Έπειτα από μια χειμερινή περίοδο σε lockdown, ο οργανισμός, το σώμα και η επιδερμίδα μας είναι πιο ανέτοιμα από ποτέ να δεχτούν τις ακτίνες του ήλιου. Πέρα από την ώριμη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδεικνύουμε κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία, μπορούμε παράλληλα να ενισχύσουμε το μαύρισμα και να προστατευτούμε από τα εγκαύματα και τις υψηλές θερμοκρασίες μ’ έναν πολύ απολαυστικό τρόπο, την κατάλληλη διατροφή.
Για να προετοιμάσετε σωστά το δέρμα σας για την έκθεση στον ήλιο, είναι σημαντικό να εισάγετε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Για τον σκοπό αυτό εφοδιαστείτε με τρόφιμα πλούσια σε:
Β-καροτένιο
Είναι ένα φυτικό θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για την προστασία της επιδερμίδας, καθώς διεγείρει άμεσα την παραγωγή μελανίνης και προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική θερμότητα, όπως το ερύθημα και το ηλιακό έγκαυμα. Πώς ενεργεί; Όταν η UV ακτινοβολία ακουμπήσει το δέρμα, το β-καροτένιο «αυτοκαταστρέφεται», για να προστατεύσει τα κύτταρα του σώματος. Τροφές πλούσιες σε αυτό είναι τα καρότα, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα καρπούζια, τα κεράσια και το μάνγκο. Σημαντικές πηγές του είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και η ρόκα, αλλά και το μπρόκολο κι ο αρακάς.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Για να εξασφαλιστεί ένα τέλειο μαύρισμα, η επιδερμίδα σας πρέπει να είναι λεία, τονωμένη κι ενυδατωμένη. Πολύτιμο σύμμαχο αποτελούν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ως άμυνα ενάντια στην πρόωρη γήρανσή της, καθώς διατηρούν την ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγιστοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός, οι αντσούγιες, το σκουμπρί και ο ξιφίας, τα οστρακοειδή, το tofu, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το λινέλαιο, το φουντουκέλαιο και το κραμβέλαιο.
Αντιοξειδωτικό σελήνιο και βιταμίνες A, C και E
Το σελήνιο είναι ένα υποτιμημένο ιχνοστοιχείο, παίζει, όμως, μεγάλο ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη βιταμίνη Ε επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Υπάρχει κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τις σαρδέλες, τον τόνο, τις γαρίδες, τα φιστίκια Βραζιλίας και τους ηλιόσπορους. Όσον αφορά στη βιταμίνη Α, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων κι επομένως εκτελεί προστατευτική λειτουργία. Η C, από την άλλη, αυξάνει τις φυσικές άμυνες του δέρματος, προστατεύει τα τριχοειδή και ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης. Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στο ακτινίδιο, στο λάχανο, στις φράουλες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις μαύρες σταφίδες και αλλού.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε
Στον αντίποδα, υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να περιορίσετε, όπως το αλκοόλ, οι γρανίτες και τα αναψυκτικά. Έχουν υπερβολική ζάχαρη, είναι εχθροί της υγείας και της ομορφιάς μας και ειδικά το καλοκαίρι αντενδείκνυνται, καθώς ενισχύουν την αφυδάτωση. Λιγότερο συχνά θα πρέπει να καταναλώνετε και τα κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν στα λιπαρά κρέατα και τα τυριά. Αποφύγετε, επίσης, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς επιβαρύνουν την πέψη, και ιδανικά, αποκλείστε από το διαιτολόγιό σας οτιδήποτε περιέχει μαργαρίνες, όπως τα σφολιατοειδή.
Η διατροφή της παραλίας
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξετε πολύχρωμες δροσερές σαλάτες. Για ένα χορταστικό και θρεπτικό αποτέλεσμα ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Κάντε μια βάση με πρασινάδες και όσπρια, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κινόα ή κους κους.
- Προσθέστε εποχικά λαχανικά και φρούτα, ωμά ή ψητά.
- Συμπληρώστε με μια πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, αβγό, σολομό ή τόνο.
- Ενισχύστε τη γεύση με μια θρεπτική έκπληξη, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, καλαμπόκι.
- Ολοκληρώστε μ’ ένα σπιτικό dressing. Προτιμήστε το λαδολέμονο ή το λαδόξιδο, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε βότανα, μυρωδικά ή μπαχαρικά για επιπλέον γεύση και άρωμα, και όχι όσες σος έχουν ως βάση τους τη μαγιονέζα ή είναι συσκευασμένες, καθώς αποτελούν θερμιδικές βόμβες.
Για επιπλέον ενυδάτωση του οργανισμού σας, δείξτε την ίδια δημιουργικότητα και στα smoothies, αναμειγνύοντας εποχικά φρούτα και λαχανικά με γιαούρτι, γάλα ή νερό. Όσον αφορά στα σνακ, η καλύτερη επιλογή είναι τα εποχικά φρούτα και οι ξηροί καρποί, που είναι θρεπτικοί, χορταστικοί και δε χαλάνε στις υψηλές θερμοκρασίες. Μερικές ακόμη υγιεινές επιλογές είναι τα αποξηραμένα φρούτα, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα κριτσίνια ολικής άλεσης ή κάποια σπιτική μπάρα δημητριακών.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ένα: να πείτε «όχι» σε δραστικές δίαιτες το καλοκαίρι. Διαφορετικά, θα επιβαρύνετε διπλά τον οργανισμό, το δέρμα και τα μαλλιά σας, καθώς η ανάπτυξή τους επηρεάζεται καθοριστικά από τη -χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά- διατροφή και τις υπερβολικά λίγες θερμίδες.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021
Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα ενδιαφέροντα νέα κι όχι μόνο!