fbpixel

Search icon
Search
Οscars 2024: Αυτή είναι η ελληνική ταινία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην λαμπερή βραδιά
ARTS & CULTURE

Οscars 2024: Αυτή είναι η ελληνική ταινία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην λαμπερή βραδιά

Το «Πίσω από τις Θημωνιές» μαγνητίζει τα βλέμματα και διεκδικεί το περιβόητο χρυσό αγαλματίδιο


Είναι η διαχρονική γιορτή του cinema. Είναι μία βραδιά γεμάτη λάμψη, έντονα συναισθήματα και -φυσικά- πασίγνωστους celebrities που ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν κάτι μαγικό. Ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός μονοπωλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον και δικαίως, όλα τα βλέμματα στρέφονται σε αυτόν. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, ωστόσο, αυτά τα Oscars θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα. Ο λόγος; Το «Πίσω από τις Θημωνιές», η καλύτερη ελληνική ταινία της σεζόν -κατά γενική ομολογία- θα διεκδικήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο και το ενδιαφέρον είναι τεράστιο...

Σπουδαία παραγωγή, σπουδαία στιγμή!

The Oscars

piso-apo-tis-thimonies.jpeg

Aπέσπασε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου, στην τελετή απονομής των βραβείων Ιρις 2023 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ήταν η ταινία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε επτά βραβεία. Το «Πίσω από τις Θημωνιές» ήταν -λοιπόν- ξεκάθαρα η καλύτερη ελληνική ταινίας της σεζόν που μας πέρασε και τώρα, γίνεται η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Oscars του 2024. Το σπουδαίο δημιούργημα της Ασημίνας Προέδρου θα διεκδικήσει το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους -πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας- στα Oscars, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο Oscar Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας «Πίσω από τις Θημωνιές» της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, συνεχίζοντας: «Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο «Πίσω από τις Θημωνιές», καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση».

The movie

Ένα δραματικό φιλμ που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της Ασημίνας Προέδρου και τοποθετείται χρονικά στο 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της ταινίας, ήταν τον Νοέμβρη του 2022, με το «Πίσω από τις Θημωνιές» να έχει μία θέση στη λίστα με τις 19 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου στα μέλη της, για τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων της χρονιάς. Μεταξύ άλλων, η ταινία έχει ήδη κατακτήσει 10 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και -φυσικά- απέσπασε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας.

Η 96η τελετή απονομής του μεγαλύτερου κινηματογραφικού θεσμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στο Dolby Theatre του Los Angeles και θα μεταδοθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες είχαν περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το Oscar Καλύτερου Διεθνούς Φιλμ έως τις 2 Οκτωβρίου.