fbpixel

Search icon
Search
Paris Art Guide: Οι πιο εκλεπτυσμένες εκθέσεις της νέας season
ARTS & CULTURE

Paris Art Guide: Οι πιο εκλεπτυσμένες εκθέσεις της νέας season

Ο διαχρονικός καλλιτεχνικός παλμός "χτυπάει" στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και υποδέχεται το Φθινόπωρο


Δημιουργία, ρομαντική διάθεση και ενδιαφέροντα χρώματα που αγαπούν τα ειδυλλιακά τοπία και τα εκφραστικά βλέμματα. Για ακόμη μια χρονιά, στις αρχές του Φθινοπώρου, τα μεγάλα ιδρύματα τεχνών και exchibitions στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας εισάγουν τους θερμούς λάτρης της δημιουργικής φαντασίας, και όχι μόνο, στην καλλιτεχνική τους φιλοσοφία. Από την διαχρονική γοητεία της μελαγχολικής Frida Kahlo στο θρυλικό Palais Galliera, μέχρι τον ιστορικό Hergé στο L'Atelier des Lumières, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μια πολλά υποσχόμενη αισθητική κουλτούρα. 

Εμείς συγκεντρώσαμε 7 εκθέσεις του Παρισιού, οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους, καλωσορίζοντάς τους σε έναν υψηλής αισθητικής και γεμάτο με φαντασία, Σεπτέμβριο.

Frida Kahlo - Au-delà des apparences

frida-vogue-model-key.jpg

Τρυφερή, τολμηρή και αρκετά βασανισμένη αποτέλεσαν τα στοιχεία που διέκριναν τον ιδιαίτερο ψυχισμό και την καλλιτεχνική της προσωπικότητα. Η Frida Kahlo υπήρξε μια γυναίκα που ήξερε να ζει με πάθος και έρωτα, να ονειρεύεται και να ξεχνάει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις αντίξοες συνθήκες που βίωνε, εξαιτίας της ταλαιπωρημένης υγείας της. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι πολλές πτυχές της προσωπικότητας και του βίου της παραμένουν μέχρι σήμερα κρυφές. Η αναδρομική έκθεση, με τίτλο "Frida Kahlo - Beyond Appearances", ξεκινά σήμερα στο αριστοκρατικό Palais Galliera. Το ενδιαφέρον στοιχείο του exhibition είναι ο ρόλος που παίζει το luxurious brand, Chanel, στο κομμάτι της διοργάνωσής του. Σε συνεργασία με το "Museo Frida Kahlo", περισσότερα από 200 προσωπικά pieces από το ιστορικό "Casa Azul", την κατοικία - ορόσημο, όπου γεννήθηκε η Frida, αναμένουν κάθε επισκέπτη με την πιο exclusive παρουσίαση. 

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 5 Μαρτίου 2023, Palais Galliera, City of Paris Fashion Museum, 10, Avenue Pierre Ier de Serbia, 75016 Παρίσι

Edvard Munch. Un poème de vie, d’amour et de mort

14-soire-sur-lavenue-karl-johan.jpg
Edvard Munch, Soirée sur l’avenue Karl Johan (1892) Dag Fosse / Dag Fosse / KODE

Εξήντα χρόνια δημιουργίας έκαναν την εικαστική του φιγούρα να ξεχωρίσει για την πολύπλοκη φαντασία και τα ιδιαίτερα μοτίβα στου πίνακές του. Ο Νορβηγός ζωγράφος, Edvard Munch, είχε το χάρισμα να αποτυπώνει με έντονα συμβολικά στοιχεία την δική του οπτική της πραγματικότητας. Σε συνεργασία με το "Musée Munch" στο Όσλο, το "Musée d'Orsay" αφιερώνει την έκθεση με τίτλο: "Edvard Munch. Ένα ποίημα ζωής, αγάπης και θανάτου", στη μακρά καλλιτεχνική του πορεία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περίπου εκατό έργα, συμπεριλαμβανομένων ζωγραφικών έργων, σχεδίων και χαρακτικών, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της πρακτικής του.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 22 Ιανουαρίου 2023,  Musée d'Orsay 1 Rue de la Légion d'Honneur, 75007 Παρίσι. 

Venise révélée

venice.jpg

Μια ωδή στην διαχρονική δημιουργικότητα της Βενετίας. Μια ασύγκριτη πόλη, χτισμένη από το μηδέν πάνω σε μια λιμνοθάλασσα, παλεύει αιώνες για να διατηρήσει τον «αλμυρό» της πλούτο. Ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, μηχανικής και τέχνης θα ανοίξει τις πύλες του σε κάθε επισκέπτη. Μέσα από νέες και εκπληκτικές εικόνες, καθηλωτικές προβολές και διαδραστικά θεάματα, όλα τα στοιχεία της υπέροχης ιταλικής πόλης παίρνουν σάρκα και οστά.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023,  Grand Palais Immersif, 110 rue de Lyon, 75012 Παρίσι

Parisiennes citoyennes!

13-branger-ml-greve-des-midinettes-1.jpg

Ένα φιλόδοξο ιστορικό ταξίδι, από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι τον νόμο περί ισοτιμίας, στα χνάρια των αγώνων που οδήγησαν οι γυναίκες στο Παρίσι για τη χειραφέτησή τους. Η έκθεση "Parisiennes citoyennes!" θα λάβει χώρα στο θρυλικό "Μουσείο Carnavalet" παρουσιάζει με αλήθεια και κύρος την γαλλική πραγματικότητα του 18ου και 19ου αιώνα, φτάνοντας μέχρι την τωρινή κατάσταση. Δίπλα σε ορισμένες βασικές προσωπικότητες, από την Olympe de Gouges μέχρι τη Gisèle Halimi, δίνεται μεγάλη θέση σε λιγότερο γνωστές ή ανώνυμες Παριζιάνες. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες, ταινίες, αρχεία, αφίσες, χειρόγραφα ή άλλα μαχητικά ή ακόμα και ασυνήθιστα αντικείμενα, αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των αγώνων και τους τρόπους διεκδίκησης.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου 2022 έως 29 Ιανουαρίου 2023, Μουσείο Carnavalet, 23 Rue de Sévigné, 75003 Παρίσι

Monet - Mitchell

482031-5b1371229cb99aa2e8c5c1ca821ad6dc.jpg

Αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός του φθινοπώρου 2022 στο Fondation Louis Vuitton. Η έκθεση "Monet - Mitchell" δημιουργεί, για πρώτη φορά, έναν οπτικό, καλλιτεχνικό, αισθητηριακό και ποιητικό «διάλογο» μεταξύ των έργων δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών, του Claude Monet (1840-1926), με τα νούφαρα, και της Joan Mitchell (1925-1992). Και οι δύο καλλιτέχνες άφησαν το στίγμα τους όχι μόνο στην εποχή τους αλλά και στις επόμενες γενιές ζωγράφων.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Οκτωβρίου 2022 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023,  Fondation Louis Vuitton

Les Choses - Une histoire de la nature morte

31-vincent-van-gogh-la-chambre-de-vincent-van-gogh-a-arles-musee-dorsay-rmn-grand-palais-musee-dorsay-herve-lewandowski.webp
Van Gogh Vincent (1853-1890). Paris, musée d'Orsay cr: Hervé Lewandowski / RMN-GP

Απλά μικρά και καθημερινά αντικείμενα αποκτούν ευαισθησία και μας μεταφέρουν αυτόματα στην ξεχωριστή φαντασία του Van Gogh. Συμβολισμοί, μελαγχολία και έντονη ονειροπόληση δόμησαν τα κεντρικά στοιχεία της εικαστικής του ταυτότητας. Μια ιστορία νεκρής φύσης θα εκτυλιχτεί μπροστά στα μάτια του κοινού στο διαχρονικό Μουσείο του Λούβρου

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Οκτωβρίου 2022 έως τις 23 Ιανουαρίου 2023, Μουσείο του Λούβρου

Années 80 - Mode, design et graphisme en France

capturee.webp
Pierre et Gilles

Μια φρενήρης εποχή, γεμάτη λάμψη, sexiness και ατελείωτο party. Η δεκαετία του '80 παραμένει μέχρι σήμερα στις μνήμες μας έντονη και πυρετώδης. Τα runways των famous designers διακρίνονταν από μεταμοντερνιστικά στοιχεία και εκκεντρικότητα. Στο "Musée des Arts Décoratifs", 700 έργα (σιλουέτες μόδας, αφίσες, φωτογραφίες, κλιπ και εξώφυλλα δίσκων) θα μυήσουν τους επισκέπτες σε έναν ιδιαίτερο δημιουργικό κόσμο. 

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Οκτωβρίου 2022 έως τις 16 Απριλίου 2023,  Musée des Arts Décoratifs, 107 rue de Rivoli, 75001 Παρίσι

Κεντρική φωτογραφία: Venise révélée, ©Iconem