fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα αποκτήσουν τα παιδιά σας τέλειο χαμόγελο
MAGAZINE

Πώς θα αποκτήσουν τα παιδιά σας τέλειο χαμόγελο

O Ειδικός Ορθοδοντικός Χαράλαμπος Χατζηκαλλινικίδης δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη στοματική υγεία των παιδιών



Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για τα παιδιά μας; 

Η σωστή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι η πρόληψη με έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό; 

Η καταλληλότερη ηλικία είναι στα 7 έτη. Ο λόγος είναι ότι τα σοβαρότερα ορθοδοντικά προβλήματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τότε. Πολλοί νομίζουν ότι το παιδί είναι πολύ μικρό σε αυτήν την ηλικία και ότι θα πρέπει να περιμένουν να αλλάξει όλα τα μόνιμα δόντια του. Ο ειδικός ορθοδοντικός θα αξιολογήσει την κατάσταση, συμβουλεύοντας ανάλογα.

Τι να περιμένουμε στην πρώτη επίσκεψη; 

Η πρώτη επίσκεψη συνήθως περιλαμβάνει μια απλή κλινική εξέταση στην οποία ο ορθοδοντικός:

1. Είτε θα διαπιστώσει ότι όλα βαίνουν καλώς και θα παραπέμψει τους γονείς σε έναν μελλοντικό έλεγχο, ανάλογα με την εκτίμησή του για την αλλαγή των δοντιών του παιδιού.

2. Είτε κρίνοντας ότι απαιτείται μια προληπτική παρέμβαση, θα προτείνει μια θεραπεία, η οποία είναι συνήθως αρκετά εύκολη για τον μικρό ασθενή και μπορεί να τον γλιτώσει από μελλοντική θεραπεία. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, είναι μικρού κόστους και σύντομη.

3. Είτε πιο σπάνια, θα διαπιστώσει ένα σοβαρό ορθοδοντικό πρόβλημα και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Κάποιες φορές, ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία, έντονα ορθοδοντικά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Ο κίνδυνος να περάσουν απαρατήρητα είναι σημαντικός, οδηγώντας σε δύσκολες και δυσεπίλυτες καταστάσεις. Τέτοιες είναι η έντονη δυσαρμονία των γνάθων, η υπερβολική πρόταξη των πάνω δοντιών, υπεράριθμα δόντια ή ακόμη και η εκ γενετής απουσία κάποιων δοντιών.

shutterstock-76122748.jpg


Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό δεν περιλαμβάνει δύσκολες και περιπλοκές διαδικασίες και μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για το παιδί, που θα αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και θα το βοηθήσει στις μελλοντικές επισκέψεις του και σε άλλους γιατρούς. Η σωστή επικοινωνία και προσέγγιση, αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία, όπως οι ενδοστοματικοί σαρωτές (intraoral scanner), μπορεί να μεταμορφώσουν την πρώτη επίσκεψη σε ένα ευχάριστο «παιχνίδι», εξοικειώνοντας το παιδί με τη διαδικασία της εξέτασης στο ιατρείο.

Γιατί να πάω το παιδί μου στον ορθοδοντικό εφόσον δεν έχει αλλάξει τα παιδικά του δόντια; Μπορεί να ξεκινήσει ορθοδοντική και να βάλουμε σιδεράκια ενώ έχει ακόμη τα «πρώτα» δόντια;

Ο ειδικός ορθοδοντικός είναι ο μόνος κατάλληλος να διαγνώσει πιθανόν ένα σοβαρό ορθοδοντικό πρόβλημα, το οποίο θα διαφύγει της προσοχής. Πολλά προβλήματα δεν αφορούν στα δόντια, αλλά στο οστό και τις γνάθους. Υπάρχουν πολλοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί ειδικά σχεδιασμένοι για τις μικρές ηλικίες. Πολλές φορές, μια απλή και σχετικά οικονομική ορθοδοντική παρέμβαση μπορεί να γλιτώσει από χρονοβόρες και ακριβές θεραπείες στο μέλλον.

Πόσο θα ταλαιπωρηθεί το παιδί μου μπαίνοντας σε αυτήν τη διαδικασία, με δεδομένο ότι είναι πολύ μικρό ακόμη για να συνεργαστεί; 

Μάλλον καθόλου! Οι σημερινές θεραπείες είναι ανώδυνες. Η σύγχρονη ορθοδοντική, ιδιαίτερα οι διαφανείς νάρθηκες, μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη και αποτελεσματική λύση. Το παιδί κάθεται ελάχιστα στην οδοντιατρική καρέκλα. Οι μικροί ασθενείς, όταν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και τους σεβαστείς, συνεργάζονται εξαιρετικά. Η ορθοδοντική σήμερα μπορεί να είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά. Εξατομικευμένοι μηχανισμοί, όπως μασελάκια, σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες, προσαρμόζονται στις επιθυμίες κάθε μικρού μας φίλου.

17a4439-1.jpg

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Ορθοδοντικό Χαράλαμπο Χατζηκαλλινικίδη DDS, MSc., απόφοιτο της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με ειδικότητα Ειδικού Ορθοδοντικού του Royal Dental College Aarhus της Δανίας και μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Washington, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αοράτων Ναρθήκων, πιστοποιημένο ορθοδοντικό στην τεχνική Invisalign (Diamond Provider) και στη γλωσσική τεχνική Incognito Appliance System-Invisible braces, για τις πληροφορίες.

Info:

τηλ. 2310 262298, Βογατσικού 10, www.xatzikallinikidis.gr, instagram: xatzikallinikidis.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021