fbpixel

Search icon
Search
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Οι δράσεις ευαισθητοποίησης με το πιο σημαντικό μήνυμα
HEALTH

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Οι δράσεις ευαισθητοποίησης με το πιο σημαντικό μήνυμα

Γιατί η πρόληψη είναι η αρχή για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον


Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Κάθε ημέρα του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη εδώ στην πρόληψη, στην καταπολέμηση και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, με σκοπό να δοθεί εκτεταμένη και βαθύτερη προσοχή στον καρκίνο του μαστού, έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1985.

Να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού και είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη στις γυναίκες, καθώς και η δεύτερη συνηθέστερη παγκοσμίως. Ιατρικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πως στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων του μαστικού καρκίνου διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων. Περισσότερες από 2.000.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το περασμένο έτος.

breast-cancer-greece-2.jpg

Φορείς, ιδρύματα, εταιρίες, υποστηρικτικές ομάδες, καταστήματα και σχολεία, κινητοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη κι επιδιώκουν μέσω ποικίλων δράσεων, να συμβάλουν στο έργο συλλόγων και οργανώσεων, που αγωνίζονται για τις γυναίκες οι οποίες πάσχουν από τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός των συλλόγων και των οργανώσεων, είναι η ενθάρρυνση αλλά και η οικονομική υποστήριξη γυναικών, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν μόνες τους φάρμακα, καθώς και να καλύψουν τις δαπανηρές απαραίτητες εξετάσεις και χημειοθεραπείες.

Ας δούμε μία προς μία τις δράσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη σημερινή ημέρα!

Η Estée Lauder φωταγώγησε το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος

19102021-pan-057-ret-2.jpg

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, ο Όμιλος Estée Lauder Companies, πραγματοποίησε τη συμβολική φωταγώγηση ενός εμβληματικού κτηρίου, στo πλαίσιo της παγκόσμιας πρωτοβουλίας φωταγώγησης μνημείων και κτηρίων οροσήμων, για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος φωτίστηκε με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα της εκστρατείας, υπενθυμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Το φετινό μήνυμα της καμπάνιας αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα, με παγκόσμια απήχηση: «Ενωμένοι, μπορούμε να βοηθήσουμε να μπει ένα τέλος στον καρκίνο του μαστού για όλους».

Για την GOFAS, «το πιο πολύτιμο κόσμημα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος»

Για την GOFAS, «το πιο πολύτιμο κόσμημα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος» και στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προβαίνει σε μια ενέργεια υποστήριξης του Συλλόγου «Άλμα Ζωής». Σήμερα, προσφέρει ένα μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις κοσμημάτων GOFAS Collection, στον αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού αποσκοπεί στην ενημέρωση του γενικού γυναικείου πληθυσμού για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, την ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών και τη συμβολή στην απομυθοποίηση της νόσου.

Ροζ μπισκότα πουλάει με σκοπό την ενίσχυση της ανακαίνισης της βιβλιοθήκης του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Μποδοσάκειο»

Ροζ μπισκότα πουλάει η MeliSoula με σκοπό την ενίσχυση της ανακαίνισης της βιβλιοθήκης του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Μποδοσάκειο», με την συμβολή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Win Cancer".

Info: Τα μπισκότα μπορείτε να τα βρείτε μέσω των social media της pastry chef, αλλά και στο site της.

Στα ροζ οι Ομπρέλες στη Νέα Παραλία

dimos1-ape.jpg

Ροζ φωτίστηκαν οι Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία της πόλης μας και στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού στην Αθήνα, σε μια κοινή δράση των δύο δήμων, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού τον μήνα Οκτώβριο.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως «ο δήμος, πέρα από το ισχυρό συμβολισμό της φωταγώγησης, δίνει τη δυνατότητα σε ανασφάλιστες γυναίκες να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. «Η συμβολική ροζ φωταγώγηση υπενθυμίζει στις γυναίκες τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης», τόνισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης. Χαιρόμαστε που η συμπρωτεύουσα συνδέθηκε τόσο στενά με το ίδιο έργο της εισόδου στο δικό μας προάστιο και από κοινού στέλνουμε το ίδιο ηχηρό μήνυμα για όλες τις γυναίκες».

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας

breast-cancer-greece-1.jpg

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει σε αυτή τη δυναμική προσπάθεια, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μανόλη Καλαμπόκα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσες γυναίκες το επιθυμούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, κλείνοντας απλώς ένα ραντεβού.

Info: Οι κλινικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο 2ο και στο 6ο Δημοτικό Ιατρείο, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα και μόνο κατόπιν ραντεβού:

  • Δευτέρα 25/10, 16:00 – 20:00 | 2ο Δημοτικό Ιατρείο – Νέος Κόσμος (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, τηλ. 210 9239865)
  • Τρίτη 16:00 – 20:00 | 6ο Δημοτικό Ιατρείο – Κυψέλη (Χανίων 4Β, τηλ. 210 8836200)