fbpixel

Search icon
Search
Σκυρόδεμα και ξύλο σε απόλυτη αρμονία σε ένα ξεχωριστό σπίτι στο Λονδίνο
INTERIORS

Σκυρόδεμα και ξύλο σε απόλυτη αρμονία σε ένα ξεχωριστό σπίτι στο Λονδίνο

Mε την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio 1200 Works


Το 2020, τα αδέρφια Hugo, αρχιτέκτονες στο studio 1200 Works, δημιούργησαν ένα σπίτι στο οποίο το τσιμέντο έχει κυρίαρχη θέση, κατάλληλο για μια πλήρη, οικογενειακή ζωή. Το οικόπεδο, όπου βρίσκεται η κατοικία, είναι στα σύνορα του Brockley και του Crofton Park - πολύ κοντά σε τοποθεσίες-«διαμάντια» της περιοχής, όπως η αίθουσα χορού Rivoli και το Hillly Fields - εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από ένα απλό σκίτσο ως μέρος της πολεοδομικής άδειας. 

darfield-road-25-1200x800-yrg8A.jpg

Κάπως έτσι, κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα εγχείρημα που ήταν εντελώς δικό τους. «Μας πήρε ένα χρόνο για να φτιάξουμε το σχέδιο», λέει ο Hugo. «Ανασχεδιάσαμε πλήρως τη διάταξη». Το έργο τους σίγουρα απέδωσε καρπούς: το 2021, η κατοικία προκρίθηκε για το βραβείο Architects’ Journal Small Projects Award και το Manser Medal House of the Year.

Αποτίοντας φόρο τιμής στα σπίτια της περιοχής, το εξωτερικό έχει χτιστεί με τούβλο στο Λονδίνο σε σχήμα που μιμείται μια πεμπτουσία βικτοριανής κατοικίας. Περιλαμβάνει μια σύγχρονη ερμηνεία των παραθύρων σε προεξοχή, για παράδειγμα, καθώς και συγκεκριμένες λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε κλασικές λεπτομέρειες του 19ου αιώνα. 

darfield-road-26-1200x800-AQrQY.jpg

Ωστόσο, στο εσωτερικό, διηγείται μια εντελώς μοντέρνα ιστορία: δεν υπάρχουν στενοί διάδρομοι εδώ – αντίθετα, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι στον κάτω όροφο είναι εντελώς ενιαία, με άφθονο χώρο για να φιλοξενήσει αγαπημένα πρόσωπα. Κερδίζει επίσης μερικούς «πράσινους» πόντους, αποδίδοντας εξίσου καλά με τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας του Passivhaus, λόγω της εκτεταμένης αεροστεγής μόνωσης και του σκελετού από ινοπλισμένο σκυρόδεμα. 

darfield-road-1-1200x800-gyfik.jpg

Όσο ασχολούμαστε με το σκυρόδεμα, το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί γενναιόδωρα σε όλο το εσωτερικό, χυτευμένο για να σχηματίσει μονολιθικούς τοίχους, οροφές και πάγκους εργασίας. Αλλά μην φοβάστε – αυτό το σπίτι δεν είναι κρύο: ένα όμορφο γρανιτένιο terrazzo, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο πάτωμα στο κύριο σαλόνι, προσθέτει αρκετή περισσότερη προσωπικότητα, ενώ το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό φέρνει ζεστασιά. Η αίσθηση φιλοξενίας του χώρου είναι αδιαπραγμάτευτο ενώ το mix and match των διάφορων υλικών στις υφές το ανάγει σε ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό αριστούργημα. 

Υπάρχουν παιχνιδιάρικες ιδιορρυθμίες που «μαλακώνουν» επίσης τον χώρο, όπως μια έξυπνη γωνιά κάτω από τις σκάλες για να κρύβονται οι τετράποδοι φίλοι. Από τη μια πλευρά υπάρχει αυτή η αρχιτεκτονική αυστηρότητα, αλλά είναι επίσης ένα άνετο, λειτουργικό σπίτι που κάνει τόσο τους ανθρώπους όσο και τους σκύλους να περνάνε καλά.