fbpixel

Search icon
Search
Pure Essence: Πώς να επιτύχετε μια ζωή απαλλαγμένη από καθετί χημικό
MAGAZINE

Pure Essence: Πώς να επιτύχετε μια ζωή απαλλαγμένη από καθετί χημικό

Βασισμένη σε φυσικά υλικά!


“Eco life” σημαίνει «ζωή απαλλαγμένη από καθετί χημικό». Δηλαδή, ποιοτική ζωή, βασισμένη σε φυσικά υλικά, που στην καθημερινότητά μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε.

Βιολογικά τρόφιμα

Είναι τρόφιμα των οποίων η καλλιέργεια στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, σε μη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών και σε φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και ζιζανίων.

shutterstock-1420467032.jpg

Πώς επιβεβαιώνω ότι είναι βιολογικά;

  • Πρέπει να είναι συσκευασμένα και να διαθέτουν την ανάλογη ένδειξη από επίσημο φορέα πιστοποίησης. Τέτοιοι είναι οι: ΔΗΩ, Φυσιολογική ΕΠΕ και ΣΟΓΕ.
  • Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
  • Τα μη τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα πρέπει να έχουν σ’ εμφανές σημείο τα πιστοποιητικά από τον επίσημο οργανισμό πιστοποίησης. Καλό είναι να τ’ αναζητάτε από τον παραγωγό ή το κατάστημα που ψωνίζετε.

    Όσον αφορά στα ζωικά βιολογικά τρόφιμα, όπως κρέας, πουλερικά, αβγά, η παραγωγή τους στηρίζεται στην ιδιαίτερη φροντίδα για καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία καταναλώνουν φυσικές ζωοτροφές. Στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή αλλαγή του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων. Φροντίστε πάντα ν’ αναζητάτε την ένδειξη πιστοποίησης.

    Θρεπτική αξία

    Τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερη επί ξηρού περιεκτικότητα, που σημαίνει πως στα συμβατικά υπάρχει περισσότερο νερό. Από εργαστηριακές μετρήσεις φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε προϊόντα όπως η πατάτα και τα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης, είναι πιο πλούσια σε ορισμένα μικροθρεπτικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο. Επιπλέον, έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά: λυκοπένιο η ντομάτα, πολυφαινόλες οι πατάτες, φλαβονοειδή τα μήλα και ρεσβερατρόλη το κόκκινο κρασί. Ακόμη και η πρωτεΐνη τους είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.

    shutterstock-1806637720.jpg

    Ποια τρόφιμα να επιλέγω;

    Ιδανικά, είναι καλύτερο να προτιμάμε τα βιολογικά, κι όχι τα προϊόντα που θεωρούνται επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα ή ορμόνες. Από τα φρούτα, αυτά που επιβαρύνονται περισσότερο είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κεράσια, τα βατόμουρα και τα σταφύλια, ενώ από τα λαχανικά, οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι και κάποια κηπευτικά, όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές. Τα φρούτα με τα λιγότερα κατάλοιπα είναι τα εσπεριδοειδή, ενώ από τα λαχανικά είναι αυτά του χειμώνα: το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια και ο αρακάς.

    Καλλυντικά χωρίς χημικά

    Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μπορείτε να βρείτε εύκολα και να χρησιμοποιείτε καλλυντικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά κυρίως προς το δέρμα σας - για την περίοδο της εγκυμοσύνης, και όχι μόνο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που είναι απαλλαγμένα από χημικά και parabens. Όλα όσα χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε και στο www.hautenature.net, όπως αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο, κρέμες περιποίησης χωρίς parabens, προϊόντα για βρέφη κι εγκύους, αρωματικά χώρου κ.ά.

    Απορρυπαντικά ρούχων & καθαριότητας σπιτιού χωρίς χημικά

    Πολλές μορφές αλλεργιών προέρχονται από τα χημικά στ’ απορρυπαντικά. Πλέον, μπορείτε να περιποιείστε τα ρούχα σας επιλέγοντας προϊόντα καθαρισμού φτιαγμένα αποκλειστικά από φυσικά υλικά. Έτσι, προστατεύετε το περιβάλλον, τα ρούχα, και φυσικά, το δέρμα σας!


    .jpg

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021