fbpixel

Search icon
Search
Περπάτημα VS Τρέξιμο: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;
WELLNESS

Περπάτημα VS Τρέξιμο: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Ποια είναι τελικά η πιο ασφαλής επιλογή;


Είμαστε βέβαιοι πως έχετε αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές ένα μεγάλο και πολύ συχνό δίλημμα: «Να περπατήσω ή να τρέξω; Ποιο είναι πιο ωφέλιμο για εμένα και τον οργανισμό μου;». Ναι, δεν διστάζουμε να σας αποκαλύψουμε πως έχουμε βρεθεί και εμείς σε αυτή τη θέση και έχουμε προβληματιστεί αρκετά, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό, λοιπόν, σήμερα ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε έγκυρα και έγκαιρα, ώστε να κατανοήσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα του περπατήματος και του τρεξίματος, όσο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και χρειάζεται να λάβουμε υπόψη, ώστε να μπορέσουμε να αθληθούμε με ασφάλεια, αποκομίζοντας όλα τα απαραίτητα οφέλη που έχει ανάγκη το σώμα μας.

Walking

shutterstock-1801753909.jpg

Ποια είναι τα οφέλη του περπατήματος;

Ασφαλώς, τα πλεονεκτήματα που διαθέτει το συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι αναρίθμητα και άκρως εντυπωσιακά. Αναλυτικότερα, συμβάλλει στην μείωση της δυσκαμψίας και των φλεγμονών στις αρθρώσεις, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου που βρίσκονται στο αίμα μας και κατ΄επέκταση την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη ροή οξυγόνου και βελτιώνει την πεπτική διαδικασία, αλλά και τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στην εντερική κοιλότητα. Ταυτόχρονα, αξίζει να επισημάνουμε πως κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας αποβάλλει τις τοξίνες, ενώ έχει παρατηρηθεί πως βελτιώνεται και αυξάνεται κατακόρυφα η σεξουαλική δραστηριότητα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Εσείς έχετε μάθει ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος βαδίσματος, ώστε να μη θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο; Θα πρέπει όταν περπατάτε ο κορμός σας να είναι μακρύς, να έχετε μέσα την κοιλιά, έξω το στήθος και πίσω τους ώμους, χωρίς να σταυρώνετε τα πόδια σας. Αν είστε αρχάριος και δεν έχετε ακολουθήσει μια ανάλογη προπόνηση ξεκινήστε με 20 λεπτά άσκησης, ενώ αν βρίσκεστε σε προχωρημένο επίπεδο μπορείτε να αυξήσετε τόσο την ένταση, όσο και τον χρόνο ενασχόλησης σας. Μια καλή επιλογή αν επιθυμείτε να θέσετε προκλήσεις στον εαυτό σας είναι να περπατήσετε σε ανηφορικό έδαφος για μεγαλύτερη καύση θερμίδων και έντονο “κάψιμο” στα πόδια.

Running

shutterstock-1776335573.jpg

Ποια είναι τα οφέλη του τρεξίματος;

Το τρέξιμο συγκαταλέγεται στις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν σημαντικά την υγεία σας, συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί πως το τρέξιμο δύναται να σας ανακουφίσει από το άγχος, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού εκκρίνονται ενδορφίνες που αυξάνουν το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, ενώ βάσει πρόσφατων μελετών εξαλείφει και την κατάθλιψη. Συνεπώς, επωφελεί τόσο το σώμα μας, όσο και το πνεύμα μας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Έχει διαπιστωθεί πως το τρέξιμο επιβαρύνει τις αρθρώσεις, τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για έναν πιο σοβαρό τραυματισμό. Αν είστε δρομέας, οφείλετε να γνωρίζετε πως έχετε υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού, συγκριτικά με εκείνους που επιλέγουν την πεζοπορία.

Tόσο το περπάτημα, όσο και το τρέξιμο έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, αν επιλέγετε συστηματικά το δεύτερο, χρειάζεται να λάβετε υπόψη πως θέτετε τον εαυτό σας σε “κίνδυνο”, καθώς είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς των αρθρώσεων σας, εξαιτίας της έντονης πίεσης που ασκείται από το έδαφος κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας. Ασκηθείτε με σύνεση και δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ζυγαριά και στο σώμα σας.