Το δέρμα είναι ο πιο ορατός δείκτης γήρανσης. Τα σημάδια μπορεί να είναι αισθητά ήδη από τη δεκαετία των 20, αλλά οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν συνήθως στη δεκαετία των 40, 50 και 60. Και ενώ κάποιες αιτίες δεν μπορούν να βοηθηθούν - η εγγενής φθορά των κυττάρων του δέρματός σας με την πάροδο του χρόνου - ο τρόπος που ζείτε τη ζωή σας, από τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο μέχρι το πόσο πίνετε και τα επίπεδα άγχους σας, αντανακλάται στο δέρμα σας. Φυσικά, κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Η γενετική, το περιβάλλον, ο τύπος του δέρματος και οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την ωρίμανση του δέρματος και τον τρόπο με τον οποίο γερνάει. Όλοι περνάμε την ίδια διαδικασία γήρανσης, αλλά την περνάμε σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας.
Εξαρτάται από εσάς πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτές τις αλλαγές, αλλά αν είστε περίεργοι να κατανοήσετε τα σημάδια της ωρίμανσης του δέρματος και να διαχειριστείτε την υγεία του, συγκεντρώσαμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε
Πώς αλλάζει το δέρμα μας στα 40;
Η δεκαετία των 40 είναι μια μεταβατική περίοδος, όταν τα επίπεδα του κολλαγόνου - μιας πρωτεΐνης που συνθέτει ένα μεγάλο μέρος του δέρματος και άλλων συνδετικών ιστών - πέφτουν και η υφή και το χρώμα του δέρματος αποκτούν νέα χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε λεπτότερο, πιο χαλαρό δέρμα, υπερμελάγχρωση ή ρυτίδες - όλες αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και στη δεκαετία των 50, 60 και μετά. Οι ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος που περιέχουν λιγότερη μελανίνη τείνουν να υφίστανται μεγαλύτερη φωτοκαταστροφή από τις υπεριώδεις ακτίνες και να εμφανίζουν λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ηλιακές κηλίδες νωρίτερα στη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στην υπερμελάγχρωση, η οποία περιλαμβάνει τις σκούρες κηλίδες, το μέλασμα και τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος.
Στα τέλη της δεκαετίας των 30 έως τα μέσα της δεκαετίας των 40, οι γυναίκες μπορεί επίσης να εισέλθουν στην περιεμμηνόπαυση, το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης. Οι χαμηλότερες ποσότητες οιστρογόνων που ακολουθούν μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα κολλαγόνου του δέρματός σας, καθώς και την ικανότητά του να διατηρεί τα κεραμίδια - λιπίδια που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας του δέρματός σας - γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ξηρό, τραχύ δέρμα.
Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τα σημάδια γήρανσης στα 40 σας, μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε διαδικασίες όπως οι θεραπείες με λέιζερ και τα χημικά πίλινγκ, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι το υπόλοιπο σώμα σας. Θα πρέπει να κοιμάστε αρκετά για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αναγεννήσει τα κύτταρα του δέρματός σας, να τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να εφοδιάσετε το δέρμα σας με θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και να ελαχιστοποιήσετε το στρες για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης, η υπερβολική ποσότητα της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών που φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε φλεγμονή και ακμή - γι' αυτό και θα πρέπει να αφήσετε πίσω σας κάποιες από τις άλλες συνήθειες φροντίδας του δέρματος που έχετε αποκτήσει νωρίτερα στη ζωή σας, όπως το να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας.
Εκτός από τα χημικά peeling και τις θεραπείες με λέιζερ που μπορεί να εξετάσετε, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μιας ποιοτικής ρετινόλης. Η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται στα τέλη της δεκαετίας των 20 με αρχές της δεκαετίας των 30 και ο κυτταρικός κύκλος εργασιών αρχίζει να επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη υφή και θαμπή εμφάνιση του δέρματος. Τα ρετινοειδή μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις δύο αυτές ανησυχίες, επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος και την υπερμελάγχρωση.
Πώς αλλάζει η επιδερμίδα μας στα 50;
Καθώς γερνάτε, η ικανότητα του οργανισμού σας να αναπληρώνει το κολλαγόνο μειώνεται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο. Τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της απώλειας των οιστρογόνων, τα επίπεδα κολλαγόνου ενός ατόμου μπορεί να μειωθούν έως και 30% - με αποτέλεσμα ακόμη πιο λεπτό, ξηρό, τραχύ δέρμα και πιο ορατές ρυτίδες σε όλους τους τύπους δέρματος. Αυτό καθιστά τη δεκαετία των 50 ιδανική στιγμή για να αναβαθμίσετε τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας για να ενισχύσετε τα επίπεδα κολλαγόνου, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Καθώς το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο από την απώλεια κολλαγόνου, γίνεται επίσης πιο εύθραυστο, οπότε ίσως να θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί στη φροντίδα του πέρα από το πρόσωπό σας - το λαιμό, το στήθος, τα χέρια ή οποιαδήποτε άλλα μέρη που εκτίθενται συχνά στο ηλιακό φως.
Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια τριχόπτωση ή αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες σας. Μέχρι την ηλικία των 49 ετών, πάνω από το 25% των γυναικών θα έχουν αισθητή αραίωση ή απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο International Journal of Women's Dermatology. Θεωρείται ότι καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων έχουν μειωθεί και τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο πυκνοί.
Οι αλλαγές που παρατηρούμε στην επιδερμίδα μας στα 60
Το δέρμα σας συνεχίζει να γίνεται λεπτότερο και πιο εύθραυστο καθώς περνάτε στη δεκαετία των 60. Όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερο ο φραγμός του δέρματός σας αρχίζει να διακυβεύεται. Το κονίαμα που συγκολλάει το δέρμα αρχίζει να γίνεται λίγο ραγισμένο, οπότε είναι σημαντικό να φροντίζετε να ενυδατώνετε και να ενυδατώνεστε πολύ περισσότερο στα 60 σας.
Τα κεραμίδια και άλλα λιπίδια αποτελούν αυτό το κονίαμα, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα με κεραμίδια για να αποκαταστήσετε το φράγμα του δέρματός σας. Επιπλέον, για να ενισχύσετε την ενυδάτωση του δέρματός σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης έναν υγραντήρα, καθώς και προϊόντα με υαλουρονικό οξύ για να μειώσετε την ξηρότητα και τον κνησμό. Και φυσικά, με χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα κολλαγόνου, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να ενισχύσετε την παραγωγή σας, ίσως με πεπτίδια κολλαγόνου, καθώς και με αυξητικούς παράγοντες κολλαγόνου. Να έχετε επίσης υπόψη σας τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνετε σε αυτό το σημείο και τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ξηρότητα του δέρματος, όπως στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Με το λεπτότερο δέρμα, οι μώλωπες γίνονται επίσης μια πιο σημαντική ανησυχία- το λεπτότερο δέρμα απλά μελανιάζει πιο εύκολα. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα και στεροειδείς κρέμες που μπορεί να παίρνετε μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ιστό που συνδέει τα κύτταρα του δέρματος, κάνοντας το δέρμα σας ακόμα πιο λεπτό - και επομένως πιο επιρρεπές σε μώλωπες, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι βάζετε στο σώμα σας και στο δέρμα σας.
Τέλος, να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αντιμετωπίσετε τις δερματικές σας ανησυχίες. Μια σωστή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ανησυχίες που σχετίζονται με τη γήρανση και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς, λαμπερού δέρματος.
Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που πρέπει να αγκαλιάζεται. Προσεγγίζοντάς την με αυτό-συμπόνια και προσαρμόζοντας τις πρακτικές φροντίδας του δέρματός μας στις εξελισσόμενες ανάγκες, μπορούμε να αγκαλιάσουμε την ομορφιά της γήρανσης!
Κεντρική φωτογραφία: @gwynethpaltrow