fbpixel

Search icon
Search
Patek Philippe Rare Handcrafts 2024: Η υψηλή ωρολογοποιία αναβιώνει τα θρυλικά Dome Clocks
DESIGN NEWS

Patek Philippe Rare Handcrafts 2024: Η υψηλή ωρολογοποιία αναβιώνει τα θρυλικά Dome Clocks

Τα ρολόγια με θόλο αποτελούν μέρος μιας έκθεσης στο Λονδίνο που αναδεικνύει την αφοσίωση της Patek Philippe στη διατήρηση σπάνιων τεχνικών χειροτεχνίας


Για πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας η Patek Philippe έχει δημιουργήσει μια ποικιλία από σχέδια ρολογιών που έχουν αφήσει εποχή, παραλλαγές των οποίων βλέπουμε συνήθως στους καρπούς των φανατικών, όπως ο Jay-Z, ο Drake και η Victoria Beckham. Ωστόσο, η εταιρία ωρολογοποιίας, ένας από τους λίγους ανεξάρτητους ελβετικούς οίκους ρολογιών, σπάνια ξεχωρίζει ως οίκος με γνώμονα τον σχεδιασμό. Η επιδεικτικότητα δεν είναι στη φύση της, όμως η Patek Philippe διαθέτει μια πρωτοποριακή πλευρά που αξίζει να εξερευνήσετε. 

patek-philippe-museum-geneva-dome-clocks.jpg

Τα μοναδικά, διακοσμημένα σχέδια των ρολογιών της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή την περίοδο, από τις 7 έως τις16 Ιουνίου, στην έκθεση "Patek Philippe Rare Handcrafts 2024" στο Λονδίνο, τα υπέροχα, εξωφρενικά και ιδιαίτερα συλλεκτικά ρολόγια με σμάλτο βρέθηκαν στο κέντρο της προσοχής. 

Μερικά από τα Dome Clocks με σμάλτο της Patek Philippe που βρίσκονται στην έκθεση του Λονδίνου:

Ο θόλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 1924

ircjhmmtkki4ypxbfyuq7i-768-80jpg.webp

Συχνά γνωστά ως επετειακά ρολόγια, τα ρολόγια θόλου, των οποίων οι μορφές είναι εμπνευσμένες από τα κλασικά ουράνια αστεροσκοπεία, ήταν σχετικά παλιομοδίτικα ακόμη και όταν εξακολουθούσαν να παράγονται στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Αλλά εντοπίζοντας τις δυνατότητές τους ως καμβά για την τέχνη του σμάλτου που εξαφανίζεται, ο Philippe Stern, πατέρας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Patek Philippe Thierry, αποφάσισε να αγοράσει εγκαταλελειμμένα αποθέματα τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα, τα ρολόγια με θόλο Patek Philippe αποτελούν περιζήτητα κομμάτια για συλλέκτες. Εδώ, το ρολόι για την εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εμπνευσμένο από πρωτότυπες απεικονίσεις αφισών, ζωντανεύει με μια σειρά μεθόδων σμάλτου, όπως το grand feu cloisonné, το paillonné και η ζωγραφική μινιατούρα.

Ο θόλος του Miami Beach

patek-philippe-dome-table-clock-miami-beach.webp
Ο συνδυασμός υψηλής παράδοσης, σπάνιας δεξιοτεχνίας και σαρωτικών, αρχιτεκτονικών θεμάτων που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα ρολόι θόλου Patek Philippe, τους προσδίδει μία μουσειακή ποιότητα. Το ρολόι Miami Beach είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Από τα πικάντικα ροζ και πορτοκαλί μέχρι τα πράσινα των φοινίκων και τα μπλε του ωκεανού, η μεγαλειώδης παλέτα των 39 ημιδιαφανών αποχρώσεων που δημιουργήθηκε ως έκφραση της art deco κληρονομιάς της πόλης παραπέμπει στον τρόπο του αλχημιστή με το χρώμα. Τα προφίλ των ρολογιών και τα οδοντωτά φύλλα των φοινικοειδών διαμορφώθηκαν με τη χρήση 11,37 μέτρων χρυσού. Οι λεπτομέρειες τονίζονται με μονόχρωμο σμάλτο μέσω τεχνικών ζωγραφικής μινιατούρας. Κάθε εμαγιέ πλάκα απαιτούσε έως και 12 ψησίματα στους 890°C έως 910°C περίπου.

Ο θόλος της αμερικανικής ατμομηχανής

trnnmgnajufssfaqd5u6g4-768-80jpg.webp

Ο Philippe Stern είδε έναν τρόπο να ζωντανέψει νέες ιστορίες μέσω της χειροτεχνίας. Για το αφιέρωμα στην αμερικανική ατμομηχανή χρειάστηκαν 16,52 μέτρα χρυσού σύρματος πλάτους 0,19 x 0,78 χιλιοστών για να σκιαγραφήσει τρία τρένα που πέρασαν από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης τη νύχτα. Επιτεύχθηκε μια παλέτα 31 χρωμάτων σμάλτου, κυρίως ημιδιαφανών, με μικρογραφία σε σμάλτο σε 11 χρώματα, αναδεικνύοντας τις λεπτές λεπτομέρειες. Ασημένια κομμάτια ενσωματωμένα κάτω από το ημιδιαφανές σμάλτο φωτίζουν τα παράθυρα, δημιουργώντας μια αίσθηση βάθους. Κάθε εμαγιέ πλάκα απαιτούσε κατά μέσο όρο 14 ψησίματα σε θερμοκρασία 750°C.