fbpixel

Search icon
Search
Παίζοντας στο σπίτι: Ταξιδέψτε στην Αρχαία Ελλάδα μαζί με τα παιδιά σας
ARTS & CULTURE

Παίζοντας στο σπίτι: Ταξιδέψτε στην Αρχαία Ελλάδα μαζί με τα παιδιά σας

Ψυχαγωγία και ταξίδι στον χρόνο για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας


Ολόκληρη η υφήλιος κινείται σε ρυθμούς COVID-19 και πλέον η καθημερινότητα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό για όλους μας. #Menoumespiti λοιπόν, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έχοντας -έστω κι έτσι- αρκετό χρόνο να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους γύρω μας. Και αν για εμάς, τους ενήλικες, αυτό το διάστημα αποτελεί μία ευκαιρία χαλάρωσης και περισυλλογής, για τα παιδιά όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη.

1-aGCvu.jpg

Οι μικροί μας φίλοι είναι συνηθισμένοι να περνούν αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, στο σχολείο ή σε άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες και είναι λογικό, ο εγκλεισμός στο σπίτι να μην είναι κάτι που τα ευχαριστεί. Τα social media, τα video games και τα διάφορα gadgets γεμίζουν πλέον τις ημέρες τους, αλλά υπάρχουν και πιο δημιουργικοί τρόποι να ψυχαγωγηθούν και μάλιστα, μαζί με εσάς. Επιλογές υπάρχουν πάντα και μερικές από αυτές, συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ψυχαγωγία, με τη γνώση και τη μάθηση.

2-lZnKP.jpg
Οι virtual ξεναγήσεις που προσφέρουν πασίγνωστα μουσεία ανά τον κόσμο είναι must αυτές τις ημέρες, που όλοι μας έχουμε άπλετο, ελεύθερο χρόνο. Πλέον όμως, το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προσφέρει αυτό το διάστημα, ένα online πρόγραμμα για παιδιά, μέσω του οποίου, μπορούν να γνωρίσουν τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων. Μια δραστηριότητα, η οποία δεν αφορά μόνο τα παιδιά σας, αλλά κι εσάς. Είναι μία ευκαιρία να καθίσετε μαζί και να γνωρίσετε παρέα την ομορφιά και την κουλτούρα των αρχαίων. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα σας «μαγέψει». Ταξιδέψτε μαζί στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από τα προϊστορικά έως τα ελληνιστικά χρόνια κι εξερευνήστε, μία πλούσια συλλογή, με τον πιο απλό και διασκεδαστικό τρόπο!

3-Si99p.jpg

Το μουσείο, προσφέρει videos από προηγούμενες εκθέσεις και ψηφιακές συλλογές, ενώ παράλληλα το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν, φτιάχνοντας τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων. Από κουδουνίστρες, κούκλες και παιχνίδια με ρόδες μέχρι κατασκευές από πηλό και ξύλινα αντικείμενα. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις καλλιτεχνικές αυτές δράσεις, θα εξερευνήσουν και θα καλλιεργήσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους που ούτε εσείς οι ίδιοι γνωρίζατε.

4-vBjq0.jpg

Τα παιχνίδια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών στην αρχαιότητα. Ο Πλάτωνας, είχε επισημάνει πως το παιδί πρέπει να ασχολείται με τα ομαδικά παιχνίδια, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για τη μελλοντική ιδιότητα του πολίτη. Χωρίζονταν σε ατομικά και ομαδικά, ενώ πολλά από αυτά, προέβλεπαν και τη χρήση αντικειμένων. Φανταζόσασταν ποτέ ότι πολλά από τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στην παιδική σας ηλικία, αλλά και τα παιδιά σας πλέον, ήταν αυτά που προτιμούσαν και οι αρχαίοι; Παιχνίδια όπως το κρυφτό, το κουτσό ή η τυφλόμυγα. Γνωρίζετε πώς ντύνονταν τα παιδιά στην αρχαιότητα; Πώς έφτιαχναν τα μαλλιά τους; Τι φορούσαν; Ένας νέος κόσμος, ανοίγεται μπροστά σας και περιμένει, εσάς και τα παιδιά σας, να τον γνωρίσετε και να σας «κλέψει» την καρδιά.

Είστε έτοιμοι για ένα δημιουργικό ταξίδι στον πολιτισμό από τη ζεστασιά του καναπέ σας, παρέα με τα παιδιά σας;