fbpixel

Search icon
Search
Paris 2024: Tα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα έχουν κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ
PEOPLE & MOMENTS

Paris 2024: Tα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα έχουν κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ

Σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών μεταλλίων


Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και οι αθλητές γνωρίζουν από σήμερα πώς πρόκειται να είναι τα μοναδικά μετάλλια τα οποία θα λάβουν αν ανέβουν στο βάθρο. Σήμερα λοιπόν, παρουσιάστηκαν τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια. Και, είτε είναι χρυσά, ασημένια ή χάλκινα, όλα θα περιέχουν ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι μετάλλου που κάποτε ήταν μέρος του Πύργου του Άιφελ! 

Μάλιστα, τα μετάλλια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δεν είναι μόνο εμπνευσμένα από τον Πύργο του Άιφελ - το καθένα περιέχει ένα αυθεντικό κομμάτι του ορόσημου του 19ου αιώνα.

Αποκαλύπτοντας τα σχέδια, οι διοργανωτές των Αγώνων δήλωσαν ότι τα σιδερένια έργα που αφαιρέθηκαν από την κατασκευή κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανακαινίσεων επαναχρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν το εξαγωνικό κεντρικό κομμάτι των μεταλλίων. Η κίνηση αυτή, πρόσθεσαν, θα δώσει στους διακεκριμένους αθλητές «αληθινά κομμάτια της ιστορίας του Παρισιού» για να τα πάρουν μαζί τους.

Ο ρόλος του Chaumet

paris-24.jpeg

Ο σχεδιασμός επιβλέφθηκε από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Chaumet, η μητρική εταιρεία του οποίου, η LVMH υπέγραψε σημαντική συμφωνία χορηγίας με τους Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι. Όπως σε όλα τα designs μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα, η πίσω όψη του Ολυμπιακού μεταλλίου έχει την εικόνα της ελληνικής θεάς Νίκης. Το μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι διακοσμημένο με μια γραφική αναπαράσταση του Πύργου του Άιφελ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, «ορισμένα μεταλλικά στοιχεία» αφαιρέθηκαν από το μνημείο κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης τον 20ό αιώνα και «έχουν διατηρηθεί προσεκτικά από τότε». Το χαρακτηριστικό σκούρο καφέ χρώμα του Πύργου καθαρίστηκε και τα κομμάτια κόπηκαν σε εξάγωνα πριν αποτυπωθεί ανάγλυφα το λογότυπο του Παρισιού 2024.

1-CQRSi.jpg

Τα σιδερένια κομμάτια συγκρατούνται στη θέση τους με μια τεχνική που συνήθως χρησιμοποιείται για τη στερέωση πολύτιμων λίθων σε κοσμήματα. Μιλώντας στο αμερικανικό CNN το ατελιέ της Chaumet στο Παρίσι πριν από την αποκάλυψη, η δημιουργική διευθύντρια του πολυτελούς οίκου Clémentine Massonnat-Schaller δήλωσε ότι ο σχεδιασμός είχε ως στόχο να «αναδείξει» το εξαγωνικό κεντρικό κομμάτι «σαν πολύτιμη πέτρα». Μπορεί ο Πύργος του Άιφελ να χρησίμευσε ως η κύρια έμπνευση, αλλά όπως προσέθεσε η Massonnat-Schaller, η Chaumet ανέτρεξε επίσης στα δικά της αρχεία - συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της στην κατασκευή τιάρας με κοσμήματα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο τα Ολυμπιακά όσο και τα Παραολυμπιακά μετάλλια έχουν κοινή όψη. Σε δήλωσή του για την ανακοίνωση των σχεδίων, ο πρόεδρος των Αγώνων Paris 2024, Tony Estanguet, δήλωσε ότι η τελική πρόταση αντιπροσωπεύει μια «συνάντηση» των δύο διοργανώσεων.

Η Ολυμπιακή δάδα

3-MJ7cB.jpg

Τον περασμένο Ιούλιο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσαν ότι η Ολυμπιακή δάδα θα είναι η πρώτη στην ιστορία των Αγώνων που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με ένα εφέ κυματισμού σχεδιασμένο να θυμίζει κινούμενο νερό, η δάδα των 3,3 κιλών του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Lehanneur θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χάλυβα.

Η δάδα αποκαλύφθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η LVMH ανακοίνωσε τη συμφωνία να γίνει ο "Premium Partner" των Αγώνων. Τα άλλα εμπορικά σήματα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Dior, αναμένεται να έχουν εμφανή παρουσία στους Αγώνες, όπως και η εταιρεία παραγωγής σαμπάνιας Moët Hennessy που ανήκει στην LVMH.