fbpixel

Search icon
Search
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί είναι οι Έλληνες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παρίσι 2024
PEOPLE & MOMENTS

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί είναι οι Έλληνες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παρίσι 2024

Ένα σημαντικό καλοκαίρι για ολόκληρη τη χώρα


Οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου, τα πιο hot ονόματα, έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στο Παρίσι και πλέον, μετρούν αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό -φυσικά- και για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αθλήτριες, που έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο Παρίσι 2024 και περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονησία τα μεγάλα «ραντεβού» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ποιοι είναι αυτοί που κρατούν ήδη το golden ticket στα χέρια τους;

Σπουδαία στιγμή για όλους!

The Olympics

olympic-agones-parisi.jpg

Συνολικά, θα δώσουν το «παρών» στο Παρίσι 10.500 αθλητές και αθλήτριες, που θα συμμετάσχουν σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα. Στα περισσότερα από αυτά, η περίοδος πρόκρισης θα παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος του Ιουνίου, καθώς υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία πρόκρισης μέσω κατάταξης και βαθμών, ωστόσο, ακόμη και τώρα υπάρχει μία γενικότερη εικόνα με φόντο τα μεγάλα «ραντεβού» που θα ακολουθήσουν. Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Τόκιο το 2021, η Ελλάδα είχε να επιδείξει μία αποστολή 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα και η «γαλανόλευκη» είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια -δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο- στη... βάση της τότε, ενώ η μεγαλύτερη αποστολή της χώρας μας ήταν -φυσικά- το 2004, όταν μέτρησε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια, όντας και οικοδέσποινα.

Όσον αφορά τώρα στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού, όπως έχει ξεκαθαριστεί και ειπωθεί από την αρχή, στόχος όλων είναι η ομάδα που θα ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα να αποτελείται από τριψήφιο αριθμό μελών, κάτι που φαίνεται εφικτό αν υπολογίσει κανείς πως είναι αρκετά πιθανές οι προκρίσεις για την εθνική ομάδα πόλο γυναικών και καλλιτεχνικής κολύμβησης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αποστολή της Ελλάδας μετρά 57 μέλη, σε εννιά αθλήματα και πιο συγκεκριμένα: 5 στη σκοποβολή, 3 στον στίβο, 12 στην κολύμβηση, 1 στην ανοιχτή θάλασσα, 3 στην κωπηλασία, 1 στην πάλη, 1 στη γυμναστική, 1 στην ποδηλασία, 1 στην ιππασία, 2 στην καλλιτεχνική κολύμβηση (ντουέτο), 1 στην ξιφασκία και 2 ομάδες (26 παίκτες/-τριες) στο πόλο.

The athletes

Οι ατομικές προκρίσεις

Άννα Κορακάκη - σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - στίβος (20χλμ βάδην)
Χριστίνα Μόσχη - σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
Απόστολος Χρήστου - κολύμβηση (100μ. ύπτιο, 200μ. ύπτιο)
Άννα Ντουντουνάκη - κολύμβηση (100μ. πεταλούδα)
Μίλτος Τεντόγλου - στίβος (μήκος)
Απόστολος Σίσκος - κολύμβηση (200μ. ύπτιο)
Κρίστιαν Γκολομέεβ - κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
Εμμανουήλ Καραλής - στίβος (επί κοντώ)
Στέργιος Μπίλας - κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
Εμμανουέλα Κατζουράκη - σκοποβολή (σκιτ)
Μάκης Μίτας - σκοποβολή (σκιτ)
Στέφανος Ντούσκος - κωπηλασία (σκιφ)
Μπάμπης Χαλκιαδάκης - σκοποβολή (σκιτ)
Γιώργος Κουγιουμτσίδης - πάλη (74κ)
Λευτέρης Πετρούνιας - γυμναστική (κρίκοι)
Γιώργος Μπούγλας - ποδηλασία (δρόμου)
Ιόλη Μυτιληναίου - ιππασία (υπερπήδηση εμποδίων)
Άλκης Κυνηγάκης - 10χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα
Βαγγέλης Μακρυγιάννης - κολύμβηση (100μ. ύπτιο)
Δημήτρης Μάρκος -κολύμβηση (800μ. ελεύθερο)
Δώρα Γκουντούρα -ξιφασκία (σπάθη)

Οι ομαδικές προκρίσεις

Εθνική ομάδα πόλο ανδρών
Δίκωπος γυναικών, κωπηλασία - (Ευαγγελία Αναστασιάδου, Χριστίνα Μπούρμπου)
Εθνική ομάδα πόλο γυναικών
Ντουέτο καλλιτεχνικής κολύμβησης - (Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου)
4Χ100μ ελεύθερο ανδρών (Χρήστου, Γκολομέεβ, Μπίλας, Βαζαίος)
4Χ100μ μεικτή mixed (Χρήστου, Ασπουγαλής, Ντουντουνάκη, Δράκου)
4Χ200μ ελεύθερο ανφρών (Μάρκος, Εγγλεζάκης, Στάμος, Βαζαίος)

The last step

ufiinqivfn8ig30anqpe.jpg

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν ακόμη αρκετές... εκκρεμότητες με φόντο το Παρίσι και μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να διεκδικήσουν τη δική τους πρόκριση και τα μέλη της ομάδας του ανσάμπλ, στη ρυθμική, ενώ τόσο ο Μάρτιος, όσο και ο Απρίλιος θα είναι δύο γεμάτοι και καθοριστικοί μήνες για τα μαχητικά αθλήματα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται να διεξαχθούν τα προ-Ολυμπιακά τουρνουά τόσο στο Tae Kwon Do, όσο και στην πυγμαχία και την πάλη κι από εκεί θα προκύψουν κι άλλα ειειτήρια, τα οποία θα διεκδικήσουν -μεταξύ άλλων- και κορυφαίοι Έλληνες αθλητές.

Το ίδιο ισχύει και για την κωπηλασία, καθώς θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Απριλίου και το προ-Ολυμπιακό του Μαΐου, ενώ τότε θα έχουν και μία... δεύτερη ευκαιρία οι πυγμάχοι, αλλά και οι πρωταθλητές της τοξοβολίας. Last but not least, ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, θα προκύψουν και οι προκρίσεις από τα αθλήματα που δίνουν εισιτήρια βάσει κατάταξης, όπως το judo, ενώ τον Ιούλιο η ομάδα μπάσκετ ανδρών θα παίξει το τελευταίο της χαρτί, με φόντο το πολυπόθητο εισιτήριο για το Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα αθλήματα και είναι σίγουρο, πως άπαντες θα δώσουν τη δική τους σκληρή μάχη προκειμένου να καταφέρουν να δώσουν το «παρών» στο Παρίσι. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην γαλλική πρωτεύουσα, όλη η προσοχή θα είναι εκεί και η Ελλάδα, θα ετοιμαστεί για ένα γεμάτο καλοκαίρι...