fbpixel

Search icon
Search
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι τελευταίες εξελίξεις και οι δραματικές προεκτάσεις των διαδοχικών επιθέσεων
PEOPLE & MOMENTS

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι τελευταίες εξελίξεις και οι δραματικές προεκτάσεις των διαδοχικών επιθέσεων

Όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση - Αυξάνονται τα ερωτηματικά


Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν, είναι και -δυστυχώς- θα συνεχίσει να είναι πολύ-πολύ δύσκολη. Οι επιθέσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές διαδέχονται η μία την άλλη και η φρίκη του πολέμου έχει καλύψει το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και πολύ μεγάλες ακόμη εκτάσεις. Άνθρωποι αγνοούνται, άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι έχουν έχουν τραυματιστεί κι άλλοι, αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, προσπαθώντας να παραμείνουν ζωντανοί κι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς γίνεται.

Την ίδια στιγμή, όλος ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις κι ελπίζει πως όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα, αν και σε αυτή τη φάση, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, με την επόμενη μέρα να μοιράζει πιο αβέβαιη από ποτέ...

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση!

Η επίσκεψη Biden και τα ξεκάθαρα μηνύματα

Μία ημέρα μετά από το τρομακτικό -και προφανώς κατακριτέο- χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Joe Biden ταξίδεψε στο Ισραήλ κι είχε μία σειρά από συνομιλίες εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς, που μαίνεται. Αυτός που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ήταν ο Benjamin Netanyahu, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν στο Τελ Αβίβ, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας ήταν εξαιρετικά αυστηρά, καθώς η Χαμάς έχει επανειλημμένα στοχεύσει το αεροδρόμιο με ρουκέτες. «Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση», σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατόν, καλώντας τη χώρα να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα είναι ξεκάθαρα τεταμένο κι όλοι πλέον παραδέχονται πως ακόμη κι η πιο μικρή στρατηγική κίνηση, μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις που παρακολουθούμε όλοι μας. Ίσως μία από τις πιο σημαντικές, είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να περάσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες, με τον όρο ότι η Χαμάς δε θα πάρει την ανθρωπιστική βοήθεια για δική της χρήση. «Οι πολίτες της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καταφύγιο. Εάν η Χαμάς κατασχέσει τα φορτηγά ή δεν επιτρέψει να περάσουν, θα τερματιστεί η προσπάθεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Joe Biden και δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά του. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ οι αλληλοκατηγορίες για την πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ- Αχλί της Γάζας συνεχίζονται, με τη μία πλευρά να συνεχίζει να κατηγορεί την άλλη, για μία έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες και μικρά παιδιά κι έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

shutterstock-2373748227.jpg

Ο τραγικός απολογισμός και το χάος στην Ευρώπη!

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε πως 3.500 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 12.000 είναι τραυματίες από την έναρξη του πολέμου και μετά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη δική του μεριά, να σημειώνει στο πλαίσιο συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο. Οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική». Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σε δύο ημέρες στο Κάιρο για μία πολυμερή Διάσκεψη κι εκεί θα μεταφέρει και τις θέσεις της Ελλάδας, την στιγμή που και σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει σημάνει συναγερμός.

Είναι ενδεικτικό, ότι στη Γαλλία εκκενώθηκαν από το πρωί σήμερα τα αεροδρόμια του Μπορντό, της Λιλ, του Μονπελιέ, του Μπωβαί και της Νάντης, λόγω απειλής για βόμβα, με τις αρχές να είναι επί ποδός, ενώ παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στις πτήσεις. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη μέρα συναγερμού στη χώρα, καθώς και χθες εκκενώθηκαν αρκετά αεροδρόμια, ενώ γενικότερα υπάρχει κινητοποίηση και ανησυχία και σε πολλά, άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπό το φόβο κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά από πολλά απειλητικά μηνύματα. Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τρομοκρατικά χτυπήματα, από φανατικούς ισλαμιστές, όπως συνέβη και στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες, όταν εκτελέστηκαν δύο άνθρωποι που έκαναν το... λάθος να φορέσουν μπλούζες με σημαία της Σουηδίας. Δεν υπάρχουν δύο όψεις, δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο. Στη θέα ενός μικρού παιδιού που τρέμει ολόκληρο εν μέσω βομβαρδισμών κι ενός πατέρα που κρατάει στα χέρια το άψυχο σώμα της κόρης ή του γιου του, τα λόγια μοιάζουν να είναι περιττά...