fbpixel

Search icon
Search
Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το ευχαριστηθείτε χωρίς να πάρετε θερμίδες
WELLNESS

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το ευχαριστηθείτε χωρίς να πάρετε θερμίδες

Ένας mini «keep it clean» οδηγός για να γευτούμε σε ισορροπία τις εορταστικές γεύσεις


Κάθε χρόνο από τότε που ήμασταν παιδιά, θυμόμαστε πάντα το Πασχαλινό menu γεμάτο από παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά εδέσματα, καθώς και αγαπημένες λιχουδιές φτιαγμένες με μεράκι και σεβασμό. Γεύσεις που τιμάμε και μας «δένουν» άρρηκτα με τον τόπο μας. Μετά από μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο clean eating και detox χάρη στην νηστεία, ρισκάρουμε να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες απολαμβάνοντας homemade γεύσεις και μυρωδιές. Σίγουρα, όμως, παρατηρούμε κάθε φορά τους εαυτούς μας να αισθανόμαστε τον απόλυτο κορεσμό όταν ολοκληρώνουμε το καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι της συγκεκριμένης ημέρας, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για αρκετή ώρα. Όμως, «έξυπνες» λύσεις υπάρχουν και μπορούν να μας βοηθήσουν στο να απολαύσουμε σε ισορροπία το πασχαλινό menu.

Δημιουργήσαμε έναν mini οδηγό διατροφής με 5 healthy tips για να απολαύσουμε υπεύθυνα το πασχαλινό τραπέζι

1. Light πρωινό

Η λέξη - κλειδί της ημέρας είναι η ισορροπία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να απολαύσουμε ουσιαστικά όλες τις γεύσεις του εορταστικού τραπεζιού χωρίς να νιώσουμε τις γνωστές δυσάρεστες στομαχικές ενοχλήσεις. Γι’ αυτό, πρώτη προτεραιότητά μας χρειάζεται να είναι ένα fresh και light πρωινό γεύμα. Ελληνικό γιαούρτι με βρώμη συνοδευμένο από ένα φρούτο εποχής ή ένα σπιτικό green smoothie θα μας τονώσουν χαρίζοντάς μας ενέργεια και, ταυτόχρονα, θα μας κρατήσουν χορτάτους όσο χρειάζεται μέχρι την ώρα του πολυαναμενόμενου γιορτινού μεσημεριανού γεύματος.

shutterstock-1677664273.jpg

2. Σαλάτα και… σαλάτα

Αποτελεί τον απόλυτο «σύμμαχο» κάθε γεύματος, ο οποίος λειτουργεί ως «διασώστης» προλαμβάνοντας τον οργανισμό μας από περιττές θερμίδες και κακά λιπαρά. Στα γεύματά μας είναι καλό να «γεμίζουμε» αρκετά συχνά τα πιάτα μας με λαχανικά και σαλάτες, και ειδικά αν έχουν ποικίλα χρώματα, αποτελεί μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή γιατί περιλαμβάνονται πολλά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες που μας χορταίνουν σε μεγάλο βαθμό πριν προχωρήσουμε στην υπεκατανάλωση κρέατος και γλυκών.

3. Δίνουμε προσοχή στις μερίδες

Είναι πολύ σημαντικό να μην «πέσουμε» στην παγίδα να τσιμπολογούμε κατά τη διάρκεια του πασχαλινού γεύματος. Είναι απολύτως κατανοητό να θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα, όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λογικό μέτρο, επίσης για να έχουμε την κατάλληλη μερίδα φαγητού στο πιάτο μας. Είναι ενδιαφέρον να ακολουθήσουμε τον «all time classic» διατροφικό κανόνα, ο οποίος υποστηρίζει τα εξής βήματα: Σερβίρουμε το μισό πιάτο με λαχανικά, το ένα τέταρτο με δημητριακά και το ένα τέταρτο με πρωτεΐνη. Υπάρχει και η πιο strict εκδοχή οδηγιών, η οποία υποστηρίζει ότι με τα χέρια μας μπορούμε να ρυθμίσουμε και να υπολογίσουμε την σωστή ποσότητα φαγητού. Δύο δάχτυλα αντιστοιχούν σε μια μερίδα τυρί. Μια ανοιχτή παλάμη ισούται με μια μερίδα κρέατος. Μια κλειστή γροθιά είναι μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών και μια παλάμη ανοιχτή σαν κουπί, έτοιμη να σερβίρει, ερμηνεύεται ως μια μερίδα δημητριακών.

shutterstock-2045702996.jpg

4. Τρώμε ένα υγιεινό βραδινό

Επιλέγουμε να «κλείσουμε» την ημέρα με ένα healthy βραδινό γεύμα «πλούσιο» σε φυτικές ίνες ώστε να «χαλαρώσει» το στομάχι μας και ταυτόχρονα να κοιμηθούμε ακόμη πιο εύκολα και άνετα. Μια καλή επιλογή αποτελεί ένα πιάτο χορτόσουπας μαζί με ένα κομμάτι ψωμί με κουρκουμά ή χωρίς γλουτένη. Ακόμη, μπορούμε να συνδυάσουμε λαχανικά εποχής και πρωτεΐνη, όπως ακριβώς στο μεσημεριανό μας γεύμα με την προσοχή όμως να μην το συνοδεύσουμε από ψωμί.

shutterstock-1667317567.jpg

5. Πίνουμε νερό

Αποτελεί τον νούμερο ένα κανόνα στην «to do» λίστα με τα πιο healthy tips, τα οποία είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε. Περιλαμβάνει ιχνοστοιχεία και μέταλλα, και ειδικά στην περίπτωση που επιθυμούμε να προσέξουμε λιγάκι παραπάνω στην κατανάλωση των πιάτων του πασχαλινού menu, μπορούμε να πίνουμε ένα ποτήρι αρκετά συχνά ειδικά όταν ακολουθεί κάποιο γεύμα ή έδεσμα πιο «βαρύ». Για extra detox, δροσιά και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε φύλλα λεμονιού, αγγουριού ή δυόσμου αλλά και κόκκινα φρούτα!