fbpixel

Search icon
Search
Πονόλαιμος: Τα πιο δραστικά ροφήματα που θα σας ανακουφίσουν
HEALTH

Πονόλαιμος: Τα πιο δραστικά ροφήματα που θα σας ανακουφίσουν

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να απαλλαγείτε από τον πόνο


Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του φθινοπώρου με τη θερμοκρασία να πέφτει συνεχώς. Τα κρυολογήματα και πιο συγκεκριμένα ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους περισσότερους από εμάς. Αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα με το που κρυώσουμε και μπορεί πραγματικά να μας ταλαιπωρήσει για αρκετές ημέρες. Μην ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχουν γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να τον αντιμετωπίσουμε. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τα ροφήματα, τα οποία θα γίνουν ο καλύτερος σας σύμμαχος και θα σας ανακουφίσουν πολύ γρήγορα!

Τσάι με μέλι 

shutterstock-535363120.jpg

Το πρώτο και πιο δημοφιλές ρόφημα, το οποίο καταπραΰνει τον πονόλαιμο δεν είναι άλλο από το τσάι με μέλι. To τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει ιογενείς ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα. Παρέχει επίσης ένα τέλειο όχημα για το μέλι, ένα φυσικό καταπραϋντικό του πονόλαιμου. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Χαμομήλι 

shutterstock-1059136718.jpg


Παραμένοντας στο τσάι δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι ένα φυσικό καταπραϋντικό. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για ιατρικούς σκοπούς και ειδικά για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εισπνοή ατμού χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου. Το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να προσφέρει το ίδιο όφελος. Μπορεί επίσης να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που ερέθισε το λαιμό σας.

Σιρόπι γλυκόριζας 

shutterstock-1483244843.jpg


H γλυκόριζα είναι μια ρίζα με γλυκιά γεύση και μαλακτικές ιδιότητες. Δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση που μαλακώνει την ενοχλητική φαγούρα του ερεθισμένου λαιμού. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, πρέπει να βράσετε 15 γρ. γλυκόριζας σε 5 κούπες νερό για 45-60 λεπτά, μέχρις ότου η ρίζα να απελευθερώσει όλη της τη γλύκα και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε.

Ρόφημα με σκόρδο και τζίντζερ 

shutterstock-1701934753.jpg


Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Pίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ. Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Mπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.

Ρόφημα κανέλας 

shutterstock-1193442040.jpg


Η κανέλα έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και δεν είναι λίγοι αυτοί που την επιλέγουν για τις περιόδους του κρυολογήματος. Μάλιστα, το ρόφημα της βοηθάει ιδιαίτερα και στον πονόλαιμο. Τι χρειάζεται να κάνετε για να το φτιάξετε; Διαλύστε 2 κουταλάκια μέλι κατά προτίμηση ευκαλύπτου μέσα σε ένα ποτήρι με βραστό νερό, προσθέστε 2-3 κουταλάκια κανέλας και τέλος τρίψε μέσα λίγο πιπέρι. Ανακατέψτε το μείγμα σας αρκετά καλά και πιείτε το. 

Φασκόμηλο 

shutterstock-1014319855.jpg


Το φασκόμηλο είναι ένα δημοφιλές βότανο στο μαγείρεμα, αλλά έχει επίσης πολλές θεραπευτικές χρήσεις. Μπορεί να βοηθήσει με πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις και να ανακουφίσει από τον πόνο του λαιμού. Τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα του φασκόμηλου αποδίδονται σε τερπένια και τερπενοειδείς ενώσεις που βρίσκονται στο φυτό. Το εχινάτσια είναι ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την καταπολέμηση των βακτηρίων.

Ρόφημα με εχινάκεια

shutterstock-1414100273.jpg


H εχινάκεια είναι ένα άνθος που βοηθά στην τόνωση του αμυντικού συστήματος και μέσω αυτής της συνολικής της δράσης μπορεί να έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα και στον πονόλαιμο. Για να ετοιμάσετε το ρόφημα, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας εχινάκεια. Bράστε τον ανθό για 2-3 λεπτά. Kάντε γαργάρες και στη συνέχεια πιείτε το.