fbpixel

Search icon
Search
Ποιο είναι το παγωτό με τις λιγότερες θερμίδες;
MAGAZINE

Ποιο είναι το παγωτό με τις λιγότερες θερμίδες;

Ice cream lovers, ενωθείτε!


Το γλυκό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα το παγωτό. Η γλυκύτητα και η αίσθηση δροσιάς που χαρίζει το κάνουν πρώτο στις προτιμήσεις όλων, μεγάλων και μικρών! Η παγωμένη αυτή λιχουδιά είναι ένα ιδιαίτερο σνακ, που, αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα, μπορεί να προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι η διατροφική αξία του; 

Το παγωτό φτιάχνεται κυρίως με γάλα, το όποιο, αναλόγως του τρόπου παρασκευής του, μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημιάπαχο ή πλήρες. Μπορεί, επίσης, να περιέχει βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα ή χυμό φρούτων, ξηρούς καρπούς κ.ά. Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη, αφού παρουσιάζει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Συγκεκριμένα, το παγωτό προσφέρει:

• Μαγνήσιο,

• φώσφορο,

• βιταμίνες: C, Α, D, E και του συμπλέγματος B,

• καζεΐνη,

• λακτόζη,

• ασβέστιο.

Πόσες θερμίδες έχει; 

shutterstock-1912872640.jpg

Η ενεργειακή αξία του κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γρ., ανάλογα πάντα και με το τι περιέχει. Τα παρφέ κι αυτά που είναι εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, επικάλυψη σοκολάτας και σαντιγί έχουν περισσότερο λίπος. Συγκεκριμένα, ένα παρφέ σοκολάτας (100 γρ.) έχει 19 γρ. λίπος και 220 χιλιοθερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα απλού παγωτού σοκολάτας, 11 γρ. λίπος και 200 χιλιοθερμίδες.

Τα τύπου σορμπέ κι οι γρανίτες έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος, κι αυτό γιατί παρασκευάζονται από φρούτα και συνήθως δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά, όπως γάλα ή κρέμα γάλακτος. Έτσι, 100 γρ. γρανίτας φρούτου έχουν μόνο 105 χιλιοθερμίδες και ίχνη λίπους, ενώ 100 γρ. sorbet, περίπου 115 χιλιοθερμίδες και 5,5 γρ. λίπος.

Όσα είναι με 0% λιπαρά (ξυλάκι βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας) είναι καλή λύση, γιατί έχουν ίχνη λίπους και μόνο 125 χιλιοθερμίδες ανά 100 γρ., σε σχέση με το κανονικό ίδιου τύπου παγωτό που διαθέτει 8,5 γρ. λίπος και 180 χιλιοθερμίδες.

Από όλες τις γεύσεις μη συσκευασμένου παγωτού (χύμα), επιλέξτε τις πιο κλασικές, όπως βανίλια, σοκολάτα ή φράουλα. Συγκρίνοντας το λίπος και τις θερμίδες της κάθε γεύσης σε ποσότητα 100 γρ., αυτές οι τρεις είναι οι πιο light εκδοχές, καθώς περιέχουν αντίστοιχα:

• Σοκολάτα: 235 Kcal και 11 γρ. λίπος

• Βανίλια: 180 Kcal και 7,6 γρ. λίπος

• Φράουλα: 145 Kcal και 6,5 γρ. λίπος

Ποιο παγωτό να επιλέξω; 

Πύραυλο, ξυλάκι ή κουπάκι; Από τα συσκευασμένα, διαλέξτε το ξυλάκι, διότι αποτελείται από λιγότερη ποσότητα παγωτού, άρα έχει και λιγότερες θερμίδες. Η ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80 ml, που αντιστοιχεί στη μικρή συσκευασία.

Extra tip: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία που είστε έτοιμοι ν’ αγοράσετε. Αποφύγετε όσα έχουν αλλοιωμένο περιτύλιγμα -σχισμένο ή ξεθωριασμένο ή χτυπημένο-, καθώς επίσης κι αυτά που φαίνονται ότι έχουν λιώσει και καταψυχθεί εκ νέου (είναι αυτά που γεμίζουν «κρυστάλλους»).

Παγωτό Γρανίτα με Raspberries και σπόρους Chia

1-avdwG.webp

Υλικά:

- 1/2 φλ. γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη

- 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

- 3/4 φλ. raspberries

- 2 κ. σ. σπόροι Chia

- 1 κ. σ. τρίμμα καρύδας

- 8 σταγόνες υγρή stevia

Πώς να το φτιάξετε; Ανακατέψτε όλα τα υλικά σ’ ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε το στο ψυγείο για 4 ώρες. Αδειάστε το μείγμα σε 4 θήκες για γρανίτα και βάλτε τες στην κατάψυξη όλο το βράδυ.

img-1fd717688232ad93c59802df0fff9485-v.jpg

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022