fbpixel

Search icon
Search
Πασχαλινό τραπέζι: Οι ιδανικές επιλογές για να διατηρήσετε την ισορροπία
WELLNESS

Πασχαλινό τραπέζι: Οι ιδανικές επιλογές για να διατηρήσετε την ισορροπία

Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής ώστε να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς υπερβολές


Οι ημέρες του Πάσχα έρχονται και μαζί με αυτές τα οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια. Αν νηστεύετε, έχετε έναν παραπάνω λόγο να σκεφτείτε πριν διαλέξετε τι θα καταναλώσετε την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα, αφού πιθανώς να σας έχουν λείψει συγκεκριμένες τροφές που βρίσκονται σε αφθονία εκείνες τις μέρες. Μην ξεχνάτε ότι, τρεις μέρες μετά το Πάσχα, έρχεται και η Πρωτομαγιά και πιθανώς ένα ακόμα μεγάλο φαγοπότι.

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε μία πιο ισορροπημένη διατροφή τις εορταστικές ημέρες.

Μ. Σάββατο

Τα τελευταία χρόνια μερικοί προτιμούν να τρώνε πριν την Ανάσταση και αυτό είναι διατροφικά πιο λογικό. Ωστόσο, αν προτιμάτε να τρώτε μετά τα μεσάνυχτα, καλό είναι να φάτε κάτι ελαφρύ την ώρα του κανονικού βραδινού, για παράδειγμα γιαούρτι με φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς ή αν νηστεύετε ψωμί ολικής με ταχίνι ή ντομάτα και ελιές. Αυτό θα σας κρατήσει μέχρι την ώρα της μαγειρίτσας, χωρίς να έχετε την τάση να παραφάτε λόγω υπερβολικής πείνας. Αν αρκεστείτε στις παραδοσιακές επιλογές, δηλαδή ένα πιάτο μαγειρίτσα, ένα αυγό και λίγη πράσινη σαλάτα, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Αν υπάρχουν και εναλλακτικές σούπες στο μενού για παράδειγμα μία μανιταρόσουπα ή κοτόσουπα (δείτε μία διαφορετική και ελαφριά συνταγή), πιθανότατα είναι πιο ελαφριές και σίγουρα χαμηλότερες σε χοληστερίνη. Ιδιαίτερα αν νηστεύατε, είναι καλό να μην υπερβάλετε στις ποσότητες για να αποφύγετε το σοκ του οργανισμού σας σε μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης.

easter5.jpg

Κυριακή του Πάσχα

Το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα συνήθως ξεκινάει νωρίς και τελειώνει αργά με πολλές σόδες για να χωνέψουμε. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να έχετε οργανώσει τι θα επιλέξετε, πριν ξεκινήσει το γεύμα σας, για να μην ξεφύγετε θερμιδικά.

Υπάρχει μία τάση να αποφεύγουμε το πρωινό αν θέλουμε να φάμε παραπάνω αργότερα μέσα στη μέρα. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα και να φάμε υπέρμετρα την επόμενες ώρες. 

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, όπως με βάση το γιαούρτι (για την παράλληλη λήψη προβιοτικών) και αποφεύγοντας τα αυγά, αφού την ημέρα του Πάσχα υπάρχουν πολλές επιλογές που θα αυξήσουν τη λήψη χοληστερίνης. Αν είστε λάτρεις του τσουρεκιού, μπορείτε να φάτε μία φέτα το πρωί. Σίγουρα δεν είναι η ιδανική επιλογή, αλλά εφόσον θα το επιλέξετε μόνο για αυτή την ημέρα, δεν θα καταστρέψει την διατροφή σας και θα το ευχαριστηθείτε.

Πριν την ώρα του βασικού παραδοσιακού γεύματος, προσπαθήστε να μην τσιμπολογήσετε. Ξεκινήστε με μία σόδα με στυμμένο λεμόνι και προτιμήστε λαχανικά ως ορεκτικά, όπως μπαστουνάκια από καρότα και αγγουράκια ή ακόμα και ψητή μελιτζάνα που αν δεν έχει πολύ λάδι, είναι μια ελαφριά επιλογή.

Όταν έρθει η ώρα του γεύματος, ακολουθήστε τη μέθοδο του «ιδανικού πιάτου». Ξεκινήστε από τα λαχανικά και τις σαλάτες και γεμίστε το μισό πιάτο. Ακολούθως, συμπληρώστε με ένα τέταρτο υδατάνθρακες, προτιμώντας τις πιο ελαφριές επιλογές και όχι τα τηγανητά, για παράδειγμα πατάτες φούρνου. Τέλος συμπληρώστε το υπόλοιπο ένα τέταρτο με πρωτεΐνη, για παράδειγμα διάφορα είδη κρέατος χωρίς ορατό λίπος. Προσπαθήστε να αποφύγετε την πέτσα, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Αρκεστείτε σε μερικές κουταλιές σούπας από τις αλοιφές, προτιμώντας τη μελιτζανοσαλάτα που έχει ως βάση το λαχανικό ή το τζατζίκι που έχει ως βάση το γιαούρτι. Η τυροκαυτερή, η ταραμοσαλάτα και του κηπουρού περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες οπότε περιορίστε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Αν θέλετε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, προτιμήστε πράσινη σαλάτα, αγγουροντομάτα ή ψητά λαχανικά που είναι πάντα ιδιαίτερα νόστιμα.

Μην ξεχνάτε το νερό. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ, πιείτε ένα ποτήρι νερό, έτσι θα ενυδατωθείτε και θα μειώσετε την συνολική κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης μπορείτε να αραιώσετε το κρασί ή το ούζο σας με παγάκια να για αυξήσετε τον όγκο του ποτού σας.

easter8.jpg 

Γλυκά του Πάσχα

Από το Πάσχα δεν λείπουν τα γλυκά, με πρωταγωνιστές τα γλυκά ταψιού, τη σοκολάτα και το τσουρέκι. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, λίγα κομμάτια φρούτων είναι η ιδανική επιλογή, αφού είναι ελαφριά και δεν θα προσθέσουν πολλές θερμίδες στην ημέρα σας. Ωστόσο, μπορείτε να φάτε ένα μικρό κομμάτι σιροπιαστό «για το καλό» χωρίς όμως να συνεχίστε με δεύτερη μερίδα. Τσουρέκι δεν χρειάζεται να φάτε, αφού θα το έχετε διαλέξει για γιορτινό πρωινό!

easter7.jpg

Το πιο σημαντικό

Η Κυριακή του Πάσχα είναι μία ημέρας γιορτής και χαράς που περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ακόμα και αν είστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε καλά και να μην έχετε τύψεις. Αν φάτε παραπάνω σε ένα γεύμα, αυτό δεν θα καταστρέψει τη διατροφή σας. Το μυστικό είναι να μην συνεχίσετε να τρώτε πολύ τις επόμενες μέρες, π.χ. τα περισσευούμενα φαγητό ή γλυκά. Γι’ αυτό λοιπόν οργανωθείτε, αποφασίστε τι θα φάτε πριν ξεκινήσουν οι διακοπές και όλα θα πάνε καλά! 

Καλό Πάσχα!
athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.