fbpixel

Search icon
Search
Paris Haute Couture: Οι A-list stars στο επικέντρο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής
TRENDS & CATWALKS

Paris Haute Couture: Οι A-list stars στο επικέντρο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής

Όλες όσες περπάτησαν στην πασαρέλα αλλά κι αυτές που βρέθηκαν στον front-row των shows


Μετά από ένα εντυπωσιακό τετραήμερο στην Πόλη του Φωτός, η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτική για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022-2023 σήμερα «ρίχνει» αυλαία. Τα shows των εμβληματικών οίκων μόδας εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς, με τους creative directors να επαναπροσδιορίζουν την έννοια της  haute couture με τον δικό τους τρόπο, χωρίς να αλλοιώνουν το DNA των brands. Η Maria Grazia Chiuri κατάφερε να αναδείξει μια πιο wearable πλευρά της υψηλής ραπτικής του οίκου, ενώ η Virginie Viard έκανε πιο sexy τη γυναίκα της Chanel!

Ο Olivier Rousteing μάγεψε με τη συλλογή του για τον Jean Paul Gaultier, η Celia Kritharioti παρουσίασε μια λαμπερή συλλογή από τη δεκαετία των '20s, ενώ για τον Demna Gvasalia και τον οίκο Balenciaga περπάτησε στην πασαρέλα όλη η «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής!

Jean Paul Gaultier

pepe-11.jpg

Ο Γάλλος σχεδιαστής είναι εδώ και δεκαετίες υπεύθυνος για την επικράτηση πολλών τάσεων αλλά και prints που έχουν γραφτεί στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της μόδας. Για την φθινοπωρινή συλλογή υψηλής ραπτικής, ο οίκος επέλεξε των καλλιτεχνικό διευθυντή του Balmain, Olivier Rousteing για να βάλει τη σχεδιαστική του υπογραφή. Πρόκειται για μία τολμηρή κίνηση που μας υπενθύμισε για ποιους λόγους ο Gaultier έχει καταφέρει να κεντρίζει πάντοτε το ενδιαφέρον. 

Ο Rousteing ακολούθησε τους σχεδιαστές, Chitose Abe και Glenn Martens στη δημιουργία μιας μοναδικής haute couture collection, εμπνευσμένη από την κληρονομιά του Jean Paul Gaultier. Και αν ξεκίνησε τη διαδικασία σχεδίασής του για αυτή τη συλλογή με το να ξεγελάσει κάθε στοιχείο που σύστησε το brand «Jean Paul Gaultier», τελικά δεν κατάφερε να αφήσει κανέναν έξω από τη λίστα του, βάζοντας πάντα τη δική του πινελιά. 

pepe-12.jpg

Οι διάσημες ναυτικές ρίγες του οίκους παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με άλλα μοτίβα, σε head to toe σύνολα, και σε κομμάτια από top μέχρι παντελόνια και πανωφόρι. Υπήρχαν πολλές επαναλήψεις του κωνικού bra, σήμα-κατατεθέν του brand, το οποίο απογείωσε τη φήμη του από τότε που το επέλεξε η Madonna. Το είδαμε παντού, σε bralette, σακάκια και φορέματα. Ο Rousteing έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο «παιχνίδι» των υφών, μεταξύ άλλων, με τα φορέματα που έμοιαζαν με γλυπτά, τα οποία ήταν σχεδιασμένα από γυαλιστερό ασήμι και χρυσό μέταλλο. Όπως γίνεται αντιληπτό, στόχος ήταν να παραπέμψουν στα μοναδικά μπουκαλάκια αρωμάτων του Jean Paul Gaultier. Ο Rousteing ενσωμάτωσε στη συλλογή και μερικά από τα προσωπικά του signature στοιχεία που χρησιμοποιεί στον Balmain, όπως γλυπτά, mini party dresses και όγκους με υπερβολική έμφαση στους γοφούς και του ώμους.

«Αυτή η συνεργασία με βοήθησε να καταλάβω ποιος είμαι χωρίς τον Balmain», δήλωσε ο σχεδιαστής μετά τη λήξη του show στο WWD. 

Balenciaga

pepe-13.jpg

Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα show του οίκου Balenciaga ο κόσμος της μόδας περιμένει την έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως ο Demna Gvasalia ξεπερνάει συνεχώς τον εαυτό στην πρωτοτυπία και την εκκεντρικότητα, εντυπωσιάζοντας τους θαυμαστές τους. Για τη χθεσινή επίδειξη αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ομάδα του τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως οι Kim Kardashian, Dua Lipa, Bella Hadid, Naomi Campbell και Nicole Kidman. Ο χώρος διεξαγωγής του show ήταν, όπως και στην προηγούμενη, την πρώτη του οίκου μετά από 53 χρόνια, haute couture συλλογή, το ανακαινισμένο couture salon του Cristóbal Balenciaga στην 10 Anevue George V. Εκεί έκανε την ίδια μέρα εγκαίνια το couture store του brand. 

Ο creatice director του οίκου είχε δηλώσει πως οι συλλογές υψηλής ραπτικής που επανήλθαν ήταν μια αφορμή «για να βγω από τη ντουλάπα και να δηλώσω είμαι εδώ, υπάρχω, και είναι ok να μπορώ να εκφράσω τον εαυτό μου μέσα από τη δουλειά μου, να με γνωρίσουν και να με αναγνωρίσουν». Μέσα από τη νέα αυτή haute couture collection διηγείται στο κοινό τη δική του ιστορία και πορεία από την άγνωστη πραγματικότητά του μέχρι την λάμψη και την αποδοχή του από τον χώρο της μόδας. Βασικός του στόχος είναι να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του για την υψηλή ραπτική στις νεότερες γενιές και παράλληλα να «μιλήσει» για την ιστορία του Balmain. 

Κατά τη διάρκεια του show είδαμε το ισχυρό μείγμα «couture casual» για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022-2023, χάρη στα αυστηρά τζιν μπουφάν, slouchy tracksuit silk pants αλλά και στα φούτερ με φερμουάρ. Αυτά τα κομμάτια απέχουν πολύ από τις πολυτελείς, επίχρυσες δημιουργίες που συνήθως συνδέονται με την υψηλή ραπτική, και αυτή ακριβώς η αντίφαση είναι που κάνει την προσέγγιση του  Demna στο σχεδιασμό τόσο συναρπαστική. Τις απλές αυτές δημιουργίες γρήγορα ακολούθησαν τα γεωμετρικά avant garde φορέματα που απέτισαν φόρο τιμής στις balloon σιλουέτες που δημιούργησε ο Cristobal Balenciaga τη δεκαετία του 1950. Η Christine Quinn εμφανίστηκε μ' ένα mini dress, διακοσμημένο με παγιέτες, Dua Lipa μ' ένα κίτρινο mini dress, με satin opera gloves και η Bella Hadid μία dramatic τουαλέτα, σε σμαραγδένιο σατέν. 

pepe-14.jpg

Οι τελευταίες τέσσερις εμφανίσεις ήταν αυτές που κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η Nicole Kidman περπάτησε μ' ένα εντυπωσιακό ασημένιο μεταλλικό ντραπέ φόρεμα, ενώ η Naomi Campbell με μία extravagant βελούδινη τουαλέτα. Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες εμφανίσεις ήταν τόσο αξιοσημείωτες που κατάφεραν τον ακατόρθωτο, να επισκιάσουν το ντεμπούτο της Kim Kardashian στην πασαρέλα. 

Η συγκεκριμένη συλλογή ήταν από εκείνο το είδος των συλλογών, οι οποίες με τον κίνδυνο να φανούν πολύ «ειλικρινείς» και καθαρές, κάνουν τους ανθρώπους να ερωτεύονται τη μόδα, όλο και περισσότερο. 

Celia Kritharioti 

pepe-15.jpg

Εδώ και πολλά χρόνια η Celia Kritharioti έχει καταφέρει, με τον καλύτερο τρόπο, να επικρατήσει με το καλλιτεχνικό της ταλέντο στο εξωτερικό και να κάνει το brand της γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η συμμετοχή της στην Haute Couture Fashion Week του Παρισιού απέσπασε διθυραμβικές κριτικές με τις μοναδικές της δημιουργίες. 

Η collection υψηλής ραπτικής, χαρακτηρίστηκε ως η πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Έλαβε χώρα στο Monnaie de Paris 1775 κι από την πρώτη κιόλας στιγμή  «άπλωσε» ένα πέπλο μυστηρίου. Μαύρο βελούδο και διαφάνειες, δαντέλα και μπροκάρ υφάσματα, glittery κρόσσια, φτερά και 3D κεντήματα πολύτιμοι λίθοι στα πιο ιδιαίτερα μεγέθη και χρώματα ήταν τα βασικά στοιχεία που ξεχώρισαν στην επίδειξη, η οποία είχε τίτλο «Les années folles». Η σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από τη δύναμη και την εξωστρέφεια της δεκαετίες των '20s. Τα designs της είχαν μια art deco αισθητική, με το chic μαύρο και το λαμπερό χρυσό να κυριαρχούν. Τα body jewellery, αντικατέστησαν τα ρούχα σε πολλές εμφανίσεις. Τα μαργαριτάρια και οι πολύτιμοι λίθοι κέντρισαν το ενδιαφέρον σε bra tops, head pieces αλλά και εντυπωσιακά, total glittery φορέματα.

pepe-16.jpg

Στο front row παρεβρέθηκαν «μεγάλα» ονόματα από το χώρο της μόδας, ανάμεσά του οι Anna dello Russo, Tatiana Blatnik, Sabine Getty, Pixie Lott, Elsa Hosk, Marianne Fonseca, Kimberley Garne και Leonie Hanne, η οποία ήταν κι αυτή που έκλεισε το show μ' ένα εντυπωσιακό σκηνικό.