fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια οικογενειακή κατοικία στην Πράγα συνδυάζει εκπληκτικά τον μινιμαλισμό με τις funky πινελιές
INTERIORS

Πώς μια οικογενειακή κατοικία στην Πράγα συνδυάζει εκπληκτικά τον μινιμαλισμό με τις funky πινελιές

Το House for Dorothy είναι σχεδιασμένο από την boq architekti


Το House for Dorothy, που βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας, σχεδιάστηκε από την boq architekti, που το ανέλαβε στα τελευταία στάδια της κατασκευής για να σχεδιάσει το εσωτερικό του. Το indoor σκηνικό παρουσιάζει το σκυρόδεμα και το ξύλο ως βασικά υλικά κατασκευής, τα οποία ολοκληρώνονται με παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες. Στον κύριο όροφο, ο ανοιχτός χώρος διαβίωσης είναι φωτεινός κι ευήλιος, με τα γύρω παράθυρα και τις συρόμενες γυάλινες πόρτες που οδηγούν στον εξωτερικό χώρο.

Οι σχεδιαστές επέλεξαν να διατηρήσουν τη χρωματική παλέτα ουδέτερη με τη χρήση λευκού, γκρι ανθρακί και φυσικού ξύλου. Παράλληλα, όμως, μερικές πιο pop αποχρώσεις έρχονται να απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα και να χαρίσουν μια νότα αισιοδοξίας, την οποία φαίνεται να χρειαζόταν αυτό το σπίτι.

Peek inside!
house-of-dorothy-prague-boq-architekti-2.jpg


Ένα lounge βρίσκεται στο ένα άκρο του κεντρικού ορόφου και προσφέρει έναν ήσυχο χώρο για την οικογένεια στην οποία ανήκει το σπίτι, ώστε να μπορούν να διαβάζει ή να χαλαρώνει με τον δικό της τρόπο δίπλα στο τζάκι. Με έντονα σκανδιναβικά στοιχεία, η κατοικία αυτή αντικατοπτρίζει απόλυτα τις τάσεις του σήμερα.

Όλα είναι τόσο όμορφα συνδυασμένα μεταξύ τους και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί περιττό αντικρίζονται το total σκηνικό. Ένα ιδανικό περιβάλλον για διακοπές, που ανταποκρίνεται απόλυτα στην έννοια του slow living και δίνει μια άλλη, πιο γαλήνια διάσταση στην όλη φινέτσα. Με λίγα λόγια, κάθε λεπτομέρεια της κατοικίας είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αποπνέει χαλαρότητα.

Οι natural τόνοι και οι «καθαρές» γραμμές στα έπιπλα κυριαρχούν ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό, τη στιγμή που η πρακτικότητα έχει αποτυπωθεί με πιθανό τρόπο, από γωνιά σε γωνιά. Σε όλα τα δωμάτια επικρατεί αρμονία. Ποτέ ξανά ο μινιμαλισμός δεν έχει αποτυπωθεί με τόσο σύγχρονο τρόπο, με αποτέλεσμα να μη χορταίνουμε να παρατηρούμε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια του σπιτιού.

house-of-dorothy-prague-boq-architekti-8.jpg


Στο μεταξύ, μαζί με όλα τα παραπάνω στοιχεία, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός πως έχουν τοποθετεί σε πολλά από τα σημεία μέσα στο σπίτι μοναδικά artworks, τα οποία λειτουργούν φανταστικά στον συνολικό διάκοσμο, χαρίζουν διάσταση κι extra ζωντάνια από γωνιά σε γωνία. Είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος που συνδυάζονται οι ψυχρές και θερμές αποχρώσεις της κατοικίας με τις πιο έντονες και φωτεινές των έργων τέχνης στους τοίχους τις επιφάνειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία που έχουν προστεθεί στα ράφια κι έχουν την τιμητική τους.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον υπέροχο φωτισμό που έχει «ντύσει» όλους τους χώρους του σπιτιού. Πέρα από τον φυσικό που εισέρχεται από τα μεγάλα παράθυρα, έχει επιμεληθεί με προσήλωση και ο τεχνητός σε θερμή απόχρωση, με αποτέλεσμα να κάνει το σπίτι να μοιάζει ακόμα πιο «ζεστό». Bonus, η «ζεστασιά» αυτή απογειώθηκε με την προσθήκη των patterned χαλιών.

Όλες οι αρχικές προσδοκίες των ιδιοκτητών, έγιναν πραγματικότητα, μιας και οι αρχιτέκτονες έδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαμόρφωσης του σπιτιού τρομερή προσήλωση ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Σαν βάση τους, επέλεξαν βασικά χρώματα και υλικά, γεγονός που λειτούργησε σαν τον τέλειο καμβά, πάνω στον οποίο δημιούργησαν ένα φανταστικό σκηνικό.

house-of-dorothy-prague-boq-architekti-12.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες από τους χώρους του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Tomas Dittrich, design\milk