fbpixel

Search icon
Search
Πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την fitness routine σας
WELLNESS

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την fitness routine σας

Γνωρίζατε πως το αλκοόλ έχει άμεση επίδραση στη ρουτίνα της γυμναστικής σας και στα αποτελέσματα της;


Είτε είστε fan των δροσερών cocktail, είτε απολαμβάνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί from time to time, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα ολικό detox. Η αποφυγή του αλκοόλ είναι αναμφισβήτητα καλό πράγμα όσον αφορά την υγεία σας και επιτρέπει στο σώμα σας να αποκομίσει όλα τα δυνατά οφέλη από τη διατροφή αλλά και την κάθε προπόνηση που κάνετε. Αν βγάλετε το αλκοόλ από την καθημερινότητα σας θα παρατηρήσετε κατευθείαν καλύτερες επιδόσεις και θα μπορείτε να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό σε κάθε workout.

Σας παρουσιάζουμε τους τρόπους που επηρεάζει άμεσα το αλκόολ τον οργανισμό σας - αλλά και το πως λειτουργεί ως εμπόδιο στο να κατακτήσετε τα fitness goals σας!
shutterstock-307030634.jpg

Αφυδάτωση

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αποστραγγίζει την υγρασία του σώματος και μάλιστα το 90 τοις εκατό των συμπτωμάτων του hangover παρουσιάζονται ως άμεσο αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Το νερό είναι το κλειδί για τη διατήρηση του σώματός μας σε υγιή λειτουργία και βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του, γεγονός που μπορεί να κάνει την άσκηση δύσκολη αν είμαστε αφυδατωμένοι. Εάν το αλκοόλ βρίσκεται στον οργανισμό σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί ταχύτερα από το συνηθισμένο και η θερμοκρασία του σώματός σας θα αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας την άσκηση δυσάρεστη. Επίσης, θα ιδρώνετε περισσότερο από ό,τι συνηθίζετε, γεγονός που θα αφυδατώσει περαιτέρω το σώμα σας.

Top tip: Αν πίνετε, προσπαθήστε να εναλλάσσετε το αλκοολούχο ποτό σας με ένα ποτήρι νερό, το οποίο δεν θα σταματήσει την αφυδάτωση, αλλά θα βοηθήσει στην ανακούφισή της.

shutterstock-552456949.jpg

Κούραση και ανοικοδόμηση των μυών

Το γαλακτικό οξύ, ο ένοχος για τις κράμπες, συσσωρεύεται όταν πίνουμε αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουμε πιο επώδυνες στιγμές κατά τη διάρκεια της προπόνησης μας όταν έχουμε hangover. Άλλες αναπόφευκτες καταστάσεις είναι η μυϊκή κόπωση που δε βοηθάει στην οικοδόμηση αλλά ούτε και στην επιδιόρθωση τους. Αν πίνετε συστηματικά, ο χρόνος αποκατάστασης μετά την προπόνηση θα είναι μακρύς και θα είναι πολύ δύσκολο να χτίσετε μυς γενικά.

shutterstock-2224406721.jpg

Επιδόσεις

Αν και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείστε την επόμενη μέρα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την απόδοση σας κατά τη διάρκεια της άσκησης - έτσι θα σας είναι πιο δύσκολο και δεν θα είστε τόσο ικανοποιημένοι μετά. Μια μελέτη έδειξε ότι το μεθύσι μπορεί να μειώσει την αερόβια απόδοσή σας κατά 11,4 τοις εκατό την επόμενη μέρα.

Σάκχαρα

Ως γνωστόν, το αλκοόλ περιέχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη μόλις χωνευτεί πλήρως. Αυτή η ξαφνική αιχμή σημαίνει ότι το σώμα υποφέρει από φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και κόπωση.

Top tip: Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα κρασιά ή τα cocktail που περιέχουν ζάχαρη ή σιρόπι αν σκοπεύετε να γυμναστείτε σύντομα μετά την κατανάλωση γιατί είναι γεμάτα ζάχαρη και θα επηρεάσουν την προπόνησή σας.

Λιγούρες

Έπειτα από μια μέρα που εμπεριείχε αλκοόλ, έρχεται ένα συνεχές craving λιπαρών και ανθυγειινών τροφίμων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ ενθαρρύνει την έξαρση μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται γαλανίνη, η οποία μας κάνει να επιθυμούμε τροφές πλούσιες σε λίπη. Αυτό το αίσθημα νωθρότητας και μια διατροφή χωρίς θρεπτικά συστατικά σημαίνει ότι το σώμα μας δεν τροφοδοτείται με τον σωστό τρόπο που κάνει με τη σειρά του και άσκηση πολύ δυσκολότερη.

Σας προκαλούμε, λοιπόν, να δώσετε προτεραιότητα στη σωματική σας υγεία και να αποφύγετε τους πειρασμούς. Cheers to a healthier you!