτηριστικά του καθενός. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να οδηγηθούμε στον χωρισμό, αλλά όταν κυριαρχεί η αγάπη δεν είναι εφικτός. Πολλοί καταβάλουν αμέτρητες προσπάθειες, προκειμένου να ξαναζωντανέψουν τον δεσμό τους, όμως μετά από ένα σημείο, εάν η κατάσταση δεν διορθώνεται, είναι προτιμότερο να κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, τον ερωτευόμαστε και μένουμε μαζί του για αρκετό διάστημα, μας τρομάζει η σκέψη να συνεχίσουμε χώρια. Χρειάζεται δύναμη για να πάρουμε αυτήν την απόφαση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας βοηθήσει να στηριχτούμε πολύ περισσότερο στα πόδια μας. Βέβαια, για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος, κατά τον οποίο θα περάσουμε μέσα από κάποια συγκεκριμένα στάδια μέχρι να το αποδεχτούμε.

Τα 5 στάδια που ακολουθούν μετά από έναν χωρισμό!

Άρνηση

Τις πρώτες μέρες, κυρίως αν δεν ήταν δική σας η απόφαση, θα βιώσετε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Το μυαλό σας θα είναι επικεντρωμένο εκεί και θα έχετε συνεχώς την ελπίδα πως θα τα ξαναβρείτε και πως πρόκειται για ένα προσωρινό διάλειμμα. Λόγω αυτής της έντονης συναισθηματικής φόρτισης γίνεται κι ένα σημαντικό λάθος. Δεν σταματάει η επικοινωνία. Πολλά ζευγάρια εξακολουθούν να διατηρούν συχνές επαφές, βρίσκοντας συνήθως ανούσιες αφορμές. Αυτό θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία σας και δεν θα σας επιτρέψει να δείτε την κατάσταση με «καθαρό» μυαλό. Ο ρεαλισμός απουσιάζει και δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τη νέα συνθήκη. Προσπαθήστε σε αυτό το σημείο να συγκρατηθείτε, για να γίνουν τα πράγματα πιο ανώδυνα. 

olivia-palermo-mango-2.jpg


Θυμός 

Τη θέση αργότερα, την παίρνουν τα νεύρα και η έξαρση θυμού ως προς αυτό που είχατε. Σκέφτεστε διαρκώς τα λάθη που έγιναν, τα λόγια που ειπώθηκαν, όσα συνέβαιναν μεταξύ σας αλλά δεν τα βλέπατε. Αρχίζετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον που οδηγηθήκατε σε αυτό το διέξοδο, πως δεν εκτιμήθηκαν οι προσφορές σας προς το σύντροφό σας. Δεν είναι κακό να εκτονώνεστε, αλλά να θυμάστε πως σε μια σχέση τελικά ποτέ δεν ευθύνεται μόνο ο ένας…

Ανάληψη ευθυνών

Έρχεται η στιγμή που οι θέσεις αλλάζουν και προκειμένου να μην αποδεχτείτε το τι συμβαίνει, ρίχνετε ευθύνες. Αυτή τη φορά σε εσάς τους ίδιους. Ξεκινάτε έναν εσωτερικό ψυχολογικό πόλεμο, σκεπτόμενοι «Τι θα είχε γίνει αν…», «Μακάρι να…» και κατηγορείτε τις αποφάσεις σας. Ακριβώς, επειδή πιστεύετε πως ευθύνεστε, θα αποπειραθείτε να ξανακερδίσετε το σύντροφό σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατάθλιψη

Σίγουρα, μια βαριά λέξη και όσοι δεν το έχουν βιώσει θα θεωρούν πως υπάρχει μια δόση υπερβολής. Δυστυχώς, όμως, είναι αλήθεια. Όταν δένεστε με κάποιον, μετά είναι πολύ πιθανόν να σας κατακλύσει ένας έντονος ψυχικός πόνος, ο οποίος θα επηρεάζει την καθημερινότητά σας. Δεν θα έχετε όρεξη για κοινωνικοποίηση, θα ξαπλώνετε διαρκώς, θα λειτουργείτε σαν «ρομπότ». Προσπαθήστε να μην αφεθείτε σε αυτό το συναίσθημα, αλλά αντιθέτως να πατήσετε γερά στη γη και να σηκωθείτε πιο δυνατοί.

Αποδοχή

Έπειτα από τα κυματώδη αυτά στάδια, θα καταλήξετε, όταν νιώσετε έτοιμοι, στο κομμάτι της αποδοχής. Δεν σημαίνει πως ξεχνάτε, αλλά πως έχετε μάθει να πορεύεστε με την απουσία του. Η πραγματική αγάπη για ένα άτομο δεν θα φύγει ποτέ, αλλά εσείς θα είστε στην φάση που αλλάζετε σελίδα. Θα αντιληφθείτε πως φτάσετε σε αυτό το στάδιο τη στιγμή που θα τον αντικρίσετε και η στεναχώρια που δεν είστε πια μαζί και ο θυμός για όσα έκανε ή που δεν έκανε, θα είναι πια αμελητέα.

Πως θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά;

Αφού, λοιπόν, φτάσετε στο τελευταίο, χρειάζεται να εξακολουθήσετε να δείχνετε υπομονή, ώστε να μην ξαναγυρίσετε στο ίδιο ψυχολογικό φορτίο. Ένας χωρισμός δεν ξεπερνιέται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά μπορείτε να συνεισφέρετε, προκειμένου να γίνει πιο σύντομα.

hm-fall-in-love-fall-2015-ad-campaign05.jpg

Επενδύστε στον εαυτό σας

Φροντίστε το εγώ σας, κάντε πράγματα αποκλειστικά για εσάς, οτιδήποτε σας τονώνει την διάθεση και σας προκαλεί χαρά. Αυτό μπορεί να είναι από ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο έως ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Μετά από την τόση ενέργεια που δώσατε στη σχέση σας είναι καιρός να την επιστρέψετε σε εσάς.

Τολμήστε νέες αλλαγές

Όσες υποχρεώσεις ενδεχομένως είχατε στην αναμονή, όπως κάποιο σεμινάριο, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος ή ακόμα και μια μετακόμιση ήρθε η ώρα να την δοκιμάσετε. Η φρεσκάδα του καινούργιου μας ανανεώνει απόλυτα.

Κοινωνικοποιηθείτε

Τελείωσαν οι μέρες που το Netflix, ο καναπές και η σοκολάτα αποτελούσαν τα ξέφρενα ξενύχτια σας. Κανονίστε βόλτες με την παρέα σας, γνωρίστε καλύτερα τους συναδέλφους σας και επεκτείνετε τον κύκλο σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να αφεθείτε και να διασκεδάσετε με άλλους ανθρώπους έξω.

Δώστε ευκαιρίες

Αυτό το βήμα δεν χρειάζεται βιασύνη, αλλά να το πραγματοποιήσετε όταν εσείς επιθυμείτε. Μετά από έναν δύσκολο χωρισμό, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ξαναγνωρίσουμε τον έρωτα. Ακόμη κι αν ο προηγούμενος δεσμός σας ήταν ο «ένας» για εσάς, μην κλειστείτε στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να βγείτε ραντεβού, να περάσετε καλά χωρίς πιέσεις και ότι είναι να γίνει θα γίνει από μόνο του…